Τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ για τις ελληνογερμανικές σχέσεις

Ένα τριήμερο προβολών με επίκεντρο τις πολυδιάστατες ελληνογερμανικές σχέσεις, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει την ιστορική μνήμη και τη διαχείριση του τραύματος μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.

Τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ για τις ελληνογερμανικές διασταυρώσεις © Bildagentur-online/McPhoto-Schulz

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνουν ένα τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τις ελληνογερμανικές διασταυρώσεις, από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου. Οι προβολές θα αναδείξουν τις σύνθετες, πολυεπίπεδες και ιστορικά φορτισμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, της μνήμης και της τέχνης.

Οι προβολές εστιάζουν σε θεματικές που αγγίζουν βαθιά το ζήτημα της συμφιλίωσης και της μνήμης, αναδεικνύοντας το τραύμα που προκλήθηκε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα. Κεντρικά ζητήματα που εξετάζονται είναι η διαγενεακή μεταβίβαση του τραύματος, η σχέση με το παρελθόν, αλλά και ο ρόλος της τέχνης στη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και της συμφιλίωσης με τις εβραϊκές κοινότητες.

Το τριήμερο περιλαμβάνει πέντε ντοκιμαντέρ που υλοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Οι δημιουργοί των ταινιών θα παρευρίσκονται στις προβολές, επιτρέποντας στους θεατές να συμμετάσχουν σε συζητήσεις μαζί τους, ενώ θα ακολουθεί και μικρή δεξίωση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Το τριήμερο προβολών οργανώνεται σε τρεις βασικές θεματικές:

  1. Συμφιλίωση με τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά: Εξετάζεται η δύσκολη ιστορία των μαρτυρικών περιοχών που υπέστησαν θηριωδίες κατά την Κατοχή.
  2. Διαμόρφωση μιας ελληνογερμανικής μνήμης: Εστιάζει στην κοινή ιστορική μνήμη και την ταυτότητα των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία.
  3. Συμφιλίωση με τις εβραϊκές κοινότητες: Ειδική αναφορά στη διαχείριση του τραύματος του Ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.

11/10 | Συμφιλίωση με τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά

5 μ.μ. | "Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής" (2017) του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη. Διάρκεια: 105΄, στα ελληνικά με γερμανικούς υπότιτλους.

7.30 μ.μ. | "Mauthausen" (2023) του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ. Διάρκεια: 91΄, στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

12/10 | Διαμόρφωση μιας ελληνογερμανικής μνήμης

5 μ.μ. | "Zwischen Heimat und Fremde" ("Μεταξύ πατρίδας και ξενιτιάς", 2024) της Susanne Grütz και του Κώστα Κυπρού. Διάρκεια: 47΄, στα γερμανικά και ελληνικά με υπότιτλους.

7 μ.μ. | "Με δυο βαλίτσες" (2022) του Κώστα Αυγέρη. Διάρκεια: 66΄, στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

13/10 | Συμφιλίωση με τις εβραϊκές κοινότητες

5 μ.μ. | "Η Τέχνη της Μνήμης" (2024) της Αννέτας Παπαθανασίου. Διάρκεια: 80΄, στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Διαβάστε Επίσης

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το ελληνικό σινεμά που δεν έχεις δει στο φεστιβάλ Untold του Τριανόν

Νέοι εγχώριοι δημιουργοί, επίκαιρα ντοκιμαντέρ και φρέσκα φιλμ δίνουν τον τόνο στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2024

"Wolfs": H νέα ταινία των Μπραντ Πιτ & Τζορτζ Κλούνεϊ έχει τις περισσότερες προβολές στην ιστορία του Apple TV+

Η νέα ταινία, σε σκηνοθεσία Τζον Γουότς, έχει ήδη καταφέρει να γίνει η πιο προβεβλημένη παραγωγή στην ιστορία του Apple TV+, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανθεκτικότητα και τη δημοτικότητα των streaming πλατφορμών στην εποχή μας.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τoν Οκτώβριο

Φουλ του arthouse, δύο συζητημένα σίκουελ και επιστροφές σημαντικών σκηνοθετών δίνουν τον τόνο στις κυκλοφορίες του μήνα.

"Joker: Τρέλα για Δύο": το πολυαναμενόμενο σίκουελ στις αίθουσες και η κριτική του "α"

Οι εντυπώσεις του "α" για το σίκουελ του Τοντ Φίλιπς και ο αναλυτικός οδηγός των αιθουσών όπου προβάλλεται η ταινία.

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις επιστρέφει στην υποκριτική για χάρη του γιου του

Μετά από επτά χρόνια αδράνειας ο σπουδαίος ηθοποιός θα βρεθεί σύντομα ξανά μπροστά από την κάμερα.

Η 40η ταινία του Κλιντ Ίστγουντ απέκτησε τρέιλερ

Νίκολας Χουλτ και Τόνι Κολέτ πρωταγωνιστούν στη νέα παραγωγή του ακούραστου σκηνοθέτη.

Πως άνοιξε το "Megalopolis" στις αμερικανικές αίθουσες;

Συνοδευμένο από χλιαρές κριτικές, το φιλόδοξο έπος του Φράνσις Κόπολα συνάντησε την αδιαφορία του σινεφίλ κοινού, το οποίο αποθέωσε το animation "Το Ατίθασο Ρομπότ",