Και κάπως έτσι, φτάσαμε και στην Παγκόσμια (ή Διεθνή αν προτιμάς) Ημέρα Καφέ 2022. Αλλά πρώτα, λίγη -περίπου- ιστορία. Ήταν μία ημέρα σαν σήμερα, την 1η Οκτωβρίου 2015, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) αποφάσιζε να καθιερώσει τη Διεθνή ή Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, για να τιμήσει το προϊόν που ξεκινά την ημέρα της πλειοψηφίας των ανθρώπων στον μάταιο τούτο κόσμο. Έκτοτε, κάθε 01/10, το δημοφιλές αφέψημα τιμάται με σειρά εκδηλώσεων και πολλά δρώμενα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πού θα πιεις καλό καφέ στην Αθήνα; Έχε υπόψιν κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω μέρη.
"Dogpound Athens"
Το αλέγρο στέκι που έφτιαξαν ο Βασίλης Στεφανάκης, η Ελένη Σαράντη και ο Βασίλης Νικήτας το περασμένο καλοκαίρι σερβίρει ένα δικό του blend, μιξάροντας δύο χαρμάνια της Taf (Βραζιλία και Αιθιοπία, η οποία υπερτερεί).
Συνδυάζει έτσι τον σοκολατένιο χαρακτήρα του ενός με τον τροπικό και φρουτένιο του άλλου - μίξη που λειτουργεί όμορφα και ισορροπημένα σε ζεστά και σε κρύα ροφήματα, τα οποία έρχονται σε custom made αρτιζάνικες κούπες, αποκλειστικά κατασκευασμένες για το "Dogpound Athens" (από την Ildico Ceramic). Επιλογή-έκπληξη το affogato με homemade παγωτό καρύδα (100% με φυτικά προϊόντα) ή αν είσαι fan του espresso-tonic, θα σε κερδίσει το πολύ ενδιαφέρον ρόφημα καφέ με ανθρακικό.
"LOT 51"
Τι να πρωτοπεί κανείς για το φαινόμενο "LOT 51", που κατάφερε μέσα σε ελάχιστο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2018 όταν και άνοιξε, να βάλει στον αθηναϊκό χάρτη την πλατεία Βραζιλίας, που δεν θα την έλεγες ακριβώς και δημοφιλή.
Το all day café bar σφύζει από ζωή οποιαδήποτε ώρες της ημέρας, πλαισιώνοντας την χαλαρή ατμόσφαιρα και την ωραία αισθητική του, με θαυμάσιο καφέ. Σε αυτό βοηθούν οι ποικιλίες μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης του brand Area 51 - δεν πρέπει να ξεχνάς επίσης πως οι δημιουργοί του (Σπύρος Λάππας, Παναγιώτης Ζωτιάδης και Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος) προέρχονται όλοι από το κομμάτι του καφέ.
"Promenada"
Στο ολοκαίνουριο και ολοήμερο σποτ του Αιγάλεω, έχει και ο καφές πρωταγωνιστικό ρόλο. Μεριμνά η Wisecup, που βάζει στο ποτήρι και στο φλιτζάνι μία ενδιαφέρουσα Βραζιλία.
"HandPickers Coffee Roaster"
Αν αναρωτήθηκες ποτέ στη ζωή σου γιατί να επισκεφθείς την περιοχή του Ταύρου, σου έχουμε απάντηση. Το "HandPickers", στον μικρό του χώρο με την ψηλή μπάρα, σερβίρει αξιομνημόνευτο καφέ.
"ANÄNA"
Έκανε την εμφάνισή του πριν λίγα χρόνια στην Πραξιτέλους και σχεδόν αμέσως έγινε talk of the town για τους coffee aficionados, για όλους τους σωστούς λόγους. Feelgood περιβάλλον, τζαμαρίες για χάζι και ποιοτικά blends συνθέτουν εδώ το σκηνικό.
"Coterie"
Βάση στο νέο σουξέ του Παγκρατίου είναι το τρίπτυχο πολύ καλός καφές/ολόσωστα ποτά/φαγητό για κάθε στιγμή σε συνδυασμό με urban chic χαρακτήρα και cool vibes: όλα με απώτερη κατεύθυνση το μότο του μαγαζιού, την "ανεπιτήδευτη ποιότητα". Το πρώτο σκέλος στρέφει το ενδιαφέρον προς τα εκεί σε μία ημέρα σαν τη σημερινή αλλά όχι μόνο τότε.
"Naif"
Εμφανίστηκε πίσω από τη Στέγη, στο κενό μεταξύ των δύο lockdowns, και σχεδόν αμέσως κατόρθωσε να γίνει στέκι, συγκεντρώνοντας mix and match crowd από όλη την ευρύτερη περιοχή αλλά και πιο πέρα από αυτήν. Τα εκλεκτά χαρμάνια καφέ (από την Mr. Bean Coffee Roasters) είναι μία από τις αιτίες.
"In Love Again"
Tο μικρό αδερφάκι του "Baba Au Rum" υπηρετεί ένα ελαφρώς διαφορετικό, πρωτότυπο όσο και ιντριγκαδόρικο concept. Εκτός από Mai Tai σε τάρτα, Piña Colada σε cheesecake και Zombie σε προφιτερόλ, φυτά για το χώρο σου και νόστιμες επιλογές για brunch, εδώ θα βρεις και θαυμάσια καφέ, με ειδικά ψημένα για το InLoveAgain χαρμάνια της Taf.
"Minu"
Το πολυσυλλεκτικό concept store εκτός από το προσεγμένο design και τα φυτά, τυγχάνει να αγαπά πολύ και τον καλό καφέ. Σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον και ανάμεσα από πιλέες, μπιγκόνιες, μονστέρες, αλοκάσιες, παχύφυτα και κάκτους, θα πιεις και ένα -ή και παραπάνω- ποτήρι ποιοτικού καφέ.
"Dope Roasting Co."
Ένα πανέμορφο, φωτεινό εσωτερικό, σε ένα κτίριο ηλικίας άνω των 180 ετών. Essence από κάποιο νεοϋορκέζικο spot. Χαλαρό ύφος. Εξαιρετικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές από το δικό του καφεκοπτείο. Και ένα μικρό αρτοποιείο υψηλών προδιαγραφών. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της επιτυχίας για το "Dope Roasting Co.", που πλέον έχει εξελιχθεί σε θεσμό στο κέντρο της πόλης.
"Kalimeres Bistro"
Στα τραπεζάκια του πεζοδρόμου ή στη μίνι σάλα μπροστά από την κουζίνα στον πρώτο όροφο, στην ταράτσα με την urban προοπτική και στο αρτιστίκ οικείο εσωτερικό του ή ακόμη και στο θαυμάσια διαμορφωμένο αίθριο με την ανοιγόμενη οροφή και τα κρεμαστά φυτά. Όποιον χώρο του "Kalimeres Bistro", στου Ψυρρή, κι αν επιλέξεις, είναι δεδομένο πως θα βρεις (και) καλό καφέ.
"Nuff Said"
Δύο παιδικοί φίλοι είπαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν αυτό το ανοιχτόκαρδο μέρος στη Διδότου, που ασχολείται ενδελεχώς με το brunch και επενδύει στον καλό καφέ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.