Ξεκινώ με ένα hot take: Δε γίνεται να επισκεφθείς το Μιλάνο και να μην περάσεις για ένα ποτό από τα παρακάτω μέρη, που δεν είναι απλά δύο ακόμη μπαρ. Αποτελούν μέρος των αξιοθέατων της μητρόπολης της Λομβαρδίας και θα το καταλάβεις πλησιάζοντας τη μπάρα τους, απολαμβάνοντας το vibe -μαζί με τα όσα φέρνουν στο ποτήρι- και έχοντας διάδραση με τους θαμώνες τους. Και μπορεί το Negroni να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη Φλωρεντία, εδώ όμως δοξάζεται με όλα τα δέοντα.
Το "Camparino" στη Galleria είναι ένα από τα πιο αυθεντικά ιταλικά στέκια, λειτουργώντας ως το μπαρ-σημείο αναφοράς σε μια από τις πιο εντυπωσιακές εμπορικές στοές της πόλης, δίπλα στο Duomo και στον τόπο όπου γεννήθηκε το Campari.
Λειτουργεί από το 1915 όταν και το άνοιξε ο Davide Campari, ο πατέρας του οποίου Gaspare δημιούργησε το γνωστό απεριτίφ, το 1867. Τώρα που το σκέφτομαι και για να σου πω την πλήρη αλήθεια, αυτό το μπαρ επιβιώνει σαν μία τομή στο χρόνο, ένα σποτ που ενώνει την κληρονομιά και το παρελθόν της πόλης, τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά κινήματα του προηγούμενου αιώνα με το παρόν και τη σύγχρονη οπτική της.
Τα αυθεντικά ψηφιδωτά και οι νωπογραφίες στους τοίχους εξακολουθούν να κάνουν μια σαφή διακοσμητική δήλωση μέχρι σήμερα, ενώ το ίδιο πραγματοποιεί και η επιβλητική ξύλινη μπάρα. Το ψηλοτάβανο μπαρ είναι το ιδανικό μέρος για ένα Negroni, δίχως αυτό να σημαίνει πως το Garibaldi και το Campari Seltz δεν έχουν την τιμητική τους. Επιπροσθέτως, μπορείς να τσιμπήσεις και ένα σνακ που θα σε προετοιμάσει καταλλήλως για μια βραδιά στη Scala ή πριν από κάποια έκθεση στο Palazzo Reale.
Φαινομενικά ανέγγιχτο από τον χρόνο, το "Bar Basso" είναι σταθερά στην πίνειν σκηνή του Μιλάνου για σχεδόν 70 χρόνια, την ίδια στιγμή που αποτελεί σημείο συνάντησης για το fashion και design community της πόλης, με ουκ ολίγες σημαντικές προσωπικότητες των δύο προαναφερθέντων κόσμων να έχουν περάσει από τα τραπέζια του.
Ανέγγιχτο ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, διατηρεί ολοζώντανη τη δυναμική και τη γοητεία του έως σήμερα, απευθυνόμενο σε όλους: Από εκλεπτυσμένους λάτρεις του ποτού μέχρι περίεργες ψυχές που θα βρουν στο ξύλινο και οριακά καλτ εσωτερικό του το καταφύγιο που αναζητούν.
Τα κλασικά ιταλικά απεριτίβο σερβίρονται εδώ σε τεραστίων διαστάσεων ποτήρια, μαζί με πάντοτε φροντισμένα σνακ που συνοδεύουν την ιεροτελεστία. Επιπροσθέτως, μιλάμε για το μέρος όπου ο bartender Mirko Stocchetto δημιούργησε για πρώτη φορά το Negroni Sbagliato, αφού κατά λάθος μπέρδεψε το spumante με το gin. Ο εκ του αποτελέσματος πρωτοπόρος Mirko άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο τον Νοέμβριο του 2016, ωστόσο έως τώρα το μπαρ τρέχει από την οικογένειά του.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.