Cycladic Screenings: Μια συνάντηση κινηματογράφου και τέχνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα Cycladic Screenings προσφέρουν στο κοινό μια κινηματογραφική εμπειρία, με δύο ριζοσπαστικές ταινίες που επηρέασαν το έργο της διάσημης καλλιτέχνιδας Cindy Sherman, στο πλαίσιο της έκθεσής της.

The Naked Kiss "The Naked Kiss"

Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάζει μια κινηματογραφική εμπειρία, τα Cycladic Screenings. Στο πλαίσιο της έκθεσης "Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα", την Πέμπτη 3 και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, δύο ιστορικές και ριζοσπαστικές ταινίες προβάλλονται: το τολμηρά φεμινιστικό νουάρ "The Naked Kiss" του Σάμιουελ Φούλερ και το ανατρεπτικό "Beyond the Valley of the Dolls" του Ρας Μάγιερ.

Διαβάστε Επίσης

Οι ταινίες επιλέχθηκαν από την ίδια τη Cindy Sherman ως πηγή έμπνευσης για μια σειρά από φωτογραφικά της έργα, πολλά από τα οποία φιλοξενούνται στην έκθεσή της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία ή και τις δύο ταινίες την ίδια ημέρα, ενώ παράλληλα θα μπορεί να επισκεφτεί την έκθεση και να ανακαλύψει τις καλλιτεχνικές επιρροές πίσω από τις εμβληματικές φωτογραφίες που καθιέρωσαν την Sherman ως πρωτοπόρο στον χώρο της φωτογραφίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Beyond the Valley of the Dolls
"Beyond the Valley of the Dolls"

Την παρουσίαση των ταινιών θα προλογίσουν εκλεκτά μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, προσφέροντας στο κοινό πολύτιμες πληροφορίες και αναλύσεις γύρω από τα έργα. Αυτή η μοναδική συνάντηση τέχνης και κινηματογράφου υπόσχεται να αποτελέσει ένα ξεχωριστό γεγονός για τους λάτρεις της τέχνης και του σινεμά.

Πρόγραμμα προβολών

"The Naked Kiss" (1964, 90’) 

The Naked Kiss

Μια πόρνη θέλει να αλλάξει δρόμο, όμως η μικρή αμερικανική πόλη, οι Αρχές (και οι άνδρες της) δεν την αφήνουν. Θα απαντήσει. Ο Σάμιουελ Φούλερ δεν ήταν ποτέ "καλό παιδί", όμως όταν βγήκε στην ανεξάρτητη σκηνή εξερράγη πραγματικά στις διαστάσεις του. Και τα σκάγια πρέπει να πήραν τους πάντες, καθώς η ταινία, έστω και από το "ανυπόληπτο" πεδίο του b κυκλώματος, ακτινοβολεί μπροστά από τον καιρό της λέγοντας τα πράγματα ως έχουν. Η πορνεία, η κακοποίηση, η έκτρωση δεν ήταν κουβέντες ούτε για την εποχή του Κένεντι, όπως δεν ήταν και στο σινεμά η πλήρης ανατροπή του γυναικείου προτύπου με μια ενδυνάμωση σχεδόν πρωτοφανή. Αλήτικο, "κακοραμμένο", camp, επιθετικό περίπου σε κάθε σκηνή, εδώ συντίθεται το σινεμά που τα στούντιο θα καταλάβαιναν χρόνια μετά. Και ο Ντέιβιντ Λιντς κρατούσε τις σημειώσεις του. Πρωταγωνιστούν: Κόνστανς Τάουερς, Αντονι Αιλι, Μάικλ Ντάντε, Βιρτζίνα Γκρέι.

Πέμπτη 3/10 | 8-9.30 μ.μ. | Την ταινία θα προλογίσει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Κριτικός Κινηματογράφου. 

Σάββατο 5/10 | 7-8.30 μ.μ. | Την ταινία θα προλογίσει η Ζακλίν Λέντζου, Σκηνοθέτις

"Beyond the Valley of the Dolls" | 1970, 110’

Beyond the Valley of the Dolls

Ένας ανεξάρτητος exploitation σκηνοθέτης και ένας παντελώς άπειρος σεναριογράφος (ο οποίος έμελλε να γίνει ένας από τους διασημότερους Αμερικανούς κριτικούς που υπήρξαν ποτέ) προσεγγίστηκαν το 1970 από μεγάλο στούντιο προκειμένου να υπογράψουν μια σάτιρα των χολιγουντιανών δραμάτων, η οποία θα αποτελούσε άτυπη συνέχεια στην επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία "Η κοιλάδα με τις κούκλες". Το αποτέλεσμα στάθηκε μια από τις πιο εξωφρενικές και cult δημιουργίες όλων των εποχών. Συνδυασμός ηθικοπλαστικού μελοδράματος, μιούζικαλ, βίαιης σαπουνόπερας και λυσσαλέας παρωδίας, η ταινία σκιαγραφεί την είσοδο ενός κοριτσίστικου συγκροτήματος σε έναν επικίνδυνο κόσμο θεάματος, διαφθοράς και παρακμής. Ο Ρος Μάγιερ βομβαρδίζει την sex, drugs & rock' n 'roll οδύσσειά του με φανταχτερά χρώματα και ιλιγγιώδες μοντάζ, τροφοδοτώντας την πλοκή με τη μία εξωφρενική εξέλιξη μετά την άλλη και κορυφώνοντας τα πάντα σε ένα αξέχαστο ψυχεδελικό όργιο με πρωταγωνιστές σέξι θηλυκά, παρανοϊκούς crossdressers, δολοπλόκους πορνοστάρ, σαλταρισμένους χίπις και νεοναζί. Πρωταγωνιστούν: Ντόλι Ριντ, Σίνθια Μάιερς, Τζον Λάζαρ, Φίλις Ντέιβις.

Πέμπτη 3/10 | 10 μ.μ.-12 π.μ. | Την ταινία θα προλογίσει ο Ακης Καπράνος, Κριτικός Κινηματογράφου και Ιδρυτής του Midnight Express.

Σάββατο 5/10 | 9-11 μ.μ. | Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy), Σκηνοθέτης και Συνθέτης

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα

  • Αφιερώματα

Περισσότερα από εκατό έργα της Cindy Sherman παρουσιάζονται στην έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου. Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση με φωτογραφικά έργα της διάσημης Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα-ορόσημα από την πρώιμη σειρά φωτογραφιών "Untitled Film Stills" (1977-1980), καθώς και από τις σειρές "Rear Screen Projections" (1980), "Centerfolds" (1981) και "Color Studies" (1982). Η Sherman μεταμορφώνεται σε διάφορους επινοημένους χαρακτήρες που απαθανατίζει σε διαφορετικά σκηνικά, αναλαμβάνοντας η ίδια όλους τους ρόλους που απαιτούνται για τη δημιουργία των έργων της. Η έκθεση εστιάζει στη γυναίκα, την ταυτότητα και την απεικόνισή της, διερευνώντας, μέσα από τους χαρακτήρες των έργων της Sherman, μεγάλο εύρος των γυναικείων στερεότυπων και θέτοντας ερωτήματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια συνέντευξη για την πολιτική και την εργατική τάξη με τον "Παρείσακτο" Λαντζ Λι

Ο διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης ("Οι Άθλιοι") μιλά στο "α" για το νέο του κοινωνικό δράμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/09/2024

Σεμινάρια ιστορίας κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Μάθετε τα πάντα για το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης από τον πολύπειρο κριτικό κινηματογράφου του "α".

Ραντεβού με Έναν Serial Killer

Η αληθινή ιστορία του Ρόντνεϊ Αλκάλα ενισχύεται μυθοπλαστικά και μετατρέπεται σε ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ, το οποίο περιγράφει καίρια τον συστημικό μισογυνισμό μιας ολόκληρης εποχής και κοινωνίας.

Slow

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Σάντανς για μια εναλλακτική ερωτική ιστορία η οποία αμφισβητεί με συγκινητική τρυφερότητα μια σειρά από στερεότυπα πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία και συντροφικότητα.

Η Παράσταση του Σινγκ Σινγκ

Με ρεαλισμό που αγγίζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, μια αληθινή ιστορία φωτίζει μια εναλλακτική, σκληρή, μα και αισιόδοξη συνάντηση ζωής και τέχνης.

Κόκκινο Νησί

Ατμοσφαιρική, χαμηλής έντασης ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού, αλλά και μιας ολόκληρης χώρας, στη σκιά έντονων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών.

Μπανέλ & Άνταμα

Γραφικά τοπία, γοητευτικές εικόνες και ένας κόσμος δέσμιος πολλαπλών προκαταλήψεων, σε ένα λακωνικό και χαμηλότονο, μα υποβλητικό σκηνοθετικό ντεμπούτο.