Sony: νέα σειρά Xperia, έκπληξη

Τρία διαφορετικά μοντέλα, με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, αναμένουμε τιμές

Δεν είναι βέβαια ακριβώς... μυστικό το γεγονός ότι το τμήμα κινητών τηλεφώνων της Sony - παρά το γεγονός ότι, ειρωνικά, έχει προσφέρει στην αγορά μερικά από τα καλύτερα smartphones που υπάρχουν, όπως το Xperia Z5 Compact - αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη γνώμη πολλών αναλυτών, το 2016 ίσως κρίνει αν ο Kaz Hirai, ο διευθύνοντας σύμβουλος της ιαπωνικής εταιρείας, θα αποφασίσει να κρατήσει το τμήμα αυτό ή αν θα κρίνει πως η Sony δεν έχει την πολυτέλεια να σημειώνει ζημιογόνα τρίμηνα πλέον από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Οι Ιάπωνες ωστόσο παραμένουν απολύτως ικανοί να κάνουν άριστες προτάσεις στην κατηγορία των smartphones κι αυτό αποδείχθηκε εκ νέου στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2016, όπου η Sony έκανε... την έκπληξη: τρία νέα smartphones, κανένα κορυφαίο ως απευθείας απάντηση στα Samsung Galaxy S7 ή LG G5 μα όλα αξιόλογα και καλομελετημένα για το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Τα τρία αυτά κινητά οριοθετούν νέα κατηγορία για τα smartphones της Sony με το όνομα Xperia X - ακόμη και επαναπροσδιορισμό του brand Xperia σε έναν βαθμό. Και τα τρία μοιράζονται το χαρακτηριστικό design των περισσότερων Xperia της τελευταίας διετίας (design που ίσως θα πρέπει να ανανεώσει κάποια στιγμή ο ιαπωνικός κολοσσός), στηρίζονται όμως σε διαφορετικών δυνατοτήτων υλικό. Το εισαγωγικό Xperia XA στηρίζεται σε επεξεργαστή MediaTek MT6755 και 2 GB μνήμη λειτουργίας, ενσωματώνει οθόνη 5 ιντσών ανάλυσης 720p και στερείται αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος, κύρια κάμερα των 13 Megapixels και δευτερεύουσα των 8, προσφέρει ωστόσο νέες τεχνολογίες φόρτισης και διαχείρισης ενέργειας που αυξάνουν σημαντικά την αυτονομία και την χρηστικότητά του.

Τα άλλα δύο, τα Xperia X και X Performance, ωθούν τον πήχυ ψηλότερα από πλευράς ισχύος και δυνατοτήτων: στηρίζονται στους επεξεργαστές Snapdragon 650 και 820 αντίστοιχα (ο δεύτερος είναι ο κορυφαίος για Androidή κινητά φέτος), αξιοποιούν 3 GB μνήμης λειτουργίας, οθόνες διαγωνίου 5 ιντσών και ανάλυσης 1080p, αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την πιθανώς κορυφαία της αγοράς κάμερα των 23 Megapixel ως κύρια. Το σχετικό λογισμικό ελέγχου όχι μόνο έχει βελτιωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο π.χ. του Xperia Z5 αλλά έχει αποκτήσει περαιτέρω εξελιγμένες λειτουργίες όπως την Predictive Hybrid Autofocus: αυτή φιλοδοξεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, να προβλέψει προς τα πού θα κινηθεί ένα αντικείμενο που προσπαθούμε να κρατήσουμε ως κεντρικό θέμα του κάδρου, ώστε να συλλάβει διαυγείς λήψεις όταν τις πραγματοποιήσουμε.

Αν και τα τρία Xperia X χρησιμοποιούν στην πρόσοψη παρόμοια υλικά, το X Performance είναι το μόνο εκ των τριών που έχει μεταλλική πλάτη και προσφέρει αντοχή στο νερό και στη σκόνη (επίπεδο IP68). Όλα τα μέλη της νέας σειράς πάντως προσφέρουν δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού τους χώρου μέσω καρτών μνήμης microSD, όλα στηρίζονται σε Android 6.01 και όλα επικαλούνται αυτονομία περίπου δύο ημέρων (παρά τις διαφορές στις ενσωματωμένες μπαταρίες τους).

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο που αφορά σε αυτά τα "τυπικά μέσης κατηγορίας αλλά ουσιαστικά ανώτερης" νέα Xperia, το κόστος απόκτησής τους, δυστυχώς δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη επίσημα (όπως και η ακριβής ημερομηνία διάθεσής τους στην ελληνική αγορά). Είναι, με άλλα λόγια, μάλλον νωρίς για να κρίνουμε αν οι νέες προτάσεις της Sony θα σταθούν απέναντι σε έναν αριθμό από άλλα κινητά με Android της άνοιξης ως συμφέρουσες ή αν θα τιμολογηθούν υψηλότερα απ' όσο πιθανώς θα βοηθούσε εμπορικά. Επιστρέφουμε, λοιπόν, στο θέμα όταν και αυτές οι λεπτομέρειες γνωστοποιηθούν. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ