Apple Watch: εντυπωσιακό... ερωτηματικό

Πρώτες σκέψεις για το πολυσυζητημένο smartwatch - είναι όντως ξεχωριστό;

Το Aθηνόραμα Digital δεν έχει κρύψει μέχρι σήμερα το σκεπτικισμό του όσον αφορά τα smartwatches, τα "έξυπνα ρολόγια" δηλαδή που προωθούν ως την επόμενη σημαντική τάση στα τεχνολογικά προϊόντα οι σχετικές εταιρείες. Προσπερνώντας τις πρώτες αδέξιες κατασκευαστικές προσπάθειες της κατηγορίας, το σημαντικότερο πρόβλημα με αυτές τις συσκευές είναι πως δεν έχουν πείσει ακόμη αρκετά μεγάλο ποσοστό των μέσων ενημέρωσης - πόσο μάλλον του κοινού - ότι... έχουν λόγο ύπαρξης. Ότι η απόκτησή τους θα συνεισφέρει κάτι ουσιαστικό κι ευδιάκριτα θετικό στην καθημερινή ζωή των καταναλωτών. Επειδή όμως η Apple διαθέτει αυτά τα 4-5 εκατομμύρια φανατικών οπαδών που θα αγοράσουν χωρίς σκέψη οποιοδήποτε προϊόν της, είναι η εταιρεία που έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να επιτύχει με τη δική της πρόταση σε αυτήν την ακόμη υπό διαμόρφωση κατηγορία. Η ανακοίνωση του Apple Watch εκ μέρους της χθες είχε λοιπόν ξεχωριστή σημασία - έστω κι αν ο σκεπτικισμός παραμένει στο μυαλό πολλών από μας.

Το Apple Watch είναι, ομολογουμένως, ομορφότερα σχεδιασμένο από τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων προτάσεων του είδους που έχουμε δει μέχρι στιγμής από τις Samsung, LG, Motorola και Asus. Από την εταιρεία που έφερε στην αγορά το iPhone, το MacBook Air και τον Mac Pro δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο. Ελπίζαμε πως το ταλέντο των μηχανικών της Apple και η εμμονή του Jony Ive για την καλαισθησία των προϊόντων της ως αντικειμένων αυτών καθ' αυτών θα είχε ως αποτέλεσμα μία λεπτότερη συσκευή από αυτή που επιδείχθηκε, αλλά πιθανώς θα πρέπει να περιμένουμε το... Apple Watch 3 γι' αυτό. Κρίνοντας από την παρουσίαση των Αμερικανών, πάντως, η πρότασή τους φαίνεται να είναι καλύτερα κατασκευασμένη από τις ανταγωνιστικές της, καθώς η πρόσοψη της οθόνης από ζαφείρι ενώνεται άψογα με το περίβλημα από ανοξείδωτο ατσάλι και η όλη εντύπωση που αποπνέει είναι αυτή της συμπαγούς, "δεμένης", ανθεκτικής συσκευής.


Όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα smartwatch που έχουν μέχρι στιγμής παρουσιαστεί, έτσι και το Apple Watch χρειάζεται ένα iPhone για να προσφέρει τις περισσότερες λειτουργίες του. Φιλοδοξεί, ωστόσο, να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό βάσει ενός αριθμού από χαρακτηριστικά που δεν έχουμε μέχρι στιγμής συναντήσει σε άλλο προϊόν του είδους. Η οθόνη αφής του, για παράδειγμα, ενσωματώνει τεχνολογία που μπορεί να διαχωρίσει το απλό "άγγιγμα" από το "πάτημα" - με αυτόν τον τρόπο προσθέτει ένα δεύτερο "επίπεδο χρηστικότητας", καθώς με το "πάτημα" εμφανίζονται συγκεκριμένες λειτουργίες και επιλογές, σχετικές με το τί κάνει η συσκευή εκείνη τη στιγμή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Apple στην ενσωμάτωση του "Digital Crown", το οποίο θυμίζει το... "κουρδιστήρι" των κλασικών ρολογιών στη μορφή αλλά στην περίπτωση φυσικά του Apple Watch λειτουργεί αφενός ως αντίστοιχο του Home button στα iPhone/iPad, αφετέρου ως βοηθητικού στο χειρισμό των διαφόρων apps που θα φιλοξενήσει η συσκευή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ