Intimacy Coordination Workshop: Ένα ιστορικό βήμα στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το workshop επιβεβαίωσε τη σημασία της οικειότητας στην τέχνη της υποκριτικής, προσεγγίζοντας με καινοτόμο τρόπο τις προκλήσεις και τις ευαισθησίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων σκηνών οικειότητας.

Intimacy Coordination Workshop © Kyriaki Fragkiadaki / AIFF 2024

Η δημιουργική διαδικασία στον κινηματογράφο συνεχώς εξελίσσεται, και το πρόσφατο Intimacy Coordination Workshop που διοργανώθηκε στο 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αναδεικνύει τη σημασία της οικειότητας και της ασφάλειας στις κινηματογραφικές παραγωγές, προσεγγίζοντας ένα θέμα που συχνά παραμένει ταμπού στον κόσμο της υποκριτικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, στην αίθουσα "Γιάννης Μαρίνος" του πολυχώρου του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και οργανώθηκε σε συνεργασία με το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το workshop επικεντρώθηκε στον Συντονισμό Οικειότητας, έναν σύγχρονο τομέα του κινηματογράφου. Η διεθνούς φήμης Intimacy Coordinator, Elle McAlpine, με εμπειρίες από ταινίες όπως το "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου και πολλές άλλες, κέρδισε το κοινό που συμμετείχε με ενθουσιασμό και διάθεση για μάθηση. Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, περιλαμβάνοντας νέους δημιουργούς, ηθοποιούς, χορογράφους, δημοσιογράφους και παραγωγούς, παρακολούθησαν τη διαδικασία με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν σε συζητήσεις και ασκήσεις για πέντε συνεχόμενες ώρες.

Intimacy Coordination Workshop
© Kyriaki Fragkiadaki / AIFF 2024

Η Elle McAlpine καλωσορίστηκε από τους Στάθη Καλογερόπουλο, Διευθυντή του Athens Film Office, τον Πάνο Γκένα, Υπεύθυνο του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Μικρών Ιστοριών του ΔΦΚ, και την Αθηνά Ξενίδου, παραγωγό και ατζέντισσα της Elle. Στην αρχή της παρουσίασής της, η Elle μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις κατευθυντήριες γραμμές του ρόλου ενός intimacy coordinator, και στη συνέχεια προχώρησε σε πρακτική εφαρμογή on set, με τη βοήθεια της σκηνοθέτιδας Ασημίνας Προέδρου και των ηθοποιών Μάικλ Έντουαρντς, Μαρία Μαραγκού και Ρομάνα Λόμπατς.

Intimacy Coordination Workshop
© Kyriaki Fragkiadaki / AIFF 2024

Η Elle McAlpine παρουσίασε τη σημαντικότητα της προετοιμασίας πριν από τις σκηνές οικειότητας. Τόνισε ότι η επικοινωνία και οι λεπτομέρειες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι ηθοποιοί πρέπει να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία της σκηνής για να νιώθουν άνετα. Όπως ανέφερε, "η δημιουργική διαδικασία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μετατοπίζεται και προσαρμόζεται στα όρια των ηθοποιών", υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιών.

Intimacy Coordination Workshop
© Kyriaki Fragkiadaki / AIFF 2024

Στην πρακτική εφαρμογή, η Elle ξεκίνησε με ασκήσεις σκαναρίσματος του σώματος, επισημαίνοντας τα "red/amber/green" σημεία (κόκκινα/πορτοκαλί/πράσινα) και βοηθώντας τους ηθοποιούς να εντοπίσουν τις ζώνες ασφαλείας τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι συμμετέχοντες επικοινωνούσαν τις προτιμήσεις τους για τις σκηνές και τα όριά τους.

Intimacy Coordination Workshop
© Kyriaki Fragkiadaki / AIFF 2024

Η συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλούς πλαισίου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων υπήρξε κεντρική, με την Elle να αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας όλων των μελών της παραγωγής και στη διαχείριση των ευαίσθητων θεμάτων. Η Ασημίνα Προέδρου, συνεργάτιδα της Elle, πρόσθεσε ότι οι σκηνοθέτες πρέπει να επικοινωνούν με διακριτικότητα, ώστε οι ηθοποιοί να νιώθουν προστατευμένοι.

Η Elle McAlpine, μιλώντας για την εμπειρία της στο χώρο, αποκάλυψε ότι η απόφαση να ασχοληθεί με τον τομέα του intimacy coordination προήλθε από την επιθυμία της να ενδυναμώσει τις γυναίκες ηθοποιούς. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι άνδρες ηθοποιοί προτιμούν γυναίκες συντονίστριες, αναγνωρίζοντας τη σημασία της θηλυκής ευαισθησίας σε αυτό το επάγγελμα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.