Τα καλύτερα Whodunnit σύμφωνα με το Indiewire

Το Indiewire αποκάλυψε τις καλύτερες ιστορίες μυστηρίου στο κινηματογράφο.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #23: «The Thin Man» @The Thin Man

Με μεταφορές από το χώρο της λογοτεχνίες, πρωτότυπα σενάρια και iconic ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου το Indiewire μας παρουσιάζει τις δικές του καλύτερες ταινίες μυστηρίου. Στις Whodunnit ταινίες συνήθως ο ντεντέκτιβ αναλαμβάνει μια περίπλοκη υπόθεση με πολλούς υπόπτους, ενώ ο δολοφόνος αποκαλύπτεται στο τέλος της ταινίας. Δε λείπουν κωμικοί χαρακτήρες, κοινωνική σάτιρα ή πολιτικά μηνύματα.

The Thin Man (1934)

Σε σκηνοθεσία του Γ.Σ. Βαν Ντάικ.
Με πρωταγωνιστές το δίδυμο Γουίλιαμ Πάουελ και Μίρνα Λόι η ταινία είναι από τις πρώτες Whodunnit κινηματογραφικές επιτυχίες. Ο ντεντέκτιβ Τσαρλς και η σύζυγός του Νόρα, αποτελούν ένα αχτύπητο, χιουμοριστικό δίδυμο με πολλά λίτρα αλκοόλ. Το φίλμ νουάρ  ακολουθεί τους πρωταγωνιστές στη προσπάθεια διαλεύκανσης της εξαφάνισης του εφευρέτη Κλάιντ Γουάιναντ ο οποίος εκτός των άλλων είναι ύποπτος για τη δολοφονία της γραμματέας του.

The Βig Sleep
©The Big Sleep

The Big Sleep / Ο Μεγάλος Ύποπνος (1946)

Σε σκηνοθεσία του Χάουαρντ Χοκς.
Πιστή στη νουβέλα του Ρέιμοντ Τσάντλερ η ταινία ακολουθεί τον ντεντέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) όσο εξιχνιάζει μια περίπλοκη υπόθεση εκβιασμών, φόνων και δολοπλοκιών. Μια ευχάριστη φιλμ νουάρ με συμπρωταγωνίστρια τη Βίβιαν Στέρνγουντ (Λόριν Μπακόλ).

charade
©charade

Charade / Ραντεβού στο Παρίσι (1963)

Σε σκηνοθεσία του Στάνλεϊ Ντόνεν.
Η ταινία είναι γνωστή ως "η καλύτερη ταινία του Χίτσκοκ που δε σκηνοθέτησε ποτέ ο ίδιος", ωστόσο, ακολουθούμε την Όντρεϊ Χέπμπορν μια Αμερικανίδα που ζει στο Παρίσι έπειτα από τον χωρισμό της. Αποπειράται η ίδια να διερευνήσει τον φόνο του άντρα της, καθώς την ακολουθούν τρεις απατεώνες βρίσκει έναν Αμερικάνο φίλο της και συνεργάζονται σε μια ταινία γεμάτη μυστήριο και ανατροπές, προσπαθώντας να διαλευκάνουν την υπόθεση.

sleuth
©sleuth

Sleuth / Σλούθ (1972)

Σε σκηνοθεσία του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς.
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του, το θεατρικό του Σέφερ μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη για να συγκλονίσει εκ νέου το κοινό. Ένας συγγραφέας και ένας κομμωτής ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε ένα παιχνίδι, που μοιάζει στημένο υπέρ του γηπεδούχου, με ανατροπές και εναλλαγή κυριαρχίας. Το δίδυμο Άντριου Γουάικ (Λόρενς Ολίβιε) και Μάιλο Τιντλ (Μάικλ Κέιν) μας χαρίζουν ένα ρεσιτάλ ρόλων όσο ο επιθεωρητής Ντόπλερ διερευνά την εξαφάνιση του Μάιλο.

The Last of Sheila
©The Last of Sheila

The Last of Sheila / Επικίνδυνη Πρόσκληση (1973)

Σε σκηνοθεσία του Χέρμπερτ Ρος.
Ο εκατομμυριούχος Clinton Greene (James Coburn), έναν χρόνο μετά τον θάνατο της γυναίκας του σε τροχαίο, προσκαλεί μερικούς φίλους του για μια κρουαζιέρα στην Μεσόγειο, με το γιοτ του. Ο οικοδεσπότης οργανώνει ένα παιχνίδι με σκοπό να αποκαλύψει τα μυστικά των καλεσμένων του, ευελπιστώντας να βρει τον δολοφόνο της γυναίκας του.

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές
©Murder on the Orient Express

Murder on the Orient Express / Έγκλημα στο Όριαν Εξπρες (1974)

Σε σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Λουμέτ.
Από αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει η Αγκάθα Κρίστι και ο τρομερός Ηρακλής Πουαρό. Στη διαδρομή από τη Κωνσταντινούπολη μέχρι το Παρίσι, στο Όριαν Εξπρές, ο Ράτσετ, ένας εκατομμυριούχος δολοφονείται και ο ντεντέκτιβ αρχίζει να διερευνά την υπόθεση. Ο Ηρακλής Πουαρό (Άλμπερτ Φίνεϊ) καλείται να εξετάσει όλους τους πιθανούς δολοφόνους στο βαγόνι και έρχεται αντιμέτωπος με μια πιο περίπλοκη υπόθεση από ότι νόμιζε στην αρχή. Θεαματικός όπως πάντα, ο Πουαρό μελετάει κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια μέχρι να αποκαλύψει τον ένοχο. Δείτε τη κριτική του "α" για τη ταινία

Murder by Death
©Murder by Death

Murder by Death / Πρόσκληση σε Γεύμα Από έναν Υποψήφιο Δολοφόνο (1976)

Σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Μούρ.
Ο Τρούμαν Καπότε, ένας εκατομμυριούχος, αποφασίζει να καλέσει στην απομονωμένη έπαυλή του, τους διασημότερους ντεντέκτιβ του κόσμου, μεταξύ αυτών ο Ηρακλής Πουαρό. Κατά τη διάρκεια του δείπνου κάποιος δολοφονείται κάτω από τη μύτη τους και καλούνται να διαλευκάνω έναν φόνο που ήταν οι ίδιοι μάρτυρες. Μια αρκετά κωμική ταινία μυστηρίου βασισμένη στο "και δεν έμεινε κανένας" της Αγκάθα Κρίστι. Δείτε τη κριτική του "α" για τη ταινία.

clue
©clue

Clue (1985)

Σε σκηνοθεσία του Τζόναθαν Λύν.
Βασισμένο στο πασίγνωστο επιτραπέζιο Clue η ταινία παρουσιάζει έξι άτομα με ονόματα όπως "Miss Scarlet" να είναι καλεσμένα στη βίλα του Mr. Boddy (Lee Ving). Καθώς το βράδυ κυλάει ο οικοδεσπότης πέφτει νεκρός και οι καλεσμένοι προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση. Η ταινία έχει τρία διαφορετικά τέλη προσπαθώντας να μιμηθεί το ομώνυμο επιτραπέζιο παιχνίδι.

The Name of the Rose
The Name of the Rose

The Name of the Rose / Το Όνομα του Ρόδου (1986)

Σε σκηνοθεσία του Ζαν Ζακ Ανό.
Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα μοναστήρι γνωστό για την αντιγραφή και μετάφραση βιβλίων τον 14ο αιώνα. Ένας νεαρός μοναχός βρίσκεται νεκρός υπό ύποπτες συνθήκες και ο Ουίλιαμ του Μπάσκερβιλ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τον θάνατό του. Καθώς άλλος ένας μοναχός κείτεται νεκρός ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με μοναχούς που αρνούνται να τον βοηθήσουν στην έρευνά του.

scream
@scream

Scream (1996)

Σε σκηνοθεσία του Γουές Κρέιβεν.
Ένας κατά συρροή δολοφόνος καταδιώκει μια παρέα εφήβων σε μια επαρχιακή πόλη. Ένας μανιακός με τις ταινίες τρόμου παίζει με τα υποψήφια θύματά του κάνοντάς τους ερωτήσεις σχετικά με τις ταινίες ή μιμείται συμπεριφορές από αυτές. Δανειζόμενη στοιχεία από προηγούμενες ταινίες τρόμου όπως το "Παρασκευή και 13".

Zero Effect
©Zero Effect

Zero Effect (1998)

Σε σκηνοθεσία του Τζέικ Κάσνταν.
Ο Daryl Zero (Bill Pullman) είναι ένας μισάνθρωπος ντεντέκτιβ που αποφεύγει την επαφή με τον κόσμο βάζοντας τον βοηθό του, Steve Arlo (Ben Stiller), να κανονίζει τις δουλειές. Μια μέρα προσλαμβάνονται από έναν εκατομμυριούχο πού έχασε το κλειδί ενός χρηματοκιβωτίου και ταυτόχρονα εκβιάζεται από έναν άγνωστο. Οι δύο άντρες καλούνται να βρουν τον εκβιαστεί σε μια κωμική περιπέτεια.

Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ
@Gosford Park

Gosford Park / Έγκλημα το Γκόσφορντ Πάρκ (2001)

Σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Όλτμαν.
Ένα πολυτελές σπίτι στην εξοχή θα φιλοξενήσει μια παρέα πλουσίων οι οποίοι αρχίζουν να χάνουν το κοινωνικό τους κύρος. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι το ρολόι να χτυπήσει μεσάνυκτα όπου και θα πέσει νεκρό το πρώτο θύμα. Μια ταινία που σατιρίζει τους τρόπους και τον καθωσπρεπισμό της καλής κοινωνίας το εξαιρετικό καστ των Μάγκι Σμιθ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Έλεν Μίρεν, Άλαν Μπέιτς, Κλάιβ Οουεν και Έμιλι Γουότσον μεταξύ άλλων.

identity
©identity

Identity / Ταυτότητα (2003)

Σε σκηνοθεσία του Τζέιμς Μάνγκολντ.
10 άγνωστοι βρίσκουν καταφύγιο από τη βροχή σε ένα απομονωμένο μοτέλ στη Νεβάδα. Λίγο αργότερα ο δολοφόνος κάνει τα πρώτα του βήματα τρομοκρατώντας τους εναπομείναντες χαρακτήρες. Η ομάδα, αποτελούμενη από τον Τζόν Κιούζακ, τον Ρέι Λιότα και  Αμάντα Πιτ μεταξύ άλλων, προσπαθεί να ανακαλύψει τον μανιακό κατά συρροή δολοφόνο μέσα από πολλές ανατροπές.

Στα Μαχαίρια
@Knives Out

Knives Out / Στα Μαχαίρια (2019)

Σε σκηνοθεσία του Ράιαν Τζόνσον.
Μετά τον θάνατο του συγγραφέα Χάρλαν Θρόμπεϊ την ημέρα των γενεθλίων του,  η αστυνομία μαζεύει όλους του υπόπτους στην έπαυλη του, αυτή τη φορά με τη παρουσία του ντεντέκτιβ Μπενουά Μπλάν. Ο Μπλάν ανακαλύπτει πως στην οικογένειά του συγγραφέα δεν άρεσαν καθόλου κάποιες αποφάσεις του και όλοι θέλουν μερίδιο από τη περιουσία του. Μια κλασική whodunnit ταινία με πολλές ανατροπές, εκ νέου εικασίες και σάτιρα του συγχρόνου κόσμου. Δείτε τη κριτική του "α" για τη ταινία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Γιόακιν Φίνιξ αποχώρησε από το πολυαναμενόμενο γκέι δράμα του Τοντ Χέινς

Ο οσκαρικός ηθοποιός εγκατέλειψε το τολμηρό σχέδιο μόλις λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα στο Μεξικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/08/2024

Ελληνικό box office: Ποιος θα τα βάλει με τους "Deadpool & Wolverine";

Αυγουστιάτικη ραστώνη στην αγορά, με πρεμιέρες "μεσαίου βεληνεκούς" και τους συνήθεις υπερηρωικούς υπόπτους να συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τον Δεκαπενταύγουστο

Ο Γκρου επιστρέφει αγγλόφωνος και μαζί του τρεις νέες γαλλικές ταινίες και τρεις επανεκδόσεις.

Θερινό με τα παιδιά: Τι μπορούν να δουν οι μικροί μας φίλοι στο σινεμά την ερχόμενη εβδομάδα;

Αυτές είναι οι ταινίες animation που παίζονται στους κινηματογράφους τη βδομάδα του δεκαπενταύγουστου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (8-14/8)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Χίτσκοκ, Paw Patrol, γαλλική κωμωδία και πολλά ακόμα έρχονται στο Cinefix

Αυτές είναι οι ταινίες που επιλέχθηκαν από το Cinema Alive να προβληθούν στο Κτήμα Φιξ.

Ο Ξαβιέ Λεγκράν μιλάει για τον "Διάδοχο" και μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές της χρονιάς

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του "Μετά τον Χωρισμό" μας εξηγεί τα μυστικά του τελευταίου, αγωνιώδους όσο και σοκαριστικού ψυχολογικού θρίλερ του.