Τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ για τις ελληνογερμανικές σχέσεις

Ένα τριήμερο προβολών με επίκεντρο τις πολυδιάστατες ελληνογερμανικές σχέσεις, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει την ιστορική μνήμη και τη διαχείριση του τραύματος μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.

Τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ για τις ελληνογερμανικές διασταυρώσεις © Bildagentur-online/McPhoto-Schulz

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνουν ένα τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τις ελληνογερμανικές διασταυρώσεις, από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου. Οι προβολές θα αναδείξουν τις σύνθετες, πολυεπίπεδες και ιστορικά φορτισμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, της μνήμης και της τέχνης.

Οι προβολές εστιάζουν σε θεματικές που αγγίζουν βαθιά το ζήτημα της συμφιλίωσης και της μνήμης, αναδεικνύοντας το τραύμα που προκλήθηκε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα. Κεντρικά ζητήματα που εξετάζονται είναι η διαγενεακή μεταβίβαση του τραύματος, η σχέση με το παρελθόν, αλλά και ο ρόλος της τέχνης στη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και της συμφιλίωσης με τις εβραϊκές κοινότητες.

Το τριήμερο περιλαμβάνει πέντε ντοκιμαντέρ που υλοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Οι δημιουργοί των ταινιών θα παρευρίσκονται στις προβολές, επιτρέποντας στους θεατές να συμμετάσχουν σε συζητήσεις μαζί τους, ενώ θα ακολουθεί και μικρή δεξίωση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Το τριήμερο προβολών οργανώνεται σε τρεις βασικές θεματικές:

  1. Συμφιλίωση με τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά: Εξετάζεται η δύσκολη ιστορία των μαρτυρικών περιοχών που υπέστησαν θηριωδίες κατά την Κατοχή.
  2. Διαμόρφωση μιας ελληνογερμανικής μνήμης: Εστιάζει στην κοινή ιστορική μνήμη και την ταυτότητα των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία.
  3. Συμφιλίωση με τις εβραϊκές κοινότητες: Ειδική αναφορά στη διαχείριση του τραύματος του Ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.

11/10 | Συμφιλίωση με τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά

5 μ.μ. | "Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής" (2017) του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη. Διάρκεια: 105΄, στα ελληνικά με γερμανικούς υπότιτλους.

7.30 μ.μ. | "Mauthausen" (2023) του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ. Διάρκεια: 91΄, στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

12/10 | Διαμόρφωση μιας ελληνογερμανικής μνήμης

5 μ.μ. | "Zwischen Heimat und Fremde" ("Μεταξύ πατρίδας και ξενιτιάς", 2024) της Susanne Grütz και του Κώστα Κυπρού. Διάρκεια: 47΄, στα γερμανικά και ελληνικά με υπότιτλους.

7 μ.μ. | "Με δυο βαλίτσες" (2022) του Κώστα Αυγέρη. Διάρκεια: 66΄, στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

13/10 | Συμφιλίωση με τις εβραϊκές κοινότητες

5 μ.μ. | "Η Τέχνη της Μνήμης" (2024) της Αννέτας Παπαθανασίου. Διάρκεια: 80΄, στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/11/2024

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.

Ξύπνα

Θρίλερ τρόμου στημένο πάνω σε μια απλοϊκή συνθήκη κλειστοφοβικής καταδίωξης, η οποία έχει το (τυποποιημένο) σασπένς της, καμιά όμως αίσθηση στοιχειώδους ρεαλισμού ή ελάχιστης πρωτοτυπίας.

Εν Εσόπτρω - Ο Παπα-Σταμάτης και ο Σταμάτης

Απλή και "καθαρή", τηλεοπτικής κοπής καταγραφή των πολύ ενδιαφερόντων ιδεών ενός ταπεινού διανοούμενου πάνω στην ιστορία της εικόνας και την πολλαπλή έννοια της αναπαράστασης.

"Φαντάσματα της Ιστορίας" με τον Ούντι Αλόνι: Μια ρετροσπεκτίβα που εξερευνά την τέχνη, την πολιτική και την αντίσταση

Γνωρίζουμε το έργο του Ισραηλινού σκηνοθέτη Ούντι Αλόνι, που συνδυάζει τέχνη, ακτιβισμό και πολιτική, με επίκεντρο την ισραηλινή κατοχή, ενώ τον συνοδεύει η πρωταγωνίστρια Σαμάρ Κουπτύ.