Γκάφα επιπέδου… "Megalopolis" στο νέο τρέιλερ της ταινίας του Κόπολα

Μια καλή ιδέα βρήκε κάκιστη εκτέλεση από τους διανομείς του αμφιλεγόμενου νέου φιλμ του θρυλικού σκηνοθέτη.

Megalopolis

"Η πραγματική ιδιοφυΐα συχνά παρεξηγείται", προειδοποιεί μια φωνή οφ στο νέο τρέιλερ για το "Megalopolis" του Φράνσις Φορντ Κόπολα, προτού τη διαδεχθούν μια σειρά αρνητικών κριτικών που αφορούν αριστουργήματα όπως ο "Νονός" και το "Αποκάλυψη Τώρα". Η προσέγγιση των υπεύθυνων της Lionsgate που έχει αναλάβει τη διανομή, χωρίς να είναι πρωτότυπη, είναι τουλάχιστον έξυπνη. Το "Megalopolis" από την πρεμιέρα του στις Κάννες το Μάιο έχει διχάσει, κάνοντας πολλούς να το χαρακτηρίζουν εξίσου ως σπουδαίο και ως παταγώδη αποτυχία. Ίσως, όμως, η ιστορία να επαναλαμβάνεται και άρα, μήπως το magnum opus του Κόπολα είναι τελικά μια ακόμα κορυφαία στιγμή της φιλμογραφίας του;

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως οι κριτικές που επικαλείται το τρέιλερ του "Megalopolis" είναι ψεύτικές. Ανάμεσα στους κριτικούς που αναφέρονται είναι πολύ σημαντικά ονόματα όπως η Πολίν Καέλ ("Μια αδέξια αυτάρεσκη ταινία" για το "Νονό"), ο Βίνσεντ Γκάμπι ("Κούφιο στον πυρήνα του" για το "Αποκάλυψη Τώρα") και ο Ρότζερ Ίμπερτ ("Θρίαμβος του στιλ έναντι της ουσίας" για το "Δράκουλα"), ατάκες των οποίων είτε αποδείχθηκαν ανύπαρκτες είτε εντελώς εκτός νοηματικού πλαισίου σε σχέση με τα πρωτότυπα κείμενα. Σε ανακοίνωσή της, η Lionsgate αναγνώρισε το λάθος, απέσυρε το τρέιλερ (που επιβιώνει στο ίντερνετ φυσικά) και ζήτησε συγγνώμη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Τα κάναμε μαντάρα".

Σε κάθε περίπτωση, θυμίζουμε πως το "Megalopolis" περιστρέφεται γύρω από έναν αρχιτέκτονα ο οποίος επιθυμεί να χτίσει από το μηδέν τη Νέα Υόρκη ως μια επίγεια ουτοπία, ύστερα από μια συνταρακτική καταστροφή που υπέστη η πόλη. Αναμενόμενα, η ταινία χαίρει ενός πρωτοκλασάτου καστ το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους Άνταμ Ντράιβερ, Όμπρι Πλάζα, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζον Βόιτ, Λόρενς Φίσμπερν, Τζιανκάρλο Εσποζίτο και Σία ΛαΜπαφ.

Megalopolis trailer

Ο Κόπολα περιέγραψε το "Megalopolis" ως την καλύτερη δουλειά που είχε το προνόμιο να διευθύνει στη ζωή του, λόγια που μπορεί εκ πρώτης όψεως να ακούγονται υπερβολικά από τον άνθρωπο που έχει σκηνοθετήσει το "Νονό" και το "Αποκάλυψη Τώρα". Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, αποκτούν ιδιαίτερο βάρος εάν αναλογιστούμε πως τη συγκεκριμένη ταινία προσπαθεί να την υλοποιήσει εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ χρειάστηκε να τη χρηματοδοτήσει ο ίδιος με το υπέρογκο ποσό των 120 εκατομμυρίων δολαρίων. Εδώ, επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο Κόπολα έχει συνδεθεί με μια σειρά καταγγελιών που τον θέλουν να επιδεικνύει αντιεπαγγελματική έως και ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε συνεργάτες του.

Το "Megalopolis" κυκλοφορεί 31 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους.

Δείτε το "ψεύτικο" τρέιλερ του "Megalopolis" εδώ:

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Borderlands

Περιπέτεια και χαβαλές αλληλοεξοντώνονται σε ένα φουτουριστικό νεογουέστερν, το οποίο, παρά τις προσπάθειες της Lady Kate, τα κάνει όλα λάθος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
22/08/2024

Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν: "Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουμε τα πάντα, αρκεί να τα αποδεχόμαστε"

Κατά την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Lux συναντήσαμε τη σκηνοθέτιδα της ταινίας "20.000 Είδη Μελισσών" και μιλήσαμε για τις ευαίσθητες γραμμές στην κατανόηση και την κινηματογράφηση των τρανς ταυτοτήτων.

20.000 Είδη Μελισσών

Ρεαλιστική, ψυχολογικά και κινηματογραφικά, αντιμετώπιση μιας συγκινητικής ιστορίας ενηλικίωσης. Υποψήφια για 14 Γκόγια και βραβευμένη για την ερμηνεία της δεκάχρονης Σοφία Οτέρο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Clicquot, η Γυναίκα Πίσω Από το Μύθο

Απλό, τυποποιημένο και αγιογραφικό biopic μιας χαρισματικής γυναίκας, ασυμβίβαστης με τον κομφορμισμό της εποχής της.

Το Σύνδρομο των Πρώην Εραστών

"Ανεκδοτολογική" κομεντί, στην οποία το σύγχρονο ζευγάρι, οι καινούργιες οικογενειακές αξίες και η μοντέρνα ερωτική ανθρωπογεωγραφία σατιρίζονται διασκεδαστικά αλλά επιπόλαια.

Μικρή Ιστορία για Ένα Φόνο

Αφοπλιστικά ωμό κοινωνικό δράμα και διεισδυτικό φιλοσοφικό ερώτημα πάνω στο έγκλημα και την τιμωρία. Κινηματογραφική βερσιόν της βιβλικής εντολής "ου φονεύσεις" από τον κισλοφσκικό τηλεοπτικό "Δεκάλογο".

Ανατομία Ενός Εγκλήματος

Υποψήφιο για επτά Όσκαρ, το κλασικότερο ίσως χολιγουντιανό δικαστικό δράμα είναι ταυτόχρονα μια τολμηρή ακτινογραφία της "βαθιάς Αμερικής" του ’50.