MWC 2015: το Galaxy S6 Edge επιτέλους ξεχωρίζει

H Samsung προσφέρει το πρώτο της αληθινά ξεχωριστό smartphone, εντυπωσιακό σε σχεδιασμό και χαρακτηριστικά

Όπως μπορεί να βεβαιώσει οποιαδήποτε εταιρεία τεχνολογίας, το καταναλωτικό κοινό έχει μεν... υπομονή, αλλά όχι απεριόριστη - και η Samsung είχε κατά βάση ήδη εξαντλήσει την υπομονή των ανθρώπων που αναζητούν κάθε 12 ή 18 μήνες το καλύτερο smartphone βασισμένο σε Android, με το Galaxy S4. Σε αυτό ασκήθηκε έντονη κριτική λόγω της μεγάλης του ομοιότητας με το Galaxy S3, οπότε φυσικό και αναμενόμενο ήταν το Galaxy S5, που επίσης δεν απομακρύνθηκε από το Galaxy S4, όχι μόνο να εισπράξει παρόμοια και δριμύτερη κριτική, αλλά και να "τιμωρηθεί" με πωλήσεις κατά 40% μειωμένες σε σχέση με τον προκάτοχό του. Η Samsung από πολλές απόψεις "χρωστούσε" στην αγορά και στο ποσοστό των καταναλωτών που προτιμά τα προϊόντα της, ένα Galaxy S φανερά, αδιαμφισβήτητα διαφορετικό. Και φέτος στη Βαρκελώνη οι Κορεάτες προσέφεραν ακριβώς αυτό με το Galaxy S6 Edge: ένα smartphone με το λογότυπο της Samsung που, επιτέλους, κανείς δεν μπορεί να μπερδέψει με κανένα άλλο.

Το Galaxy S6 Edge μοιράζεται με το "απλό" Galaxy S6 όλα, μα όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν σημασία: διαγώνιο και ανάλυση οθόνης, κεντρικό επεξεργαστή και μνήμη λειτουργίας, κύρια και δευτερεύουσα κάμερα, ασύρματους τρόπους διασύνδεσης και πρόσβασης στο Internet, αισθητήρες, τα πάντα (τα έχουμε ήδη αναφέρει στο σχετικό άρθρο για το Galaxy S6). Έχει να επιδείξει όμως ευδιάκριτα διαφορετικό design: χρησιμοποιεί επίσης ενοποιημένη κατασκευή κράματος μετάλλου και γυαλί, όμως η οθόνη του είναι κυρτή και από τις δύο πλευρές (το Galaxy Note Edge του 2014 είχε οθόνη κυρτή μόνο από τη δεξιά πλευρά). Οι καμπύλες των δύο κυρτών πλευρών είναι περισσότερο ομαλές από του περυσινού Note Edge και το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα είναι αρμονικό, καλαίσθητο και, κυρίως, διαφορετικό από κάθε άλλου smartphone σήμερα, παρ' ότι τα S6 και S6 Edge μοιράζονται κάποιες σχεδιαστικές γραμμές.

Δυστυχώς οι κυρτές επιφάνειες του Galaxy S6 Edge δεν χρησιμοποιούνται τόσο εποικοδομητικά όσο του Galaxy Note Edge - κι αξιοποιείται μόνο η δεξιά, όχι και οι δύο - όμως το γεγονός στερεί από το νέο Galaxy λειτουργικότητα και όχι καλαισθησία (η οποία θεωρούμε πως ήταν και το ζητούμενο). Όπως και στην περίπτωση του Galaxy S6, για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα η Samsung με το S6 Edge χρειάστηκε να θυσιάσει στοιχεία άλλοτε χαρακτηριστικά των Galaxy, όπως την αποσπώμενη μπαταρία, την υποδοχή καρτών μνήμης microSD και την αντοχή στο νερό ή τη σκόνη. Όμως υποψιαζόμαστε πως άμεση προτεραιότητα των Κορεατών αυτή τη φορά ήταν να αποδείξουν πως μπορούν - σε αντίθεση με ό,τι θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς από την πορεία της σειράς Galaxy σχεδιαστικά - να προσφέρουν ένα μοντέλο smartphone με χαρακτηριστικό design και υψηλή ποιότητα κατασκευής. Το S6 Edge προσφέρει και τα δύο.

Το Samsung Galaxy S6 Edge θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου στην προτεινόμενη λιανική τιμή των €849 για το μοντέλο με 32 GB αποθηκευτικού χώρου, των €949 για το μοντέλο των 64 GB και €1049 (!) για το μοντέλο των 128 GB. Τα κόστη αυτά δεν είναι μόνο υψηλότερα από τα αντίστοιχα του Galaxy S6, αλλά υψηλότερα και από αυτά των αντίστοιχων μοντέλων του iPhone 6 και στα ίδια επίπεδα με αυτά του iPhone 6 Plus - μαρτυρώντας, από κάποιες απόψεις, την αυτοπεποίθηση της Samsung όσον αφορά στη συνολική ποιότητα του S6 Edge. Αν και κατά πόσο αυτή η σιγουριά της είναι δικαιολογήσιμη απομένει να αποδειχθεί από την υποδοχή που θα επιφυλάξει στο νέο της smartphone το καταναλωτικό κοινό, φυσικά, όμως υπάρχει άφθονο χρονικό περιθώριο γι' αυτό τους επόμενους μήνες. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ