Αποχωρεί από τη Microsoft ο Don Mattrick

Απομακρύνεται από το Xbox One ο υπεύθυνός του, δημιουργούνται ερωτηματικά

Σε μία κίνηση τόσο ξαφνική, όσο και από κάποιες απόψεις ανησυχητική, η Microsoft ανακοίνωσε και επίσημα - μερικές ώρες μετά τη διαρροή της - μία μικρή... "βόμβα": ο Don Mattrick, γενικός διευθυντής του τμήματος αλληλεπιδραστικής ψυχαγωγίας της αμερικανικής εταιρείας, αποχωρεί άμεσα από τη θέση του εκεί. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ δύσκολο να μην συνδεθεί, έστω και έμμεσα, με την αλλαγή πλεύσης 180 μοιρών και υπαναχώρηση της Microsoft στο θέμα των περιορισμών για τα games του Xbox One πριν από μερικές ημέρες. Ο Mattrick συνέγραψε ο ίδιος την ανακοίνωση που πολλοί ερμήνευσαν ως "ήττα" επικοινωνιακή για τον κολοσσό του Redmond, αναλαμβάνοντας πρακτικά και την ευθύνη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, παρ' ότι απρόσμενη, η αποχώρησή του δεν κρίνεται ως αδικαιολόγητη από έναν αριθμό δημοσιογράφων και αναλυτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ο Steve Balmer, αποχαιρέτησε με εσωτερική επιστολή και εγκάρδιο τρόπο τον Mattrick, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό του ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του Xbox 360, των περιφερειακών και των υπηρεσιών του. Προς δυσάρεστη έκπληξή μας, δε, υπογράμμισε πως η υπόλοιπη ομάδα του τμήματος αλληλεπιδραστικής ψυχαγωγίας της Microsoft θα αναφέρεται σε αυτόν απευθείας - όχι και ο καλύτερος οιωνός για το Xbox One, ομολογουμένως, αν σκεφτεί κανείς πως η έλλειψη οράματος και η απλώς διεκπεραιωτική διοίκηση του Balmer ευθύνονται για πολλά από τα κακώς κείμενα στην αμερικανική εταιρεία την τελευταία δεκαετία. Μπορεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Microsoft για το Xbox One τους επόμενους μήνες να έχει ήδη χαραχθεί, καμία ασφάλεια δεν αισθανόμαστε ωστόσο για την επίβλεψή της από ένα στέλεχος με τόσο αρνητική εικόνα μέσα και έξω από την εταιρεία, όπως τον Balmer.

H επόμενη θέση του Mattrick έχει ήδη ανακοινωθεί και προβληματίζει... από μόνη της: το έμπειρο πρώην στέλεχος της Microsoft θα αναλάβει τη γενική διεύθυνση της Zynga. Πρόκειται για την εταιρεία που είχε ξεκινήσει πολύ "δυνατά" πριν από 3 χρόνια περίπου με το περίφημο Farmville στο Facebook, έκτοτε όμως "έσπασε" τη συνεργασία της με το πιο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, το κοινό της συρρικνώθηκε πάρα πολύ και αποτυχημένα προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση στα mobile games. Πριν από μερικές ημέρες η Zynga απέλυσε το 20% του προσωπικού της σχεδόν και εγκατέλειψε "στη μέση" μια σειρά από games των οποίων είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία εταιρεία με κακές αυτή τη στιγμή προοπτικές και αμφίβολο μέλλον. Για ποιούς λόγους ο Mattrick επέλεξε αυτή τη θέση σε αυτό το χρονικό σημείο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, όμως δεν φαίνεται να είναι μελετημένη, ώριμη χρονικά επιλογή - ειδάλλως, γιατί μόλις μερικές εβδομάδες πριν να έχει αναλάβει την ευρέως δημοσιοποιημένη αποκάλυψη του Xbox One και στη συνέχεια την παρουσίαση στο πλαίσιο της έκθεσης Ε3 2013;

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του Don Mattrick λίγο πριν το Xbox One μπει στην τελική ευθεία για την είσοδό του στην αγορά είναι πολύ δύσκολο να θεωρηθεί ως θετικό σημάδι. Θυμίζει, δε, την επίσης ξαφνική και θεαματική αποχώρηση του Steven Sinofsky (του πρωτεργάτη στην ανάπτυξη των Windows 8) αμέσως μετά από την εμπορική διάθεση του νέου λειτουργικού. Εκεί, τουλάχιστον, εκείνος και η Microsoft είχαν "τηρήσει τα προσχήματα" και είχαν χρονικά αναβάλλει την αποχώρηση του Sinofsky ώστε αυτή να μην γίνει πριν από την "πρεμιέρα" των Windows 8 με επικοινωνιακό κόστος. Η αποχώρηση του Mattrick τόσο ξαφνικά σχεδόν... υποννοεί πως η Microsoft "του χρεώνει" το όλο θέμα με τους περιορισμούς του Xbox One και την "μειωτική" για την εταιρεία άρση τους στη συνέχεια - κάτι που σαφώς δεν μπορεί να "χρεωθεί" σε έναν άνθρωπο μόνο. Θα έχει η εξέλιξη αυτή δυσμενείς προεκτάσεις για το Xbox One ως προϊόν, όταν αυτό κυκλοφορήσει το χειμώνα; Ας ελπίσουμε πως όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ