Capcom: τους θέλεις όλους; Πλήρωσε!

Έξτρα χρήματα τελικά για όλους τους χαρακτήρες του Street Fighter X Tekken

Είχαμε εκφράσει την ελπίδα ότι η ιαπωνική εταιρεία θα εκλάβει σοβαρά τις οργισμένες αντιδράσεις και το γενικότερο άσχημο κλίμα γύρω από την απόφαση που δεν είχε αποσαφηνίσει μέχρι χθες, όμως... μάταια: η Capcom επιβεβαίωσε στο επίσημο Web site της ότι σκοπεύει να χρεώσει τους κατόχους PlayStation3 και Xbox 360 το ποσό των €14.99 για τους 12 έξτρα χαρακτήρες του Street Fighter X Tekken, οι οποίοι στην έκδοση του PlayStation Vita θα προσφέρονται εξ αρχής το φθινόπωρο. Ο λόγος για τον οποίο οι κάτοχοι των συστημάτων της Sony και της Microsoft είναι, βέβαια, έξαλλοι επειδή η Capcom έχει ήδη παραδεχθεί πως οι 12 αυτοί χαρακτήρες βρίσκονται ήδη (!) στους δίσκους του τίτλου που μόλις αγόρασαν, αλλά απενεργοποιημένοι.

Με αυτήν της την επιλογή η Capcom συνεχίζει μία κακή παράδοση που η ίδια και η Namco προσπαθούν να καθιερώσουν τα τελευταία τρία χρόνια: να χρεώσουν έξτρα χρήματα για περιεχόμενο που έχουν δημιουργήσει την ίδια περίοδο με αυτήν της ανάπτυξης ενός video game - κόστος για το οποίο όμως υποτίθεται πως ο καταναλωτής ήδη πληρώνει αγοράζοντας τον τίτλο. Η Capcom στο συγκεκριμένο τίτλο χρεώνει αντί των €14.99 τους 12 αυτούς χαρακτήρες ως "πακέτο" (δεν αγοράζονται ξεχωριστά ο καθένας δηλαδή), ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα εναλλαγής της ενδυμασίας των χαρακτήρων του Tekken με αυτήν των χαρακτήρων του Street Fighter (και αντίστροφα προφανώς) αντί... €9.99 επιπλέον. Αυτό θα πει "τίτλος μελετημένος να φέρει έσοδα"!

Προκειμένου να εξισορροπήσει σε ένα βαθμό αυτήν την εικόνα της... απληστίας που εύκολα θα εισέπραττε κανείς από τις πρακτικές της, η Capcom θα υποστηρίξει το Street Fighter X Tekken δυναμικά, με ανανεώσεις που προσθέτουν extra λειτουργίες και κάποιο περιεχόμενο δωρεάν. Ευπρόσδεκτα όλα αυτά, όμως - συγνώμη κιόλας - εν έτει 2012 θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα για ένα video game το οποίο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει γύρω του μια ενεργή κοινότητα και να την κρατήσει για καιρό. Οι εναλλαγές στις ενδυμασίες των χαρακτήρων ανάμεσα στα δύο "στρατόπεδα" των Street Fighter και Tekken είναι ενδιαφέρον bonus που ορθώς χρεώθηκε, αλλά οι 12 χαρακτήρες είναι πρακτικά τμήμα του ήδη ανεπτυγμένου τίτλου και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως δεν έπρεπε να ζητηθεί αντίτιμο γι' αυτούς. Παραμένει, ωστόσο, στη διακριτική ευχέρεια των gamers να "ψηφίσουν με το πορτοφόλι τους" στο συγκεκριμένο, όπως πάντοτε. Οπότε... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ