Samsung: τα... εκρηκτικά Galaxy Note 7 ακόμη επικίνδυνα

Μεγάλη έκταση - και προεκτάσεις - έχει πλέον λάβει το διαβόητο κατασκευαστικό ελάττωμα, το μέλλον αβέβαιο

Το αληθινά θεαματικό - πιθανώς το σημαντικότερο τεχνολογικό για όλη τη χρονιά που διανύουμε - πρόβλημα εικόνας κι εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η Samsung μετά τις εκτενείς αναφορές για Galaxy Note 7 που υπερθερμαίνονται και εκρήγνυνται (!) έχει αρχίσει πλέον να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, στο όριο μάλιστα της επικινδυνότητας για το ευρύ κοινό. Στην αμερικανική αγορά, όπου έχουν σημειωθεί οι υψηλότερες πωλήσεις του ελαττωματικού smartphone της Samsung, μετά τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες το Note 7 έχει πλέον ξεκινήσει να αποσύρεται από την αγορά και επίσημα - μετά δηλαδή από κρατική εντολή, αυτή της Επιτροπής για την Προστασία της Ασφάλειας του Καταναλωτή. Όμως η έκταση και η σοβαρότητα του ζητήματος μόλις τώρα έχει αρχίσει ουσιαστικά να γίνεται κατανοητή, 15 ημέρες σχεδόν μετά την πρώτη εντολή από την Samsung για παύση πώλησης του κινητού της. Ο λόγος; Η ολοφάνερη έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού, η οποία είναι πλέον πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κλιμάκωση των αναφορών για ατυχήματα ή κάτι ακόμη χειρότερο.

Πράγματι: από την ημέρα που έγινε γνωστό το κατασκευαστικό πρόβλημα των Note 7 μέχρι σήμερα, έχουν επιστραφεί στην Samsung για αντικατάσταση ή αποζημίωση μόνο 130.000 τέτοιες συσκευές. Όμως το σύνολο των Note 7 που υπολογίζεται πως ενσωματώνει την επικίνδυνη ελαττωματική μπαταρία ξεπερνά το 1 εκατομμύριο στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πως το 90% σχεδόν αυτών των... εκρηκτικών Note συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τους κατόχους τους. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει αναφορά της εταιρείας Δικτυακών στατιστικών Apteligent, η οποία σε έκθεσή της πιστοποιεί πως τα δεδομένα χρήσης των Note 7 έχουν μειωθεί πανελάχιστα το τελευταίο διάστημα. Στο ίδιο αυτό διάστημα, ωστόσο, έχουν αναφερθεί ήδη 26 περιπτώσεις εγκαυμάτων και άλλων τραυματισμών λόγω Note 7 των οποίων η μπαταρία υπερφορτίστηκε κι εξερράγη, 55 περιπτώσεις φθοράς περιουσίας, ενώ φυσικά έχουν ήδη κατατεθεί από καταναλωτές οι πρώτες μηνύσεις (ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την αμερικανική αγορά).

Οι λόγοι για τους οποίους τόσοι κάτοχοι Galaxy Note 7 δεν έχουν ακόμη επιστρέψει τα ελαττωματικά αυτά κινητά γι' αντικατάσταση ή αποζημίωση δεν οφείλεται, δυστυχώς, μόνο στην έλλειψη ενημέρωσης. Η ίδια η Samsung παραδέχθηκε πως δεν έχει ακόμη επαρκές στοκ στην διάθεσή της για να προχωρήσει στην αντικατάσταση τόσων συσκευών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, από την άλλη, προτείνουν ως μοντέλα ανταλλαγής υποδεέστερα κινητά που δεν ενδιαφέρουν τους κατόχους Note 7. Τόσο η κατασκευάστρια όσο και οι πάροχοι υποσχέθηκαν πως θα προβούν σε εκτενείς ενέργειες ενημέρωσης ώστε οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι των επικίνδυνων Note 7 να προσέλθουν στα σημεία αντικατάστασης των συσκευών τους και να τα επιστρέψουν. Όμως είναι πρακτικά βέβαιο πως, ο,τιδήποτε κι αν γίνει ή δεν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, θα προκύψουν πολλές ακόμη νέες αναφορές... εκρηκτικών Note 7 μέχρι η όλη διαδικασία αντικατάστασης να ολοκληρωθεί. Η Samsung θα πρέπει, κυριολεκτικά πια, να προσεύχεται να μην έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους σε ατυχή περιστατικά χρήσης του Note 7. Κάτι τέτοιο θα ωθούσε την όλη κατάσταση σε επίπεδα που κανείς μας στην τεχνολογική αγορά δεν θέλει να σκέφτεται.

Για να αντιληφθεί ωστόσο οποιοσδήποτε το πραγματικό μέγεθος του σκανδάλου αυτού, θα πρέπει να συνυπολογίσει και τις συνέπειες της "επόμενης μέρας" - και δεν μιλάμε για αυτές που θα υποστεί η Samsung τους επόμενους μήνες και χρόνια, προσπαθώντας να πείσει το καταναλωτικό κοινό να την εμπιστευτεί ξανά μετά από μία κατασκευαστική αβλεψία τόσο ανεύθυνη κι επικίνδυνη. Μιλάμε για τις απολύτως πρακτικές συνέπειες που θα υποστούν όλοι οι κάτοχοι Galaxy Note 7, καθώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος διαχωρισμού των "ασφαλών" μοντέλων που θα βρίσκονται "εκεί έξω" όταν η διαδικασία αντικατάστασης ολοκληρωθεί. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το συγκεκριμένο smartphone είχε απαγορευτεί να χρησιμοποιείται σε διάσημους δημόσιους χώρους, σε θέατρα και μουσεία, σε αεροδρόμια και άλλα μέρη - μέρη όπου οι κάτοχοι Note 7 θα πρέπει από δω και στο εξής ν' αποιδεικνύουν πως δεν χρησιμοποιούν το παλαιότερο, "εκρηκτικό" μοντέλο.

Με... αυτά και με κείνα δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως η Samsung δεν έχει ανακοινώσει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία επαναφοράς του Note 7 σε εμπορική διάθεση γιατί μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να μην το κάνει καθόλου - ενώ ψίθυροι σχετικοί με την επίσπευση κυκλοφορίας του Galaxy S8, ως "πυροσβεστικού" μοντέλου που θα βοηθήσει την κορεάτικη εταιρεία "να προχωρήσει παρακάτω" στα μάτια του καταναλωτικού κοινού, πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Όσον αφορά στην ελληνική αγορά δεν έχουμε σαφή εικόνα της έκτασης του αντίστοιχου προβλήματος, καθώς η μόνη επίσημη ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους της Samsung για το θέμα ήταν μία απλή μετάφραση του ΔΤ που εξέδωσε η Samsung Αμερικής ανακοινώνοντας την πρόθεσή της για απόσυρση του Note 7 κι αντικατάστασή του. Έκτοτε, βέβαια, έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες, αλλά η συσκευή δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα διαθέσιμη στη χώρα μας - οπότε όσα τέτοια Note 7 υπάρχουν, αποδίδονται σε αγορά μέσω Internet απευθείας από το εξωτερικό και δεν μπορούν να είναι πολλά. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε το ζήτημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα επανέλθουμε αμέσως μόλις υπάρξουν νεότερα σχετικά. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ