Μαθαίνουμε τα animation της Αφρικής μέσα από 5 ταινίες του Animasyros

Στο φετινό πρόγραμμά της η διεθνής διοργάνωση φέρνει στο προσκήνιο μια αχαρτογράφητη κινηματογραφική σκηνή.

Kizazi Moto 1 «Kizazi Moto: Generation Fire»

Κάθε κινηματογραφικό φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του, ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους που επιτελεί, οφείλει επίσης να αναδεικνύει δημιουργούς ή ολόκληρες κινηματογραφίες που είτε έχουν αποσιωπηθεί είτε έχουν παραγνωριστεί. Αυτό ακριβώς το λειτούργημα ασκεί (και) φέτος το Animasyros (23-29/9), το οποίο φιλοξενεί στην Ερμούπολη ένα εκτενές αφιέρωμα με έργα που σίγουρα λίγοι έχουν παρακολουθήσει στην Ελλάδα. Με τίτλο "Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων", η σχετική ενότητα φέρνει στο προσκήνιο σαράντα σύγχρονες ταινίες μικρού μήκους Αφρικανών δημιουργών, εκ των οποίων ορισμένει θα δώσουν το "παρών" στο νησί. Παρακολουθήσαμε πέντε από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

"L'Ombre des Papillons" (Σοφία Ελ Κιάρι, 2022, Μαρόκο)

L'Ombre des Papillons

Ποίηση, αφηγηματική ρευστότητα, μουσικά στοιχεία και εξομολογητικό ύφος συνθέτουν τη "σκιά των πεταλούδων", όπως μεταφράζεται αυτολεξεί ο τίτλος της ταινίας. Η Σοφία Ελ Κιάρι στη δεύτερη μικρού μήκους της οραματίζεται μια γυναίκα σε έναν μη-τόπο, η οποία σταδιακά, ανεξήγητα μα οργανικά, μεταμορφώνεται σε μια ετεροτοπία θυμίζει κάτι ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.

"$75,000" (Μόιζε Τογκό, 2020, Μάλι)

75K Dollars

Το φαινόμενο του αλμπινισμού μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο στο δυτικό κόσμο, στην Αφρική ωστόσο όχι απλώς συναντάται συχνά, αλλά είναι συνδεδεμένο με πολλαπλές κουλτούρες, ενώ έχει οδηγήσει σε περιστατικά αποστομωτικής βίας. Σε περιοχές όπως το Μάλι, χώρα καταγωγής του σκηνοθέτη, τα άτομα με αλφισμό κινδυνεύουν τόσο από κακοποιούς που δε διστάζουν να τους ακρωτηριάσουν, αφού πιστεύεται πως τα μέλη τους φέρνουν τύχη, αλλά και από τις διακρίσεις εις βάρος του χρώματός τους. Με νηφαλιότητα, αλλά και ανατριχιαστική ακρίβεια, ο Μόιζε Τογκό παραθέτει τις παραπάνω πτυχές του βιώματος των ανθρώπων με αλφισμό, με τη μορφή ενός συνεχούς τράβελινγκ που παραθέτει το ένα τραύμα μετά το άλλο.

"Black Barbie" (Κόμφορτ Άρθουρ, 2016, Γκάνα)

Black Barbie

Επί της ουσίας ένα spoken word κινουμένων σχεδίων, η ταινία από την Γκάνα παραθέτει σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση την επώδυνη πορεία μιας νεαρής κοπέλας για την αποδοχή, η οποία ξεκινά από τη μέρα που αντί για μια λευκή κούκλα Barbie, της έκαναν δώρο μία Μαύρη. Φιλμ όσο χρειάζεται δημιουργικό και όσο απαιτούν τα τέσσερα λεπτά του μαχητικό.

"Kizazi Moto: Generation Fire" (Ρέιμοντ Μαλίνγκα & Τσέπο Μόκε, 2023, ΗΠΑ-Ν. Αφρική)

Kizazi Moto 2

Ένα πραγματικά φιλόδοξο animation το οποίο, με τη μορφή ανθολογίας, παρουσιάζει δέκα διαφορετικές εκδοχές μιας φουτουριστικής Αφρικής, στην οποία παρελαύνουν εξωγήινοι, διαστημόπλοια, προηγμένη τεχνολογία, ανδροειδή αλλά και πρωτόγνωρα πλάσματα. Ποιο "Black Panther" και ποια Γουακάντα… Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+.

"The Legacy of Rubies" (Έμπελε Οκόγιε, 2015, Γερμανία - Νιγηρία)

The Legacy of Rubies

Η πολυβραβευμένη δουλειά της έμπειρης Έμπελε Οκόγιε, σμίγει τις λαϊκές παραδόσεις με το μαγικό ρεαλισμό και τις οικείες αφηγήσεις με επίκεντρο έναν απροσδόκητο ήρωα. Πρόκειται για ένα αγόρι που μεγαλώνει στο δάσος, το οποίο πέφτει θύμα απαγωγής προτού οδηγηθεί στο βασίλειο του Αϊρέγκιν. Εκεί αποδεικνύεται πως είναι διάδοχος του θρόνου του βασιλιά, ωστόσο, για να βρεθεί στην εξουσία θα πρέπει πρώτα να περάσει μια δαιδαλώδη οδύσσεια.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.