Απεβίωσε ο Tom Clancy, ετών 66

Μεγάλη η κληρονομιά του στο σινεμά και τα video games, όχι εύκολα καλύψιμο το κενό

Δεν είναι πολλοί οι συγγραφείς εκείνοι που έχουν συνδέσει το όνομά τους τόσο με τον χώρο του κινηματογράφου, όσο και με αυτόν των video games - όμως ο Tom Clancy, ένας από τους κορυφαίους των τελευταίων δεκαετιών στην κατηγορία των κατασκοπικών θρίλερ, όχι μόνο ανήκει σε αυτούς, αλλά είναι και ο πρώτος που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων από μας. Δυστυχώς, ερχόταν: ο πασίγνωστος συγγραφέας απεβίωσε χθες σε νοσοκομείο του της Βαλτιμόρης - η ακριβής ιατρική γνωμάτευση παραμένει άγνωση - σε ηλικία 66 ετών. Το βιβλίο του Clancy που είχε κυκλοφορήσει πιο πρόσφατα ήταν το "Threat Vector" τον Δεκέμβρη της περασμένης χρονιάς, ενώ το τελευταίο του (με τίτλο "Command Authority") θα κυκλοφορήσει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Tom Clancy έγινε διάσημος για τα βιβλία του όχι μόνο επειδή ήταν καλογραμμένα και ενδιαφέροντα - αν και σε κάποιο βαθμό περίπλοκα για τα δεδομένα του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού - αλλά και επειδή προσέφεραν πάρα, πάρα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές και κατασκοπικές επιχειρήσεις οργανισμών, εταιρειών και ολόκληρων κρατών. Η φήμη πως ο Clancy είχε... "υπόβαθρο" και παρελθόν σχετικό, "κυκλοφορούσε" για χρόνια - οι δεδηλωμένες συντηρητικές πολιτικές του αντιλήψεις, δε, καθώς και η πάγια θέση του υπεράσπισης των μυστικών υπηρεσιών και του έργου τους, τον είχαν τοποθετήσει σε πολλαπλές περιπτώσεις σε δυσμενή θέση στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Δεν χωρά αμφιβολία, πάντως, στο γεγονός πως η εκτενής γνώση του Clancy στα θέματα αυτά και η πολύ καλή επαφή του με τη σύγχρονη τεχνολογία χάρισε σε πολλά από τα βιβλία του αυθεντικότητα και πειστικότητα όσο λίγοι μοντέρνοι συγγραφείς περιπετειών και θρίλερ έχουν καταφέρει να χαρίσουν στα δικά τους.

Είναι, λοιπόν, προφανές για ποιούς λόγους το πρωτογενές υλικό των βιβλίων του Tom Clancy ήταν ιδανικό για κινηματογραφικές μεταφορές. Γνωστότερες ταινίες από όσες έκαναν αυτήν τη μετάβαση ήταν οι "The Hunt for Red October", "Patriot Games", "The Sum of All Fears" και Clear and Present Danger". Μέσα από τις τρεις τελευταίες καλλιεργήθηκε ως χαρακτήρας ο Jack Ryan, τον οποίο υποδύθηκε επιτυχώς ο Harisson Ford και η Paramount θα "αναστήσει" φέτος τα Χριστούγεννα με την ταινία "Jack Ryan: Shadow Recruit", σε σκηνοθεσία Kenneth Branah και με τον Chris Pine στο βασικό ρόλο.

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital, ωστόσο, γνωρίζουν τη δουλειά του Clancy περισσότερο μέσα από διάσημες σειρές video games που βασίστηκαν είτε στη συγγραφική του δουλειά, είτε στη δουλειά της εταιρείας που είχε ιδρύσει γι' αυτό το σκοπό, της Red Storm. Την εταιρεία αυτή είχε αγοράσει η Ubisoft το 2000 και πάνω της στηρίχθηκε ένας εντυπωσιακός αριθμός από games (άνω των 50), διασημότερα εκ των οποίων παραμένουν αυτά της σειράς "Rainbow Six". Τα "Ghost Recon", "Splinter Cell", "HAWX" and "EndWar" βασίζονται επίσης σε δουλειά του Clancy και ενίοτε προσωπική συνεργασία μαζί του. Η Ubisoft στη σχετική επίσημη ανακοίνωσή της δεν διευκρινίζει πώς και αν επηρεάζονται όλες αυτές οι σειρές τίτλων από τον θάνατο του Tom Clancy - το "The Division", πάντως, ο πιο πρόσφατος τίτλος που αξιοποιεί υλικό του Clancy και αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά δείγματα video game τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να είναι προγραμματισμένο για κυκλοφορία σε PC, PS4 και Xbox One μέσα στο 2014.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ