Ένα από τα πλέον επείγοντα αιτήματα του κινηματογραφικού χώρου εδώ και πολλούς μήνες είναι η ολοκλήρωση της αναγγελθείσας συγχώνευσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι πως οι βραβευμένοι σκηνοθέτες του πρόσφατου φεστιβάλ Δράμας, ειδικά ο Γιώργος Φορτούνης, αναφέρθηκαν με καυστικό τρόπο σ' αυτήν την καθυστέρηση, ενώ στην πρόσφατη επιστολή-απάντησή της προς υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού η Ακαδημία Κινηματογράφου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Το αδιάλειπτο έλλειμμα της πολιτείας απέναντι στον οπτικοακουστικό χώρο συνεχίζει να βλάπτει την εύρυθμη λειτουργία του, τόσο με την σκανδαλώδη υποχρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου όσο και με τις παροιμιώδεις δυσλειτουργίες του ΕΚΟΜΕ σε όλα τα επίπεδα. Η δε εκκρεμούσα από τον Απρίλιο συγχώνευση ΕΚΚ με ΕΚΟΜΕ εξελίσσεται σταδιακά σε υπαρξιακή απειλή για τον κλάδο".
Επιτέλους, λοιπόν, σήμερα το πρωί το υπουργείο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης των δυο οργανισμών σε έναν, "μέσω της ολοκλήρωσης της καταχώρησης (sic) του στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο". Εκτός του ότι κάποιος πρέπει να πει στους αρμόδιους του υπουργείου ότι προέβησαν σε "καταχώριση", καλό είναι να τους υπενθυμίσει επίσης τον τίτλο του νεοσύστατου "ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε.- Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. Α.Ε.". Διότι αν τους είναι όντως γνωστός, πως δικαιολογείται πως το διοικητικο συμβούλιό του αποτελείται από τέσσερις νομικούς, ένα στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, ένα μηχανικό και έναν οικονομολόγο; Ίσως όμως για κάποιους αυτός να είναι τελικά ο ιδανικός συνδυασμός ο οποίος θα υπερασπιστεί την έβδομη τέχνη...
Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024 ο νέος, εθνικός φορέας για τον κινηματογράφο και την
οπτικοακουστική πολιτική με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε.- Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. Α.Ε." συστάθηκε και τυπικά μέσω της ολοκλήρωσης της καταχώρησης του στο ΓΕΜΗ.
Ο νέος φορέας προκύπτει από τη συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού) και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας A.E. (ΕΚΟΜΕ ΑΕ) (εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης), η οποία νομοθετήθηκε με τον Ν.5105/2024 και θα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο νέος φορέας έχει ως αποστολή (α) την ανάπτυξη, ενίσχυση και προστασία του ελληνικού κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και εν γένει δημιουργικού τομέα και την προώθηση και προβολή του διεθνώς, (β) την στήριξη εγχώριων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον κινηματογραφικό/οπτικοακουστικό τομέα, καθώς και στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα ευρύτερα, (γ) την υποστήριξη της ενσωμάτωσης νέων, ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτομιών στην οπτικοακουστική βιομηχανία και της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογικών μέσων για την ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της χώρας, καθώς και την προώθηση και υποστήριξη της έρευνας στους τομείς αυτούς, (δ) την οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Ψηφιακού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Έργων και του Κόμβου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τον Δημιουργικό και Οπτικοακουστικό Τομέα (Creative Hub GR), καθώς και άλλων δομών και προγραμμάτων για την υποστήριξη, δικτύωση και εξωστρέφεια των τομέων αυτών, (ε) την συμβολή στην καταπολέμηση της πειρατείας, διαδικτυακής ή τεχνολογικής ή άλλης, στον κινηματογραφικό, οπτικοακουστικό και δημιουργικό τομέα της χώρας σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, (στ) τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για τον οπτικοακουστικό τομέα και η προώθηση της οπτικοακουστικής παιδείας σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, και (ζ) την υποστήριξη της Κυβέρνησης στον σχεδιασμό της πολιτικής για την κινηματογραφική, οπτικοακουστική και δημιουργική βιομηχανία της χώρας και την ενγένει υποστήριξη και προώθησή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παράλληλα, στις 5/9/2024 καταχωρίσθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. το από 30.08.2024 πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της νέας εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο διορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ως εξής:
Πρόεδρος: Αλεξάνδρα Αργυροπούλου Πουρή (νομικός-δικηγόρος)
Διευθύνων Σύμβουλος: Λεωνίδας Χριστόπουλος (στέλεχος του Δημοσίου)
Μέλη:
Δάφνη Χατζηπροκοπίου (νομικός-δικηγόρος)
Γιώργος Χριστόπουλος (νομικός-στέλεχος του Δημοσίου)
Κωνσταντίνος Βρεττός (οικονομολόγος-στέλεχος του Δημοσίου)
Άρης Περουλάκης (μηχανικός, τέως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα)
Ιωάννα Χαραλάμπους (νομικός-δικηγόρος-στέλεχος του Δημοσίου).
Το νέο Δ.Σ. αποτελείται από άτομα με τεχνοκρατική επάρκεια και εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης και οπτικοακουστικής πολιτικής.
Το νέο Δ.Σ. είναι μεταβατικό και η θητεία του θα διαρκέσει για 12 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ν. 5062/2023 για την επιλογή διοικήσεων σε φορείς του δημοσίου.