"Ο Μεγάλος Δικτάτωρ": Σαν σήμερα (15/10) προβάλλεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ η ταινία που τόλμησε να σατιρίσει τον φασισμό

Μια τολμηρή και διαχρονική σάτιρα που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στην δικτατορία, σε μια εποχή που ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα του πολέμου.

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ

Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου 1940 προβάλλεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ο "Μεγάλος Δικτάτωρ", μια κωμωδία και πολιτική σάτιρα σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τσάρλι Τσάπλιν. Η ταινία σατιρίζει ανοιχτά τον Χίτλερ και τον φασισμό, κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά τολμηρό τη χρονιά που κυκλοφόρησε, καθώς η ναζιστική Γερμανία είχε αποκτήσει μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεκινήσει. Ο Τσάπλιν καυτηριάζει τη δικτατορία, την καταπίεση, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, συνδυάζοντας το χιούμορ με σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Η ταινία διαδραματίζεται σε μια φανταστική δικτατορική χώρα, τη Τομανία, που βασίζεται στη ναζιστική Γερμανία. Ο Τσάπλιν παίζει δύο ρόλους: έναν φτωχό Εβραίο κουρέα και τον δικτάτορα Άντενοϊντ Χίνκελ, που αποτελεί παρωδία του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Χίνκελ προσπαθεί να επεκτείνει την κυριαρχία του και να καταπιέσει τους Εβραίους, ενώ ο κουρέας, που έχει χάσει τη μνήμη του από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν καταλαβαίνει την πολιτική κατάσταση και προσπαθεί να επιβιώσει. Στο τέλος της ταινίας, οι δύο ήρωες μπερδεύονται και ο κουρέας, μεταμφιεσμένος σε Χίνκελ, εκφωνεί έναν διάσημο λόγο για την ειρήνη και την ανθρωπιά.

Διαβάστε αναλυτικά την κριτική του "α".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.