Yahoo: εξαγορά... ελεημοσύνης από την Verizon

Και επίσημη η αποτυχία της Marissa Mayer, άγνωστο το μέλλον πολλών δημοφιλών υπηρεσιών

Και έτσι, ως "χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" τρόπον τινά, "κλείνει" ακόμη ένα μεγάλο "κεφάλαιο" για μία ακόμη από τις μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές που κατείχε άλλοτε περίοπτη θέση στην παγκόσμια οικονομία αλλά απέτυχε να εξελιχθεί έτσι ώστε να την κρατήσει. Ο λόγος για την Yahoo, η οποία εξαγοράστηκε αντί 4.8 δις δολαρίων από τον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της αμερικανικής Verizon. Η εξαγορά είχε διαρρεύσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και επιβεβαιώθηκε από την διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo, Marissa Mayer, σε ανακοίνωση προς τους μεγαλύτερους επενδυτές της εταιρείας. Η Yahoo βρισκόταν σε συζητήσεις για εξαγορά της από τα τέλη του περασμένου έτους, κατέληξε ωστόσο στην "αγκαλιά" της Verizon μετά και από ενθάρρυνση του διοικητικού συμβουλίου της πρώτης, το οποίο ήθελε σαφώς να... ολοκληρώσει το σχετικό "σήριαλ" επίσης.

Η εξαγορά αφορά σε όλα τα "κύρια τμήματα" (core business) της Yahoo, κοινώς την δημοφιλή της υπηρεσία e-mail, το Flickr, το Tumblr και τις διαφημιστικές της υπηρεσίες. Δεν αφορά σε άλλες δραστηριότητες της Yahoo, όπως το πολυσυζητημένο ποσοστό που έχει στον τιτάνα ηλεκτρονικού εμπορίου, το Alibaba (αυτές θα υπαχθούν σε νέα επενδυτική με διαφορετικό όνομα). Στην τηλεφωνική της ανακοίνωση η Marissa Mayer προσπάθησε να σκιαγραφήσει με χρώματα θετικά την εξαγορά, καθώς και την δική της συνεισφορά ως διευθύνουσας συμβούλου της Yahoo την τελευταία τετραετία, δεν χωρά ωστόσο η παραμικρή αμφιβολία στο γεγονός ότι η ίδια θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχημένη στην αποστολή της: ως βετεράνος της Google, η Mayer είχε προσληφθεί με αντικειμενικό σκοπό να "σώσει" και να αναπτύξει την Yahoo, όχι να "ξεπουλήσει" για 5 δις δολάρια έναν κολοσσό που άλλοτε άξιζε περισσότερα από 100 δις.

Την ίδια την Mayer φυσικά όλα αυτά ελάχιστα την ενδιαφέρουν - η ίδια έχει εισπράξει ήδη αμοιβές ύψους 140 εκ. δολαρίων στην τετραετία της και αναμένει αποζημίωση όταν φύγει από την Yahoo ύψους ακόμη 50! - ενδιαφέρουν όμως το κοινό του Internet. Αυτό βλέπει ακόμη έναν Δικτυακό κολοσσό, ο οποίος προσφέρει μερικές από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες του είδους τους, να περιέρχεται στην κατοχή ενός τηλεπικοινωνιακού και δη ενός με περισσότερο αμερικανοστρεφή παρά παγκόσμιο χαρακτήρα. Η Verizon είχε εξαγοράσει πέρυσι και την AOL, για το ίδιο περίπου ποσό, πράγμα που σημαίνει πως αμέσως μόλις η εξαγορά της Yahoo ολοκληρωθεί, θα υπάρξει και συγχώνευσή της με την AOL σε πολλά τμήματα και κοινές δραστηριότητες των δύο. Περισσότερα για τις αλλαγές που θα επέλθουν, σε αμιγώς πρακτικό πια επίπεδο για το Δικτυακό κοινό, στην Yahoo δεν θα γνωρίζουμε πριν από τα μέσα του 2017. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ