Είστε έτοιμοι για το Animasyros 2024;

Το κορυφαίο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα, επιστρέφει στην Ερμούπολη, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με 261 ταινίες από 50 χώρες και μοναδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία.

Animasyros © Inbulb Photography - Alexandros Petrakis

Το Animasyros 2024 powered by ΔΕΗ είναι έτοιμο να επιστρέψει για 17η χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, με την παρουσία πολλών διακεκριμένων καλεσμένων και επαγγελματιών του animation.

Στην εκδήλωση ξεχώρισε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους "Ενενήντα Δεύτερα για την Αρλέτα", που είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη Ελληνίδα τραγουδοποιό. Η ταινία αποτελεί μέρος της σειράς "Ενενήντα Δεύτερα" σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99.2, με τον διευθυντή του σταθμού, Δημήτρη Βραχνό, και τον τραγουδοποιό Γιώργη Χριστοδούλου να παρουσιάζουν το έργο.

261 Ταινίες και παγκόσμιες συνεργασίες

Το φετινό πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει 261 ταινίες από 50 χώρες, χωρισμένες σε οκτώ διαγωνιστικά τμήματα, ανάμεσα στα οποία το Διεθνές, το Φοιτητικό, το K.ID.S, και το Εθνικό Διαγωνιστικό. Παράλληλα, περιλαμβάνει ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, και παράλληλες δράσεις, με στόχο να καλύψει ένα ευρύ φάσμα του σύγχρονου animation.

Μία από τις μεγάλες καινοτομίες φέτος είναι η συνεργασία με το International Animation Film Market (MIFA) του φεστιβάλ του Annecy, το μεγαλύτερο φεστιβάλ animation στον κόσμο. Αυτή η τριετής στρατηγική συνεργασία ξεκινά φέτος, στο πλαίσιο του Agora Pitching Forum, ενώ το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το Cosmote TV, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Η τελετή έναρξης και τα εμβληματικά γεγονότα του φεστιβάλ

Sultana’s Dream
"Sultana’s Dream"

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων με την προβολή της βραβευμένης ταινίας "Sultana’s Dream" της Isabel Herguera, μία συμπαραγωγή Γερμανίας και Ισπανίας, παρουσία της σκηνοθέτιδας. Μετά την προβολή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πάρτι στην Αυλή του Θεάτρου.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων στο Θέατρο Απόλλων, όπου θα προβληθεί ξανά η ταινία "Ενενήντα Δεύτερα για την Αρλέτα". Το βράδυ θα κλείσει με ένα ακόμη πάρτι στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, με τη μουσική να επιμελείται ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος, διευθυντής του Kosmos 93.6, με έμπνευση από τη φετινή θεματική του φεστιβάλ: "Αφρική: Μία Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων".

Η μεγάλη γιορτή του Animasyros 2024 θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου με την avant-premiere της ταινίας "Looney Tunes: Ο Πόρκι και ο Ντάφι σώζουν τη γη" ("The Day the Earth Blew Up: A Looney Tunes Movie"), προσφέροντας στο κοινό μια κωμική και φαντασμαγορική εμπειρία.

Αφιερώματα  

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης "Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων" είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων και διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ. Το παρών στο Φεστιβάλ θα δώσουν διεθνείς καλεσμένοι από την Αφρική, όπως οι Ebele Okoye, Raymond Malinga και Comfort Arthur, ενώ ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους θα αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται απ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Ακόμη, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ταινίες σημαντικών Ευρωπαίων δημιουργών που αποτίουν φόρο τιμής στην Αφρική και την ιστορία της, ανάμεσα στις οποίες "Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα" του θρυλικού Michel Ocelot.

Ακόμη, το φεστιβάλ, αναγνωρίζοντας τη συνεχώς εξελισσόμενη και ιδιαίτερα δραστήρια σκηνή ανιμέισον της κεντρικής Ευρώπης, προβάλλει, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έξι ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη Σλοβακία που επέλεξε η παραγωγός, σκηνοθέτις και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβα, Ivana Laučíková. Ένα αφιέρωμα στο μεξικανικό ανιμέισον, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE), παρουσιάζει 21 ταινίες μικρού μήκους από νέους και παλιούς Μεξικανούς δημιουργούς, ενώ οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 12 νέες ταινίες από την Τσεχία, σε συνεργασία με το Zlín Film Festival.

Τέλος, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιλέγει τις αγαπημένες του ταινίες από την κατηγορία Animapride των τελευταίων ετών, οι οποίες θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο Animasyros powered by ΔΕΗ σε ένα μοναδικό αφιέρωμα για όλ@.

Ταινίες μεγάλου μήκους & διεθνές πανόραμα

Το Αγόρι και ο Ερωδιός
"Το Αγόρι και ο Ερωδιός"

Το Animasyros φέτος παρουσιάζει τις έξι καλύτερες ταινίες μεγάλου μήκους των τελευταίων ετών. Η αυλαία ανοίγει με την πολυβραβευμένη ταινία "Sultana’s Dream" της Isabel Herguera, μια συμπαραγωγή Γερμανίας και Ισπανίας. Η ταινία ακολουθεί την Ισπανίδα καλλιτέχνιδα Inés, που ταξιδεύει στην Ινδία εμπνευσμένη από μια φεμινιστική ουτοπία του 1905, όπου οι γυναίκες κυβερνούν.

Ανάμεσα στα highlights είναι η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία "Το Αγόρι και ο Ερωδιός" του Χαγιάο Μιγιαζάκι, καθώς και η ταινία "Οι Χωρικοί" της Ντορότα Κομπιέλα, δημιουργού του "Loving Vincent". Άλλες αξιόλογες συμμετοχές περιλαμβάνουν την ουτοπική ταινία "White Plastic Sky", τη δραματική οικολογική ταινία "Mariposas Negras", καθώς και την κωμική περιπέτεια "The Sloth Lane" από την Αυστραλία.

Οι Χωρικοί
"Οι Χωρικοί"

Το Διεθνές Πανόραμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 21 ταινίες που εστιάζουν σε κοινωνικά ζητήματα όπως η κλιματική και στεγαστική κρίση. Ξεχωρίζουν η πειραματική ταινία με χρήση AI "G3N3SIS" του Αντώνη Ντούσια, το "T-ZERO" του Vicente Nirō από την Πορτογαλία, το "Return to Hairy Hill" του Daniel Gies από τον Καναδά, καθώς και το "Basha" του Anirban Paul, που αφηγείται την περιπέτεια δύο αδερφών στη φύση με σκοτεινές προεκτάσεις.

T-ZERO
"T-ZERO"

Διαγωνιστικά Τμήματα

The Meatseller
"The Meatseller"

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: Περιλαμβάνει 21 ταινίες με ξεχωριστές θεματικές, όπως το "Swimming With Wings" της Ντάφνα Αουαντίς Γκολάν, το σκοτεινό παραμύθι "The Shadow of Dawn" της Όλγας Στάλεβ από την Εσθονία, και το πολυβραβευμένο "The Meatseller" της Μαργαρίτας Τζιούστι. Άλλες ταινίες είναι το "The Wolf" του Θεόδωρου Υσεχ, το "Aquatic" της Σίβας Σαντέχ Ασάντι και το "Beautiful Men" του Νικολά Κεπένς.

Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: Αποτελείται από 12 ταινίες καταξιωμένων και ανερχόμενων Ελλήνων δημιουργών. Εκτός από το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας, φέτος προστίθεται το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Δημιουργού και το Βραβείο Ελληνόφωνης Φοιτητικής Ταινίας, σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

AnimaPride: Προβάλλει 13 ταινίες που προωθούν την ισότητα, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αποδοχή της αγάπης για όλ@.

K.ID.S: Το παιδικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 20 ταινίες που αγγίζουν θέματα όπως το περιβάλλον, η διαφορετικότητα, η ενσυναίσθηση, η φιλία και το ταξίδι προς την ενηλικίωση.

TV & Commissioned Films: Τιμά επαγγελματίες δημιουργούς με ταινίες όπως διαφημιστικά σποτ, τηλεοπτικά επεισόδια και μουσικά βίντεο, συμπεριλαμβανομένων δημιουργιών για το Φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας" και την τηλεοπτική σειρά "Σώσε Με".

#thisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες: Προβάλλει 6 ταινίες που αναδεικνύουν τις ευρωπαϊκές αξίες, με βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα.

Τα Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Animasyros

Διαβάστε Επίσης

Τα Emile Awards επιστρέφουν, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, κι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η τελετή απονομής που θα κηρύξει τη νέα εποχή των θρυλικών ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο και στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του φεστιβάλ.

Η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ανιμέισον έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, να τιμήσει το ταλέντο και τα επιτεύγματα δημιουργών και επαγγελματιών από περισσότερες από 30 χώρες, να αναδείξει την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα της μεγάλης ευρωπαϊκής κοινότητας των κινουμένων σχεδίων.

Η τελετή των Emile Awards θα μεταδοθεί και διαδικτυακά εδώ.

Αγορά

Αγορά Animasyros

Η Αγορά του Animasyros, ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Φεστιβάλ, συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία μέσω στρατηγικής συνεργασίας με το Φεστιβάλ του Annecy. Περιλαμβάνει παρουσιάσεις, σεμινάρια και συναντήσεις δικτύωσης, δίνοντας την ευκαιρία σε επαγγελματίες να προωθήσουν το έργο τους και να συναντηθούν με καταξιωμένους δημιουργούς.

Το Agora Pitching Forum φέτος εντάσσεται στο International MIFA Campus, υποστηριζόμενο από το Γαλλικό Ινστιτούτο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη νέων δημιουργών από χώρες της Μεσογείου, προσφέροντάς τους δεξιότητες και εμπειρίες.

Από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο το Pitching Coaching Workshop με συμμετοχή καταξιωμένων επαγγελματιών, όπου πέντε δημιουργοί θα προετοιμάσουν τα projects τους για το Pitch Partenaire στο Ανσύ το 2025. Οι επιλεγμένοι είναι οι: Αχμέντ Αμπντελχαμίντ & Ισλάμ Μάζαρ ("Kamaroza"), Γιάννης Σκούρας ("Fruits Of Labor"), Τζιχάν Τζόιπαλ ("Harun & Mamun"), Γκιούνέφ Σενάι Μποζκούρτ ("The Witch Of The Mountain") και Ίρα Ελσάνσκι ("Boobs").

Στην Αγορά θα συμμετάσχουν σημαντικοί επαγγελματίες όπως η Ισπανίδα σκηνοθέτις Ισαμπέλ Εργκερά και η Πορτογαλέζα ανιμέιτορ Ρεζίνα Πεσόα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τα Greek Animation Talks με οικοδεσπότη τον Γιώργο Καπουτζίδη, όπου Έλληνες δημιουργοί θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Τα Animation Speed Dating sessions θα δώσουν τη δυνατότητα σε 15 Έλληνες δημιουργούς να συναντηθούν με διεθνείς επαγγελματίες, να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας.

Η Αγορά θα ολοκληρωθεί με ζωντανή συζήτηση που θα συνδυάζει τις εμπειρίες δημιουργών από την Ιρλανδία και την Ελλάδα, εστιάζοντας στις προκλήσεις που προκύπτουν μεταξύ δημιουργικότητας και εμπορικών αναγκών.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, ένας από τους βασικούς πυλώνες του Animasyros, φέτος αντλούν έμπνευση από την κεντρική θεματική του Φεστιβάλ "Αφρική: μία ήπειρος κινουμένων σχεδίων". Με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους οι Thomas Künstler και Μάνος Μαστοράκης, Δημήτρης Αρμενάκης, Μαργαρίτα Σιμοπούλου, Έλενα Παυλάκη, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, Αγησίλαος Ρόμπολας και Άννα Οικονόμου, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΑμεΑ αλλά και οι αγαπημένοι μας "βετεράνοι" (άτομα τρίτης ηλικίας) κατασκευάζουν αφρικανικές μάσκες, ζωντανεύουν εξωτικά ζώα της αφρικανικής σαβάνας και μεταφέρονται με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στις τροπικές ζώνες και στα ερημικά τοπία της γειτονικής μας ηπείρου.

Ακόμη, για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο εντατικό hands-on workshop "Είσαι έτοιμος να αλλάξεις την ιστορία σου;" που απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές animation/multimedia και νέους επαγγελματίες, αφιερωμένο στη συγγραφή σεναρίων και το storyboarding, με εισηγητές τους υποψήφιους για Όσκαρ Joanna Quinn, διεθνώς αναγνωρισμένη animator, και τον Les Mills, παραγωγό και σεναριογράφο. Το εργαστήριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Περισσότερες πληροφορίες: animasyros.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια συνέντευξη για την πολιτική και την εργατική τάξη με τον "Παρείσακτο" Λαντζ Λι

Ο διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης ("Οι Άθλιοι") μιλά στο "α" για το νέο του κοινωνικό δράμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/09/2024

Σεμινάρια ιστορίας κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Μάθετε τα πάντα για το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης από τον πολύπειρο κριτικό κινηματογράφου του "α".

Ραντεβού με Έναν Serial Killer

Η αληθινή ιστορία του Ρόντνεϊ Αλκάλα ενισχύεται μυθοπλαστικά και μετατρέπεται σε ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ, το οποίο περιγράφει καίρια τον συστημικό μισογυνισμό μιας ολόκληρης εποχής και κοινωνίας.

Slow

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Σάντανς για μια εναλλακτική ερωτική ιστορία η οποία αμφισβητεί με συγκινητική τρυφερότητα μια σειρά από στερεότυπα πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία και συντροφικότητα.

Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ

Με ρεαλισμό που αγγίζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, μια αληθινή ιστορία φωτίζει μια εναλλακτική, σκληρή, μα και αισιόδοξη συνάντηση ζωής και τέχνης.

Κόκκινο Νησί

Ατμοσφαιρική, χαμηλής έντασης ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού, αλλά και μιας ολόκληρης χώρας, στη σκιά έντονων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών.

Μπανέλ & Άνταμα

Γραφικά τοπία, γοητευτικές εικόνες και ένας κόσμος δέσμιος πολλαπλών προκαταλήψεων, σε ένα λακωνικό και χαμηλότονο, μα υποβλητικό σκηνοθετικό ντεμπούτο.