
Ένα ακόμα ορόσημο πετυχαίνει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο φτάνει τις είκοσι πέντε διοργανώσεις και το γιορτάζει. Εξάλλου, πώς θα μπορούσε να το κάνει διαφορετικά, όταν στην αφετηρία του είχε δίπλα στον τίτλο τη λέξη Αθήνα, αλλά πλέον απλώνει τις δράσεις του σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Χανιά, Καβάλα και Καστοριά, αποκτώντας πανελλαδική εμβέλεια. Στην πρωτεύουσα, ο θεσμός επιστρέφει σε γνώριμα μέρη, αφού στήνει τις προβολές του στη "φυσική έδρα" του auditorium "Théo Angelopoulos" στο Γαλλικό Ινστιτούτο και, παράλληλα, στους κινηματογράφους Άστορ, Δαναός και Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από 26 Μαρτίου έως 3 Απριλίου, κηρύσσοντας την έναρξη με την υποψήφια για επτά Σεζάρ "Ορχήστρα του Αδερφού μου" (Εμανουέλ Κουρκόλ). Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα φιλμ και οι εκδηλώσεις τις οποίες δεν πρέπει να χάσουν όσοι σινεφίλ ξεχυθούν στην πόλη για να καλωσορίσουν την άνοιξη με τον πιο κινηματογραφικό τρόπο.

Τρικολόρ γλαύκες
Ξεκινάμε από το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ το οποίο αναβαθμίζεται. Εκτός από τα βραβεία κριτικής επιτροπής και κοινού, στο εξής θα απονέμεται, επίσης, βραβείο σε ταινία που αναδεικνύει τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών, το οποίο θα έχει τη μορφή γλαύκας, όπως και τα υπόλοιπα αγαλματίδια. Σημειώστε δε πως όποιος τίτλος τιμηθεί από την επιτροπή θα προβληθεί ξανά την τελευταία μέρα του προγράμματος – ακόμα μία καινοτομία που προστίθεται φέτος.
Μεταξύ των διαγωνιζομένων είναι οι "Ασυνήθιστες Φίλες" (Πατρισιά Μαζουί) με πρωταγωνίστρια την εμβληματική Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία θα δώσει το "παρών" στην Αθήνα! Η ηθοποιός υποδύεται τη σύζυγο ενός φυλακισμένου, η οποία αναπτύσσει μια απροσδόκητη φιλία με μια γυναίκα που έχει κι εκείνη το σύντροφό της στη φυλακή. Το ρόλο κρατά η Χαφσιά Χερζί, η οποία πέρυσι παρέδωσε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς στη στοιχειωτική "Αρπαγή" (Ιρίς Καλτενμπάκ). Ένα ακόμα υποκριτικό ταίριασμα υψηλού επιπέδου, ανάμεσα στον Βενσάν Λιντόν και την Εμανουέλ Ντεβός (μόνο φωνή), συμβαίνει στην "Επιλογή" (Ζιλ Μπουρντό), τη γαλλική διασκευή του "Σε Λάθος Χρόνο" (Στίβεν Νάιτ, 2013), η οποία εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου σε ένα αυτοκίνητο. Έπειτα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσδοκούμε την προβολή του "Παρισιού του Σουλεϊμάν" (Μπορίς Λοϊκίν), του προσφυγικού δράματος που έκανε αίσθηση στο πρόσφατο 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ απέσπασε και τέσσερα βραβεία Σεζάρ, ανάμεσά τους αυτά του σεναρίου και της ερμηνείας (αποκάλυψη ο Αμπού Σανγκαρέ). Είναι ένα από τα φιλμ-φαβορί για το μεγάλο βραβείο του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ, όπως ακριβώς και το "Misericordia" του πολύπειρου Αλέν Γκιροντί ("Ο Άγνωστος της Λίμνης"). Ένας θάνατος, μια εξαφάνιση και ένας απειλητικός γείτονας μπλέκονται σε μια ταινία που σμιλεύεται γύρω από το διαχρονικό ταλέντο της επιβλητικής Κατρίν Τοτ.

Τολμηροί σκηνοθέτες
Παραδοσιακά, ο γαλλικός κινηματογράφος φημίζεται για τη σκηνοθετική του τόλμη, φέρνοντας στο προσκήνιο δημιουργούς που δεν λογαριάζουν τις συμβάσεις. Αυτό το καλώς εννοούμενο θράσος εκπέμπουν αρκετοί από τους auteurs που συμπεριλαμβάνονται στο Πανόραμα του Γαλλόφωνου, όπως ο βιτριολικός Κουεντέν Ντιπιέ ("Απίστευτο κι όμως Αληθινό", "Rubber"). Στην παράδοξη ρομαντική κωμωδία του με τίτλο "Δεύτερη Πράξη", οι Λεά Σεϊντού, Λουί Γκαρέλ και ο προαναφερθείς Λιντόν μπλέκονται σε μια ερωτική παρεξήγηση που εκτυλίσσεται σε ένα εστιατόριο στη μέση του πουθενά. Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, ο στιλίστας Τιερί ντε Περετί ("Έρευνα Πάνω σε ένα Κρατικό Σκάνδαλο", "Ο Κορσικανός") στο "Κατ’ Εικόνα" επιστρέφει στην αγαπημένη του Κορσική για να μιλήσει για τη γενιά του, μέσα από τα προσωπικά βιώματα μιας φωτογράφου από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι τις αρχές του 2000.

Προβλήματα της καθημερινής ζωής εντοπίζονται, επίσης, στο "Παίζοντας με τη Φωτιά" των δοκιμασμένων Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν ("17 Κορίτσια", "Stopover"), όπου ένας πατέρας εργάτης κοντράρεται με τον νεαρό γιο του, όταν εκείνος ενστερνίζεται μια επικίνδυνη ιδεολογία. Στον κεντρικό ρόλο ξανά ο Λιντόν, με τη διαφορά πως γι’ αυτή την ερμηνεία του βραβεύτηκε κιόλας στο Φεστιβάλ Βενετίας. Για κάτι πιο νεανικό, πλην όμως εξίσου φορτισμένο πολιτικά, προτείνουμε τη "Δεύτερη Γλώσσα", το δράμα που φέρει την υπογραφή της διακεκριμένης Κλερ Μπερζέ ("Αγάπη Είναι", "Party Girl"). Ακολούθως, αν υπάρχουν ένθερμοι θαυμαστές του βετεράνου Ρομπέρ Γκεντιγκιάν ("Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο") εκεί έξω, ας έχουν υπόψη ότι στο πρόγραμμα θα βρουν τη νέα ταινία του με τίτλο "Άγγελος Κλέφτης". Κατά τα άλλα, οι λάτρεις του βιετναμέζικου φαγητού ας κάνουν κράτηση στην "Κουζίνα της Νγκιέν" (Στεφάν Λι-Κουόνγκ) και οι φίλοι του animation στο πολλά υποσχόμενο "Ένα Πλεούμενο στον Κήπο" (Ζαν-Φρανσουά Λαγκονί).

Και μετά τις προβολές, πάρτι!
Είπαμε, η φετινή διοργάνωση είναι επετειακή, έτσι θα ήταν αδύνατο να μην περιλαμβάνει και μερικά πάρτι. Στο πλαίσιο του αφιερώματος με κεντρική θεματική την έννοια της γιορτής, που περιλαμβάνει κλασικά φιλμ όπως ο "Μαύρος Ορφέας" (Μαρσέλ Καρνέ, 1959) και αγαπημένα σαν το "Πρώτο μου Πάρτι" (Κλοντ Πινοτό, 1980), ο ραδιοφωνικός παραγωγός Σωτήρης Ρουμελιώτης εμπνέεται από κλασικά σουξέ της δεκαετίας του ‘80 και ετοιμάζει ένα άκρως χορευτικό σετ στο "Maya Le Bistro" του Γαλλικού Ινστιτούτου (28/3). Τη σκυτάλη παίρνει ο γνώριμος των αθηναϊκών μπαρ DJ Blue Lagoon μαζί με τους Noiz και Neil Essadi, οι οποίοι ενώνουν στο "Ρομάντσο" (29/3) τους ήχους του χιπ χοπ με την ηλεκτρονική μουσική, τιμώντας τον πρωτοπόρο του είδους DJ Mehdi. Θα προηγηθεί η προβολή των τριών επεισοδίων της σειράς "DJ Mehdi: Made in France", παρουσία του σκηνοθέτη Τιμπό ντε Λονγκβίλ.

Ώρα για συζήτηση
Πολλές και ενδιαφέρουσες οι παράλληλες εκδηλώσεις του Γαλλόφωνου που διευρύνουν το κινηματογραφικό ενδιαφέρον του θεσμού. Στις 31/3, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο σκηνοθέτης Βαρδής Μαρινάκης ("Ζίζοτεκ") και ο σύμβουλος κινηματογράφου Ματιέ Ντελονί συζητούν για τις όλο και πιο συχνές μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο, σε συντονισμό του Γιώργου Αρχιμανδρίτη (δημιουργού ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού). Επιπλέον, την κομβική προσφορά του Μισέλ Δημόπουλου στο σινεμά θυμούνται και τιμούν οι Ζήνος Παναγιωτίδης (διανομέας), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτρια), Λουκάς Κατσίκας (καλλιτεχνικός διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας") και η Έρση Σωτηροπούλου (συγγραφέας και ποιήτρια, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής). Τέλος, δεν ξεχνάμε πως η Ταινιοθήκη της Αφρικής κρατά τη φετινή "carte blanche" και παρουσιάζει σπάνιες ταινίες της ηπείρου σε αποκατεστημένες κόπιες, ενώ στο χώρο του "Maya Le Bistro" φιλοξενείται η έκθεση "FFF: 25 Χρόνια Ταλέντων", η οποία αποτελείται από πορτρέτα πρωτοκλασάτων καλεσμένων που βρέθηκαν στην Αθήνα και άφησαν ξεχωριστό στίγμα στην ιστορία της διοργάνωσης αυτό το τέταρτο του αιώνα. Η έκθεση είναι επισκέψιμη μέχρι και τις 11 Απριλίου, οπότε μην αμελήσετε να τη βάλετε στην ατζέντα σας. Α, και ευχηθείτε "bon anniversaire" στο φεστιβάλ!