Nintendo DSi

Για νέους... πελάτες. Μόνο.

Αλλά και ως συσκευή για games αμιγώς να την αντιμετωπίσει κανείς, το DSi έχει πάρα πολύ δρόμο μπροστά του ακόμη για να "πείσει". Για να το καταφέρει, η Nintendo θα πρέπει να αναπτύξει τίτλους πρωτότυπους και αληθινά διαφορετικούς (με άλλα λόγια... όχι και πάλι συλλογές από mini-games) που θα εκμεταλλεύονται τις δύο κάμερες του συστήματος και τη μεγαλύτερη μνήμη του. Αν κρίνουμε όμως από τα πρώτα δείγματα της χρήσης χειρονομιών που υποτίθεται πως μπορεί να "διαβάσει" η εσωτερική κάμερα του DSi για να τις μετατρέψει σε κινήσεις ελέγχου και gameplay, κάτι τέτοιο δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο, ακριβώς λόγω των περιορισμών του hardware: για παράδειγμα, η ανίχνευση κίνησης στο WarioWare Snap είναι τόσο αναξιόπιστη - λόγω της κάμερας που δεν μπορεί να διακρίνει τις κινήσεις του παίκτη σε κακό φωτισμό - που η ενασχόληση με αυτό είναι απλώς εκνευριστική. Οι δυνατότητες υπάρχουν, και η Nintendo δεν παύει να είναι μία από τις εμπειρότερες εταιρείες ανάπτυξης games στον κόσμο, αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει ούτε ένας τίτλος του DSi που να τις αξιοποιεί. Άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί στα υπόψιν.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το DSi είναι όντως "ένα βήμα μπροστά" για τα φορητά συστήματα της Nintendo. Είναι το καλύτερο DS μέχρι στιγμής, από όλες τις απόψεις: για κάθε φίλο ή φίλη που - για οποιοδήποτε λόγο - δεν έχει ήδη αποκτήσει ένα DS, αυτό είναι ό,τι αρτιότερο έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η ιαπωνική εταιρεία. Η διαφορά χρημάτων ανάμεσα στα DSi και DS Lite (περίπου 20 ευρώ) δεν τίθεται καν ως ζήτημα. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε ούτε ένα χαρακτηριστικό του τόσο σημαντικό, που να "υποχρεώνει" τους κατόχους ενός DS Lite να σκεφτούν σοβαρά την αγορά ενός DSi. Αν μη τί άλλο, το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε κυρίως να εξυπηρετήσει τις ανάγκες... της Nintendo και όχι απαραίτητα των καταναλωτών. Με την πρόσβαση Wi-Fi άλλωστε τόσο περιορισμένη ακόμη στον ελλαδικό χώρο, το μοναδικό εν δυνάμει plus του καινούργιου DS (η δυνατότητα να αποκτήσει νέα games εκτός σπιτιού), καθίσταται ανούσιο για τη δική μας αγορά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν προς το DSi είναι η τελευταία εκδοχή του DS, πριν η Nintendo αποφασίσει να παρουσιάσει ένα αληθινά καινούργιο σύστημα, με προδιαγραφές ικανές να το θέσουν αντιμέτωπο με το επερχόμενο νέο PSP και το iPhone 3G. Αν είναι όντως έτσι, τότε οι κάτοχοι DS Lite δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύσουν σε κάτι όπως το DSi, όπως και οι κάτοχοι PSP-2000 δεν είχαν κανέναν λόγο να επενδύσουν (και έναν να αποφύγουν να επενδύσουν) σε ένα PSP-3000. Ο νοών, νοείτω.

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ