Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τoν Οκτώβριο

Φουλ του arthouse, δύο συζητημένα σίκουελ και επιστροφές σημαντικών σκηνοθετών δίνουν τον τόνο στις κυκλοφορίες του μήνα.

We Live in Time «Ζούμε τη Στιγμή»

Φουλ του arthouse, δύο συζητημένα σίκουελ και επιστροφές σημαντικών σκηνοθετών δίνουν τον τόνο στις κυκλοφορίες του μήνα.

3/10

Joker: Τρέλα για Δύο
Η μιούζικαλ επιστροφή του απειλητικού αντιήρωα. Στη συνέχεια του εξαιρετικά επιτυχημένου "Joker" (Τοντ Φίλιπς) (2019), ο οσκαρικός Γιόακιν Φίνιξ επιστρέφει στο ρόλο του Άρθουρ Φλεκ / Τζόκερ, ενώ η Lady Gaga ντεμπουτάρει ως Χάρλεϊ Κουίν. Ως γνωστόν, η Κουίν αποτελεί τον έρωτα της ζωής του Τζόκερ, με το νέο τρέιλερ να απεικονίζει το ζευγάρι ως θριαμβευτές της δημοσιότητας, φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάζουν το δικό τους τηλεοπτικό σόου. Το κατά πόσο, βέβαια, αυτό ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας τους ή στην πραγματικότητα, μένει να φανεί.

10/10

Το Ατίθασο Ρομπότ
Το θρυλικό στούντιο της DreamWorks παρουσιάζει την animated μεταφορά του μπεστ σέλερ "Wild Robot" (Πίτερ Μπράουν). Πρόκειται για μια επική περιπέτεια που ζει η Ρόζι, ένα ανδροειδές που ναυαγεί σε ένα ακατοίκητο νησί. Ξαφνικά, πρέπει όχι μόνο να προσαρμοστεί στις αφιλόξενες συνθήκες που το περιμένουν εκεί, αλλά και να χτίσει σχέσεις με τα ζώα του νησιού, με αποτέλεσμα να πάρει υπό την προστασία του ένα ορφανό χηνόπουλο. Στην πρωτότυπη εκδοχή του "Ατίθασου Ρομπότ", τις φωνές τους χαρίζουν διάσημοι ηθοποιοί όπως η οσκαρική Λουπίτα Νιόνγκο ("12 Χρόνια Σκλάβος"), ο Πέδρο Πασκάλ ("The Mandalorian"), η βραβευμένη με Έμι Κάθριν Ο’Χαρα και ο βετεράνος Μπιλ Νάι ("Αισθάνομαι Ζωντανός").

17/10

Kneecap
Μία από τις κινηματογραφικές εκπλήξεις της χρονιάς, σίγουρα η πιο διασκεδαστική που έχουμε δει φέτος, έρχεται από τη Βόρεια Ιρλανδία. Με φόντο το Δυτικό Μπέλφαστ, το αληθινό χιπ χοπ συγκρότημα Kneecap, το οποίο γράφει μουσική στα ιρλανδικά, αφηγείται στο μεταίχμιο της αλήθειας και της μυθοπλασίας το πώς ιδρύθηκε, προτού φτάσει να κυκλοφορεί φέτος ένα σπουδαίο άλμπουμ ("Fine Art") και να οργώνει τις σκηνές του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη της μπάντας υποδύονται τους εαυτούς τους και πως κινηματογραφικός πατέρας του ενός είναι ο διάσημος Μάικλ Φασμπέντερ.

The Apprentice
Με τίτλο που παραπέμπει στη διάσημη σειρά reality που απογείωσε τη δημοφιλία του Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές των '00s, η ταινία βασίζεται στη ζωή του εκατομμυριούχου πρώην πλανητάρχη. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η υπόθεση τοποθετείται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '70, όταν ο Τραμπ ήταν ακόμη ένας άσημος πλην τρομερά πλούσιος γόνος ισχυρής οικογένειας. Τότε, ο δικηγόρος Ρόι Κον αποκτά στενή σχέση μαζί του, πιστεύοντας πως μαζί θα μπορέσουν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποκτήσουν φήμη, δύναμη και πλούτη, με κάθε κόστος. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο δοκιμασμένος Αλί Αμπάσι ("Ιερή Αράχνη"), ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι Σεμπάστιαν Σταν ("Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα", "Monday") και Τζέρεμι Στρόνγκ ("Succession") ως Τραμπ και Κον, αντίστοιχα.

Ζούμε τη Στιγμή
Θα κλάψουμε πολύ ή πάρα πολύ βλέποντας το "Ζούμε τη Στιγμή"; Παρότι σε σκηνοθεσία ενός, κακά τα ψέματα, άνισου σκηνοθέτη όπως ο Τζον Κρόουλι ("Brooklyn", "Η Καρδερίνα", "Boy A"), το ρομαντικό δράμα απολαμβάνει της παρουσίας ενός αξιόπιστου πρωταγωνιστικού διδύμου. Η Φλόρενς Πιου ενσαρκώνει μια ταλαντούχα σεφ η οποία ένα βράδυ πέφτει κατά λάθος πάνω σε έναν άντρα (Άντριου Γκάρφιλντ) με το αμάξι της και στη συνέχεια τον οδηγεί στο νοσοκομείο. Εκεί γεννιέται ένας κεραυνοβόλος έρωτας, που εξελίσσεται στο διάστημα μιας δεκαετίας, αλλάζοντας για πάντα τις ζωές τους. Σημειωτέον, το σενάριο υπογράφει ο Νικ Πέιν του τηλεοπτικού "The Crown".

Smile 2
Μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές horror επιτυχίες των τελευταίων ετών, το "Χαμογέλα" (Πάρκερ Φιν, 2022) μπορεί να άφησε χλιαρές εντυπώσεις μεταξύ των κριτικών, ωστόσο, εντελώς απροσδόκητα μάζεψε περισσότερα από 210 εκατομμύρια δολάρια στο box office, αριθμός που νομοτελειακά θα οδηγούσε σε ένα σίκουελ. Τώρα, η υπόθεση αφορά μια παγκόσμια ποπ σταρ η οποία αρχίζει να βιώνει μια σειρά από ανεξήγητα πλην όλο και πιο ακραία φαινόμενα, τα οποία εκτός του ότι την ταράζουν βαθιά, την υποχρεώνουν να συναναστραφεί ξανά σκοτεινές εμπειρίες από το τραυματικό παρελθόν της. Κάτι που χρειάζεται να κάνει εάν θέλει, φυσικά, να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της.

Το Θηρίο
Ένας από τους πλέον ιδιοσυγκρασιακούς εν ενεργεία σκηνοθέτες, ο Μπερτράν Μπονελό ("Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή", "Οίκος Ανοχής") σκαρφίζεται μία από τις καλύτερες ταινίες της φιλμογραφίας του με πρωταγωνιστές τους Λεά Σεϊντού και Τζορτ ΜακΚέι. Ο Γάλλος σκηνοθέτης εμπνέεται από το "Θηρίο στη Ζούγκλα" του συγγραφέα Χένρι Τζέιμς και οραματίζεται ένα κοντινό μέλλον στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη κυβερνά τις ζωές όλων και πια τα ανθρώπινα συναισθήματα θεωρούνται κοινωνική απειλή.

Σύντομη Ιστορία μιας Οικογένειας
Μια μεσοαστική οικογένεια στην Κίνα δοκιμάζεται, όταν ο μοναχογιός της αποκτά έναν αινιγματικό καινούριο φίλο, σχέση που ωθεί στο προσκήνιο τα μυστικά, τα απωθημένα και τις άρρητες επιθυμίες τους. Η ταινία συμμετείχε στα φεστιβάλ του Σάντανς και του Βερολίνου, ενώ επιλέχθηκε στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα των 30ών Νυχτών Πρεμιέρας.

24/10

Anora
Εδώ και χρόνια στα ραντάρ όλων όσων παρακολουθούσαν επισταμένως τα τεκταινόμενα στο αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά, αφού είχε κιόλας παραδώσει τα πρώτα δείγματα μιας σπουδαίας γραφής ("Tangerine", "Starlet"), ο σκηνοθέτης Σον Μπέικερ στη συνέχεια δικαίωσε τους πάντες. Αφού πρώτα έφτασε μέχρι τα Όσκαρ ("The Florida Project"), αμέσως μετά σκαρφίστηκε το οριακό "Red Rocket" και φέτος απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα με το "Anora". Η υπόθεση στρέφεται γύρω από μια νεαρή σεξεργάτρια από το Μπρούκλιν, η οποία παντρεύεται παρορμητικά το γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Ωστόσο, μόλις τα νέα διαδοθούν και φτάσουν μέχρι τη μητέρα πατρίδα, η παραμυθένια ιστορία τους απειλείται από τους γονείς του γαμπρού, οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τη Νέα Υόρκη για να ακυρώσουν το γάμο. Αξίζει να σημειωθεί πως τη διεύθυνση φωτογραφίας κρατά ο εξαιρετικός Ντρου Ντάνιελς, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει "φωτίσει" τη σειρά "Euphoria".

Venom: Η Τελευταία Πράξη
Για τελευταία φορά στο ρόλο του Venom πρόκειται να δούμε τον σταρ του Χόλιγουντ Τομ Χάρντι, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο υπερηρωικό σίκουελ. Το τελευταίο μέρος της τριλογίας με πρωταγωνιστή το Βρετανό, θέλει το ρεπόρτερ Έντι Μπροκ και τον εξωγήινο συμβιωτή του Venom να είναι κυνηγημένοι από δυνάμεις που προέρχονται από τους δύο κόσμους τους, με τον κλοιό να σφίγγει ασφυκτικά γύρω τους. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται η Κέλι Μαρσέλ, σεναριογράφος και των τριών ταινιών που εδώ πραγματοποιεί το ντεμπούτο της πίσω από την κάμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην "Τελευταία Πράξη" χρέη συν-σεναριογράφου κρατάει ο ίδιος ο Χάρντι. Στη διανομή των ρόλων βρίσκουμε ακόμη, μεταξύ άλλων, τους Τσιετέλ Ετζιοφόρ, Τζούνο Τεμπλ και Ρις Ίφανς.

Samsara
Στο υπερβατικό δράμα του ο Ισπανός δημιουργός Λόις Πατίνιο μας μεταφέρει στους ναούς του Λάος, όπου έφηβοι μοναχοί συνοδεύουν μια ψυχή σε μετάβαση από το ένα σώμα στο άλλο. Παράλληλα, με φόντο τις παραλίες της Ζανζιβάρης όπου εργάτριες δουλεύουν σε φάρμα φυκιών, ένα φωτεινό και ηχητικό ταξίδι οδηγεί σε μια μετενσάρκωση. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής τμήματος Encounters στο Φεστιβάλ Βερολίνου (2023).

31/10

Εδώ
Ο οσκαρικός Τομ Χανκς ενώνει ξανά τις δυνάμεις του με τον Ρόμπερτ Ζεμέκις (" Forrest Gump") για τη μεταφορά του graphic novel του Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ με τίτλο "Here". Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου και ακολούθως της ταινίας, έγκειται στο ότι η δράση λαμβάνει χώρα σε βάθος χρόνου γύρω από ένα και μοναδικό κομμάτι γης, συμβαίνουν διαφορετικά διαδοχικά γεγονότα που αποτυπώνουν την ανθρώπινη εμπειρία στην καθαρότερη μορφή της.

Crossing
Το φετινό βραβείο Teddy της Μπερλινάλε, απονεμήθηκε στη νέα ταινία του έμπειρου Λεβάν Ακίν, όπου μια συνταξιοδοτημένη δασκάλα αναζητά τη χαμένη ανιψιά της. Ένα ταξίδι που την οδηγεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνωρίζει ένα δικηγόρο που υπερασπίζεται τα τρανς δικαιώματα, γνωριμία που απροσδόκητα τη φέρνει πιο κοντά στο πρόσωπο που αναζητά.

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Wolfs": H νέα ταινία των Μπραντ Πιτ & Τζορτζ Κλούνεϊ έχει τις περισσότερες προβολές στην ιστορία του Apple TV+

Η νέα ταινία, σε σκηνοθεσία Τζον Γουότς, έχει ήδη καταφέρει να γίνει η πιο προβεβλημένη παραγωγή στην ιστορία του Apple TV+, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανθεκτικότητα και τη δημοτικότητα των streaming πλατφορμών στην εποχή μας.

02/10/2024

"Joker: Τρέλα για Δύο": το πολυαναμενόμενο σίκουελ στις αίθουσες και η κριτική του "α"

Οι εντυπώσεις του "α" για το σίκουελ του Τοντ Φίλιπς και ο αναλυτικός οδηγός των αιθουσών όπου προβάλλεται η ταινία.

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις επιστρέφει στην υποκριτική για χάρη του γιου του

Μετά από επτά χρόνια αδράνειας ο σπουδαίος ηθοποιός θα βρεθεί σύντομα ξανά μπροστά από την κάμερα.

Η 40η ταινία του Κλιντ Ίστγουντ απέκτησε τρέιλερ

Νίκολας Χουλτ και Τόνι Κολέτ πρωταγωνιστούν στη νέα παραγωγή του ακούραστου σκηνοθέτη.

Πως άνοιξε το "Megalopolis" στις αμερικανικές αίθουσες;

Συνοδευμένο από χλιαρές κριτικές, το φιλόδοξο έπος του Φράνσις Κόπολα συνάντησε την αδιαφορία του σινεφίλ κοινού, το οποίο αποθέωσε το animation "Το Ατίθασο Ρομπότ",

Joker: Τρέλα για Δύο

Ευρηματικό σίκουελ με έντονα σκοτεινό ύφος, το οποίο μελοποιεί τις νευρώσεις μιας διπολικής κοινωνίας, που μετατρέπει τα πάντα σε θέαμα. Καταιγιστική η Λέιντι Γκάγκα, κλέβει τις εντυπώσεις.

Η Νικόλ Κίντμαν ξεπερνά τα όρια στο τρέιλερ του ερωτικού θρίλερ "Babygirl"

Σε ένα από τους πιο τολμηρούς ρόλους της καριέρας της η οσκαρική ηθοποιός φτάνει στα άκρα.