Η εκδήλωση "Σινεμά και το Δικαίωμα στο Δημόσιο Χώρο II – FREE PALESTINE!" αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για δικαιώματα, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια. Με κεντρικό πυρήνα την καλλιτεχνική έκφραση και τον κινηματογράφο, η εκδήλωση προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στον φιλόξενο χώρο του κινηματογράφου Studio new star art cinema την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου.
Η εκδήλωση προγραμματίστηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, παρά τα εμπόδια που τέθηκαν από την αστυνομία. Η αναβολή της προηγούμενης εκδήλωσης στην πλατεία Πρωτομαγιάς λόγω καταστολής οδήγησε σε αλλαγή χώρου και ενίσχυση του προγράμματος.
Καλλιτεχνική δραστηριότητα για παιδιά
Η ομάδα "Σκασιαρχείο" και το τυπογραφείο-ραδιόφωνο "Τα Θρανία της Άνοιξης" καλούν τα παιδιά να συμμετάσχουν σε καλλιτεχνική δημιουργία με θέμα φανταστικές ζωγραφιές, όπως καρπούζια και άλλα ζωηρά σχέδια. Το φουαγιέ του σινεμά θα γεμίσει χρώματα και παιδική φαντασία, καθώς οι μικροί συμμετέχοντες εκφράζονται μέσα από τη ζωγραφική.
Προβολή παλαιστινιακών ταινιών & συζήτηση
Η ομάδα Filmmakers for Palestine παρουσιάζει μικρού μήκους ταινίες από Παλαιστίνιους δημιουργούς. Οι ταινίες θα εστιάζουν στον καθημερινό αγώνα των Παλαιστινίων για αξιοπρέπεια, αυτοδιάθεση και ελευθερία απέναντι σε 76 χρόνια αποικιακής καταπίεσης και στρατιωτικής βίας. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς, προσφέροντας μια άμεση και αυθεντική ματιά στις εμπειρίες και τις φωνές των ανθρώπων της Παλαιστίνης.
Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης μέσω του Gather for Gaza, για όσους επιθυμούν να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια για αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Γάζας.
Πρόγραμμα προβολής
Ένα αγόρι, ένας τοίχος και ένα γαϊδούρι, Hany Abu-Assad, γλώσσα: αραβικά, 5', 2008
Τρία νεαρά αγόρια θέλουν να κάνουν μια ταινία σε ένα χωριό χωρίς κάμερες. Καβαλούν το γαϊδούρι τους στον διαχωριστικό τοίχο και είναι τυχεροί καθώς ο τόπος έχει πλημμυρίσει από κάμερες παρακολούθησης. Όταν πλησιάζει ένα τζιπ του στρατού, αναρωτιούνται αν τελικά θα πάρουν στα χέρια τους τα πλάνα τους.
Πέτρα του Solomon, Ramzi Maqdisi, γλώσσα: αραβικά, 25’, 2015
Ο Χουσεΐν, ένας Παλαιστίνιος νεαρός, λαμβάνει ένα γράμμα από το ισραηλινό ταχυδρομείο για να εμφανιστεί αυτοπροσώπως για να παραλάβει ένα δέμα. Πρέπει να πληρώσει το ποσό των 20.000 $ USD για να εισπράξει αυτό το πακέτο. Η περιέργεια του Χουσεΐν να μάθει τι περιέχει το πακέτο τον ωθεί να πουλήσει ό,τι έχει, παρά την κατηγορηματική απόρριψη της μητέρας του, το θέμα που αλλάζει τη ζωή τους στη συνέχεια. Η ιστορία είναι προσαρμοσμένη από το μυθιστόρημα Blue Light του Hussein Barghouty.
Όπως 20 Ακατόρθωτα, Annemarie Jacir, γλώσσες: αραβικά, αγγλικά, εβραϊκά, 17’, 2003
Κατεχόμενη Παλαιστίνη: Ένα γαλήνιο τοπίο που τώρα καλύπτεται από στρατιωτικά σημεία ελέγχου. Όταν ένα παλαιστίνιο κινηματογραφικό συνεργείο αποφασίζει να αποτρέψει ένα κλειστό σημείο ελέγχου παίρνοντας έναν απομακρυσμένο παράδρομο, το πολιτικό τοπίο ξετυλίγεται και οι επιβάτες σιγά σιγά διαλύονται από την κοσμική βαρβαρότητα της στρατιωτικής κατοχής. Τόσο ένα εικαστικό ποίημα όσο και μια αφήγηση, όπως τα είκοσι ακατόρθωτα αμφισβητεί ειρωνικά την καλλιτεχνική ευθύνη και την πολιτική του κινηματογράφου, ενώ μιλά για τον κατακερματισμό ενός λαού.
Δημοκρατία, Doris Hakim, 3’, 2016, Ισπανία/Ελλάδα
Σε αυτή την περφόρμανς, γράφοντας πάνω στο νερό τη λέξη Δημοκρατία σε διάφορες γλώσσες παραπέμπει στη "δύναμη" της έννοιας της Δημοκρατίας στις μέρες μας, η σημασία της Δημοκρατίας αραιώνεται, δεν αφήνει σημάδι στο νερό. Και πάλι η χρήση του νερού ως πνευματικού-θρησκευτικού συμβόλου δεν είναι τυχαία.
Ο δικός μου προσωπικός Λίβανος, Θοδωρής Παναγόπουλος, γλώσσες: ελληνικά αραβικά, αγγλικά, 16’, 2020, Ελλάδα
Ο δικός μου προσωπικός Λίβανος ακολουθεί έναν νεαρό Έλληνα σκηνοθέτη στην προσπάθειά του να συνδεθεί με τη μακρινή καταγωγή του από τον Λίβανο ανακαλύπτοντας κρυφές ιστορίες της μητέρας του από τον πόλεμο. Το ντοκιμαντέρ εξερευνά την συναισθηματική ένταση μεταξύ εθνικής και προσωπικής ταυτότητας μέσα από μια συζήτηση σε αμάξι, δύο καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, ένα βιβλίο για την Βηρυτό και τρεις γλώσσες.
Borek, Eli Rezik, γλώσσες: αραβικά, αγγλικά, 17’, 2021, Παλαιστίνη
Η Λίλιαν, μια Παλαιστίνια που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία, περνάει μια βροχερή νύχτα στη Χάιφα. Καθώς ψάχνει για το πιο νόστιμο Borek της πόλης, τα μυστικά αποκαλύπτονται και η έντονη επιθυμία για ταυτότητα αναδύεται.