Θυμόμαστε πέντε ρόλους της Τίλντα Σουίντον που γεννήθηκε σαν σήμερα (5/11)

Η ηθοποιός, με τη μοναδική της ικανότητα να ερμηνεύει ποικίλους και πολυδιάστατους ρόλους, έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην ιστορία του κινηματογράφου, προσφέροντας ερμηνείες που αγγίζουν τα όρια της τέχνης και της δημιουργικότητας.

Orlando Τίλντα Σουίντον «Ορλάντο»

Η Τίλντα Σουίντον έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο εμβληματικές και αφοπλιστικά τολμηρές ηθοποιούς της εποχής μας, δίνοντας ζωή σε ρόλους που αμφισβητούν τις συμβάσεις και αναδεικνύουν την απόλυτη ευελιξία και δημιουργικότητα της υποκριτικής τέχνης. Γεννημένη στο Λονδίνο, η Σουίντον ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σε μια εποχή που ο ανεξάρτητος κινηματογράφος ήταν πρόσφορο έδαφος για καινοτομίες. Ο πρώτος της σημαντικός συνεργάτης ήταν ο πρωτοποριακός Ντέρεκ Τζάρμαν, με τον οποίο δημιούργησαν αντισυμβατικές ταινίες, από το "Καραβάτζο" (1986) μέχρι το "Last of England" (1987). Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 βρέθηκε και στο προσκήνιο του Χόλιγουντ, αποσπώντας ένα Όσκαρ για την ταινία "Μάικλ Κλέιτον" (2007). Με αφορμή τα γενέθλια της θυμόμαστε πέντε εμβληματικούς ρόλους της. 

1. Ορλάντο (1992)

Στην προσαρμογή του μυθιστορήματος της Βιρτζίνια Γουλφ από τη Σάλι Πότερ, η Σουίντον ενσαρκώνει τον Ορλάντο, έναν αθάνατο ήρωα που αλλάζει φύλο και περιπλανιέται μέσα στους αιώνες. Ο ρόλος αυτός της χάρισε αναγνώριση ως ηθοποιός που μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του φύλου και του χρόνου, υποστηρίζοντας την αφήγηση με μοναδική ευαισθησία και βάθος. 

2. Μάικλ Κλέιτον (2007)

Ο ρόλος της Κάρεν Κρόουντερ, μιας αδίστακτης νομικού σε ηθικό δίλημμα, στο ψυχολογικό δράμα "Μάικλ Κλέιτον" του Τόνι Γκιλρόι της χάρισε το μοναδικό, μέχρι σήμερα, Όσκαρ της για Β’ Γυναικείο Ρόλο. Η ερμηνεία της ως μια γυναίκα που ζει με τη διαρκή πίεση της εξουσίας και της ευθύνης είναι μια απόδειξη της ικανότητάς της να αποδίδει βαθύ και εσωτερικό πόνο με απόλυτη λιτότητα. 

3. Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν (2011)

Στο καθηλωτικό δράμα της Λιν Ράμσεϊ, η Σουίντον υποδύεται τη μητέρα ενός προβληματικού παιδιού που διαπράττει μια τραγωδία, αναδεικνύοντας τον τρόμο, την ενοχή και την αποξένωση που βιώνει ως μητέρα.

4. Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί (2013)

Ο Άνταμ, βαμπίρ και underground μουσικός του Ντιτρόιτ, συναντιέται ξανά έπειτα από καιρό με την αιώνια αγαπημένη του Ιβ. Την ειδυλλιακή απομόνωσή τους, όμως, διακόπτει η επίσκεψη της απερίσκεπτης μικρής αδελφής της, Άβα. Σε αυτό το ρομαντικό βαμπιρικό δράμα του Τζιμ Τζάρμους, η Σουίντον συνεργάζεται με τον Τομ Χίντλστον και δίνει μια αιθέρια ερμηνεία ως η Ιβ, ένα βρικόλακας που είναι εξίσου σοφός και κουρασμένος από την αιωνιότητα. 

5. Snowpiercer (2013)

Το 2031 μ.Χ. η Γη έχει περιέλθει σε μια νέα εποχή παγετώνων και οι μόνοι επιζώντες επιβαίνουν στο Snowpiercer, ένα τρένο που κινείται συνεχώς. Μη μπορώντας να ανεχτούν άλλο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι επιβάτες της οικονομικής θέσης εξεγείρονται και προσπαθούν να φτάσουν ως το μπροστινό βαγόνι της μηχανής και να πάρουν τον έλεγχο. Στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Μπονγκ Τζουν-χο, η Σουίντον υποδύεται τη σαρκαστική και αδίστακτη Γουίλφορντ, μια ιθύνοντα νου στον απόκοσμο και αμείλικτο κόσμο του "Snowpiercer". 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.