Διαχρονικό φαβορί στα θερινά δρώμενα της Αθήνας, το A for Athens, το μπαρ στην οροφή του ομώνυμου ξενοδοχείου είναι από εκείνα τα μέρη που οι αγγλόφωνοι τουρίστες χαρακτηρίζουν breathtaking και γενικά άπαντες δεν σταματούν να φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα – βλέπεις, η θέα στο Μοναστηράκι, την Πλάκα, τον φωτισμένο Ιερό Βράχο και σε ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας είναι από τις πιο προνομιακές που παίζουν.
Δικαιολογημένα, λοιπόν, το wow factor εδώ κερδίζει από τα αποδυτήρια και δημιουργεί προϋποθέσεις και προσδοκίες ώστε να περάσει κανείς πραγματικά καλά. Αλλά η Bar Manager Αγάπη Πετροπούλου, ο Head Bartender Κώστας Ματιάτος και η υπόλοιπη ομάδα του μπαρ δεν επαναπαύονται σε αυτό, παρουσιάζοντας μία –ακόμη– λίστα με νόστιμα ποτά, πιστοί στη φιλοσοφία του εν λόγω σημείου και τη φήμη του στο κομμάτι του καλώς πίνειν.
Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα συναντάμε το δημοφιλές σποτ του αθηναϊκού κέντρου και των "ορεινότερων" σημείων αυτού σε μία φάση αναθεώρησης, με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον. Η ομάδα του μπαρ κάνει ήδη σημαντικά βήματα ώστε να αποδοθεί ακόμη καλύτερα η δουλειά της – ένα από αυτά είναι και η λειτουργία του νέου της εργαστηρίου, προσεχώς.
Τί πίνουμε
Από τις αρχές του καλοκαιριού, στο "A for Athens" μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα στις προτάσεις του νέου "Heart vs. Brain" μενού, με 10 signature ποτά που -σύμφωνα πάντοτε με το concept του καταλόγου- μοιράζονται ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική. Χωρισμένα σε δίπολα -ή αντιθετικά ζεύγη αν προτιμάς (και ονόματα όπως Τόλμη/Φόβος, Νοσταλγία/Λήθη, Οργή /Coolness, μεταξύ άλλων) - έχουν χτιστεί με μπόλικη zero waste λογική και ποντάρουν σε δημιουργικές ιδέες.
Από τις πιο ιντριγκαδόρικες προτάσεις είναι το Dare, ένα πόσιμο κοντράστ υλικών που μεταφορικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "απαγορευμένα": Κάτι ανάμεσα σε Gimlet και Southside (το τελευταίο είναι άλλωστε και ένα από τα κλασικά ποτά που γεννήθηκαν την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης), πρόκειται για ένα δροσερό, βοτανικό και ελαφρώς αλκοολικό cocktail με leftovers από πράσινο μήλο και σέλερι, που κυριαρχούν στο αρωματικό του προφίλ, μαζί με το αψέντι.
Στον αντίποδά του, το Fear (Φόβος), που αντλεί έμπνευση από τη "Σιωπή των Αμνών" και τον χαρακτήρα του Χάνιμπαλ Λέκτερ. Σε μία από τις πιο κλασικές ατάκες της ταινίας του Τζόναθαν Ντέμι, η περσόνα που υποδύεται ο Άντονι Χόκπινς αναφέρει πως "έφαγα το συκώτι του με λίγα κουκιά κι ένα καλό κιάντι". Ok, μην τρομάζεις.
Το κλασικό New York Sour έρχεται εδώ στη σύγχρονη εποχή, με σκωτσέζικο ουίσκι που είναι αρωματισμένο με vinegar caramel, συν σπιτικό λικέρ ανανά και έναν αφρό από ρεβίθια που έχει αρωματιστεί -μάντεψε- με κιάντι. Το αποτέλεσμα δίνει μία βελούδινη διάσταση με κρεμώδη υφή και γεύση που θα σου φανεί ασυνήθιστα οικεία.
Αν πάλι είσαι φανατικός της tiki κουλτούρας, τότε η Νοσταλγία θα δουλέψει θαυμάσια για σένα, καθώς μιλάμε για ένα combo των Painkiller και Pina Colada, με ορτσάτα ρυζόγαλου αρωματισμένη με μπαχαρικά και γαρνιτούρα ένα γλειφιτζούρι Campari. Μία γλυκιά επιλογή με μία πικρή νότα - ακριβώς όπως η αίσθηση της νοσταλγίας δηλαδή.
Σε περίπου παρόμοιο ύφος και η Οργή, ένα ποτό εμπνευσμένο από την ιστορία της "Ζωής του Πι", που καταφθάνει διχοτομημένο: Ένα κράμα Jungle Bird με Pina Colada, με ένα φραουλένιο Νegroni σε μικρότερο ποτήρι στο πλάι του. Τον γλυκό χαρακτήρα του πρώτου συνθετικού διαδέχεται η σοβαρή αλκοολικότητα και το πικρό στοιχείο του δεύτερου (ακόμη κι αν μιλάμε για ένα φρουτώδες Negroni).
Η Λήθη από την πλευρά της είναι ένα αρκετά γαστρονομικό ποτό με τεκίλα και μεσκάλ. Τον γήινο χαρακτήρα του ευγενούς μεξικάνικου αποστάγματος πλαισιώνει μία ακόμη γήινη νότα (μανιτάρια). Τέλος, μία από τις πιο fun προτάσεις του μενού είναι το Coolness, που σερβίρεται σαν popsicle γρανίτα (ναι ναι, το γνωστό σε όλους σαν "σπρώξε-γλείψε"), ένα παιχνιδιάρικο ποτό που λειτουργεί έξοχα και σαν palate cleanser.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.