Είναι επίσημο: Η "Φόνισσα" εκπροσωπεί την Ελλάδα στα 97α Όσκαρ 2025

Με νέες παραιτήσεις και με μία μοναδική ταινία να συμμετέχει στη διαδικασία, η γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε την επιλογή της για τα προσεχή βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Φόνισσα

Έλαβε τέλος η οδύσσεια ανεύρεσης της ελληνικής εκπροσώπησης στα 97α Όσκαρ του 2025, ύστερα από ένα μήνα παραιτήσεων, λανθασμένων χειρισμών και επικοινωνιακών φάουλ που τόσο έφεραν σε δύσκολη θέση το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ήταν υπεύθυνο για την εν λόγω διαδικασία, όσο και υποτίμησαν την εγχώρια κινηματογραφική κοινότητα.

Αφού θυμηθείτε το αναλυτικό χρονικό, περνάμε στις τελευταίες εξελίξεις. Πριν από λίγες μέρες, το Υπουργείο επέλεξε δύο νέα μέλη (Αναστάσιο Μίχο, Νίκο Πλατύραχο) ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για να συνταχθεί η γνωμοδοτική επιτροπή, μερικές ώρες μετά ωστόσο ο ένας εξ αυτών (Μίχος) παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα η σύνθεση να αποτελείται πλέον από τους Εβαν Σπηλιωτόπουλο (σεναριογράφος, Πρόεδρος), Δημήτρη Δανίκα (κριτικός κινηματογράφου, Αντιπρόεδρος), Χριστίνα Λαζαρίδη (σεναριογράφος), Παναγιώτη Ράππα (σκηνοθέτης, animator), Σπύρο Ταραβήρα (σκηνοθέτης) και Νίκο Πλατύραχο (συνθέτης). Η επιτροπή συνεδρίασε άμεσα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου "διαπιστώθηκε η απαρτία" και έτσι εγκρίθηκε η επιλογή της "Φόνισσας" (Εύα Νάθενα) ως η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η πολυβραβευμένη διασκευή του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ήταν και η μοναδική που είχε απομείνει να ληφθεί υπόψη, καθώς όλες οι υπόλοιπες ταινίες είχαν αποσυρθεί από τη διαδικασία.

Ύστερα από όλα αυτά, μια επιπλέον απορία δημιουργεί η επισήμανση στη σχετική δήλωση του Υφυπουργού Ιάσονα Φωτήλα πως ο κ. Πλατύραχος παραιτήθηκε (εκ των υστέρων;) από την επιτροπή.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργείου:

"Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου  2024

Δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, για τη συνεδρίαση της Επιτροπής και την επιλογή της Ελληνικής Υποψηφιότητας για τα Βραβεία OSCAR

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 η Επιτροπή Επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων OSCAR.

Στην διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των OSCAR, της ταινίας Η Φόνισσα, της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Νύχτες Πρεμιέρας μετατρέπουν την Αθήνας σε θερινό σινεμά

Δύο σπουδαίες ταινίες παρουσιάζονται σε μια μαραθώνια μεταμεσονύκτια προβολή στο πλαίσιο της δράσης "Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
13/09/2024

Οικονομίδης, "Μίσος" και "Kids" στο rap αφιέρωμα του Cinobo Όπερα

Το σινεμά της Ακαδημίας εγκαινιάζει δυναμικά τη νέα σεζόν με μια φωτογραφική έκθεση και ένα πρόγραμμα προβολών που αποθεώνουν την κουλτούρα του δρόμου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (12-18/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

"Παρασκευή και 13": Η cult ταινία τρόμου που έγινε θρύλος

Το horror που μας σύστησε στον κατά συρροή δολοφόνο Τζέισον Βόρχις φτάνει στα άκρα την έννοια της γρουσουζιάς αλλά και το μίσος για την... κατασκήνωση.

FKA Twigs & Μπιλ Σκάρσγκαρντ μας μιλούν για το νέο γοτθικό "Κοράκι"

Οι πρωταγωνιστές της διασκευής του '90s cult classic ανοίγουν τα χαρτιά τους με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας του Ρούπερτ Σάντερς.

Το 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ρίχνει το βλέμμα του στα τέρατα του σινεμά

Το μεγάλο αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης μας συστήνει από την αρχή στους κινηματογραφικούς μπαμπούλες που στοίχειωσαν τη μεγάλη οθόνη.

Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα "Anora" είναι η ταινία έναρξης των 30ων Νυχτών Πρεμιέρας

Το φιλμ του Σον Μπέικερ που θριάμβευσε στις Κάννες "ανοίγει" το επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.