Windows σε κινητά: χαμένη μάχη, χαμένος πόλεμος

Μη αναστρέψιμο το μερίδιο αγοράς κάτω του... 1%, το όραμα της Microsoft μη υλοποιήσιμο

Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που το Αθηνόραμα Digital ή οποιοδήποτε άλλο μέσο ενημέρωσης υπογραμμίζει την μάταιη μάχη που δίνει - ή από μερικές απόψεις... δεν δίνει - η Microsoft για να παραμείνει σε μία αγορά εξαιρετικά σημαντική, όπως αυτή των κινητών τηλεφώνων. Όμως αυτή τη φορά δεν είναι μόνο τα στοιχεία πωλήσεων που συνηγορούν στην οριστική της ήττα, είναι και η ίδια η στάση του αμερικανικού κολοσσού τον τελευταίο καιρό αυτή που οδηγεί στο μοναδικό δυνατό συμπέρασμα όλων των σχετικών εξελίξεων: τα Windows δεν έχουν, και δεν μπορούν να έχουν, θέση στην κατηγορία των smartphones - και αυτό που απομένει να διαπιστωθεί είναι το πώς ακριβώς σκοπεύει ο γίγαντας του Redmond να κινηθεί στο υπόλοιπο του 2016 και κατά τη διάρκεια του 2017, με αυτό ως δεδομένο.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για την πορεία της αγοράς των smartphones η Gartner σημειώνει πως, ενώ η κατηγορία συνολικά σημείωσε άνοδο της τάξης του 4% σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, το μερίδιο των κινητών με Windows μειώθηκε ακόμη περισσότερο σημειώνοντας πτώση της τάξης του 2.5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ποσοστό των smartphones με Windows αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επίπεδα μικρότερα του 1% (!), για την ακρίβεια 0.7%, με καμία φυσικά ελπίδα για ανάκαμψη από αυτά. Παράλληλα η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως τα Windows 10 Mobile, που κυκλοφόρησαν με τρία διαφορετικά μοντέλα νέων Lumia τους προηγούμενους μήνες, απέτυχαν παταγωδώς όχι απλώς να ανατρέψουν την κακώς κείμενη κατάσταση των Windows Phone, αλλά να αποκτήσουν μία έστω υποτυπώδη παρουσία στην αγορά.

Συνδυάζοντας κανείς τα παραπάνω με πρότερες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Microsoft, Satya Nadela ("το 2106 δεν είναι χρονιά στην οποία θα δώσουμε έμφαση στα κινητά"), αλλά και πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας ("θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τα Windows 10 Mobile και να υποστηρίζουμε τους ανεξάρτητους κατασκευαστές συσκευών που τα αξιοποιούν"), δεν μπορεί να καταλήξει σε άλλο συμπέρασμα: ο αμερικανικός κολοσσός έχει αποδεχθεί την βαριά του ήττα και δεν σκοπεύει να διαθέσει φέτος άλλα μοντέλα Lumia από τα ήδη υπάρχοντα με Windows 10 Mobile.

Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό αν η Microsoft επεδείκνυε την θέληση να προωθήσει δυναμικά τα υπάρχοντα Lumia 650, 950 και 950XL - τα οποία είναι αξιολογότατα κινητά για το κόστος τους - όμως η εταιρεία δεν δείχνει να έχει την πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο. Με αυτά τα δεδομένα, αξίζει να υπογραμμιστεί, ακόμη και η φημολογία γύρω από ένα ενδεχόμενο Surface Phone μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 φαντάζει αστήρικτη πλέον: είμαστε της γνώμης ότι η Microsoft παραείναι έμπειρη για να σπιλώσει το όνομα των υβριδικών της tablet/laptop, των Surface, που εμπορικά σημειώνουν θετική πορεία, με μία συσκευή η οποία είναι πρακτικά βέβαιο πως θα αποτύχει όσο καλή κι αν τυγχάνει να είναι.

Από δω και πέρα, λοιπόν, τί; Το όραμα της αμερικανικής εταιρείας για ένα ενιαίο γραφικό περιβάλλον που προσαρμόζεται στις δυνατότητες πολλών διαφορετικών συσκευών και αξιοποιεί τα ίδια apps θεωρούμε πως την χρειάζεται την παρουσία των κινητών. Δεν μπορεί να την στερείται "έτσι απλά", γιατί πρόκειται εν τέλει για τις συσκευές εκείνες που χρησιμοποιούμε τον περισσότερο χρόνο καθημερινά και έχουμε πάντα μαζί μας. Καλά τα PC, καλά τα Surface, καλό και το Xbox, όμως η απουσία των smartphones αποδυναμώνει αυτό το όραμα σημαντικά. Θα βρει η Microsoft έναν τρόπο να διεκδικήσει εκ νέου, με διαφορετικούς ίσως όρους, την θέση στην... τσέπη εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών ή θα πρέπει να αποδεχθεί πως το όραμά της είναι μόνο εν μέρει εφαρμόσιμο και να εστιάσει εκεί; Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ