Aνεξάρτητες παραγωγές games στο Xbox One

Μέσω του προγράμματος iD@Xbox, διαθέσιμες ως το καλοκαίρι

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι ένα από τα πρώιμα πλεονεκτήματα που επέδειξε το PlayStation4 έναντι του Xbox One - και ένα στοιχείο που συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άριστα μέσα από την υπηρεσία PlayStation Plus - ήταν η σημαντικά καλύτερη υποστήριξη που η Sony προσέφερε στους ανεξάρτητους δημιουργούς games (indies) σε σχέση με τη Microsoft. Η ιαπωνική εταιρεία είχε από νωρίς αντιληφθεί πόση σημασία έχουν για ένα φορμά όχι μόνο οι "μεγάλες", ΑΑΑ παραγωγές των μεγάλων εταιρειών, αλλά και αυτές μικρότερων δημιουργικών ομάδων, των οποίων τα games είναι πολύ συχνά πρωτότυπα, καινοτομικά και σαφώς περισσότερο ενδιαφέροντα. Η Microsoft στο πρώτο τμήμα της διαδρομής του Xbox One δεν είχε αλλάξει τους κανόνες και τις διαδικασίες που ίσχυαν για το Xbox 360, με αποτέλεσμα να "μείνει πίσω" στον τομέα των ανεξάρτητων παραγωγών. Ευτυχώς, αυτό φαίνεται πως ήδη άρχισε να αλλάζει.

Η Microsoft είχε πριν από κάποιο καιρό ανακοινώσει το πρόγραμμα ID@Xbox, το οποίο προσέφερε σε οποιονδήποτε ανεξάρτητο παραγωγό - που αρχικά η ίδια η εταιρεία ενέκρινε ως δικαιούχο όμως - τη δυνατότητα να δημιουργήσει και να υποβάλλει το δικό του video game για δημοσίευση στο Xbox Live Marketplace, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με κάποια μεγάλη εταιρεία έκδοσης τίτλων (το προαπαιτούμενο που "κράτησε πίσω" τους indies αρχικά). Η Microsoft από την πλευρά της προσέφερε δύο συστήματα ανάπτυξης τίτλων για το Xbox One, τα σχετικά εγχειρίδια, όλο το απαραίτητο software και τεχνική υποστήριξη, όλα δωρεάν. Δεν είχαμε ακούσει τίποτε άλλο για το πρόγραμμα αυτό για μήνες, πριν από λίγες μέρες ωστόσο η αμερικανική εταιρεία δημοσιοποίησε τα πρώτα 25 games για Xbox One που θα γίνουν διαθέσιμα μέσα από αυτόν τον μηχανισμό του ID@Xbox. Είναι τα εξής:

1001 Spikes (Nicalis)
Calibre 10 Racing Series (Bongfish)
CastleStorm (Zen Studios)
Chariot (Frima)
Chuck's Challenge 3D (Niffler)
Contrast (Compulsion Games)
Divekick Addition Edition + (Iron Galaxy Studios)
Forced (BetaDwarf ApS)
FRU (Through Games)
Guacamelee Super Turbo Championship Edition (DrinkBox Studios)
Gunscape (Blowfish Studios)
Habitat (4gency)
Hyper Light Drifter (Heart Machine)
It Draws a Red Box (Other Ocean)
Nutjitsu (NinjaBee)
Pinball Arcade (FarSight Studios)
Q.U.B.E. Director's Cut (Toxic Games)
Riptide GP2 (Vector Unit)
Roundabout (No Goblin)
Sixty Second Shooter Prime (Happion Laboratories)
Spectra: 8bit Racing (Gateway Interactive)
Strike Suit Zero (Born Ready Games)
Super Time Force (Capybara)
The Last Tinker (Mimimi Productions)
Wulverblade (Darkwind Media)

Όπως εύκολα θα παρατηρήσουν οι φίλοι ή φίλες του Αθηνόραμα Digital που αγαπούν τις δημιουργίες των indies από τα PS3/PS4 ή το Xbox 360, στην παραπάνω λίστα περιλαμβάνονται πολλά... εντελώς άγνωστα ονόματα, αλλά και ουκ ολίγα ήδη καθυιερωμένα ή/και δημοφιλή, όπως αυτά των CastleStorm, DiveKick, Pinball Arcade και Guacamelee. Τα It Draws a Red Box και FRU έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιούν το περιφερειακό ανίχνευσης κίνησης Kinect του Xbox One, ενώ οι περισσότεροι από τους ήδη γνωστούς τίτλους υπόσχονται βελτιωμένο τεχνικό τομέα και όλα τα extras που προσφέρουν τα games του Xbox One (π.χ. Achievements). Όλα αναμένονται πριν από το Σεπτέμβριο, εμπλουτίζοντας έτσι σημαντικά τη βιβλιοθήκη του συστήματος της Microsoft - και μάλιστα σε μία περίοδο καθιερωμένης... "ξηρασίας" σε νέες κυκλοφορίες.

Η αμερικανική εταιρεία υπογραμμίζει πως η παραπάνω λίστα δεν είναι αντιπροσωπευτική του μεγάλου αριθμού των games που έρχονται μέσα από το πρόγραμμα ID@Xbox, μόνο ενδεικτική. Ξεκινώντας το πρόγραμμα είχε 65 μόλις συμμετέχοντες, περισσότεροι ωστόσο από 200 έχουν έκτοτε λάβει τα συστήματα ανάπτυξης τίτλων για Xbox One - οπότε ακόμη πιο μεγάλος αριθμός από games θα έχει παραχθεί με τον τρόπο αυτό έως το τέλος της χρονιάς. Το μόνο που απομένει, φυσικά, είναι να διαπιστώσουμε και το γενικό επίπεδο στο οποίο κινούνται ποιοτικά όλες αυτές οι ανεξάρτητες παραγωγές, ώστε να κρίνουμε αν και κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά το Xbox One στην πορεία του. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ