Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 3ο Evia Film Project

Το οικολογικό κινηματογραφικό φεστιβάλ που στήνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει και θα είμαστε και φέτος εκεί.

Evia Film Project 2024 4

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Evia Film Project (2-6/7) βρίσκεται λίγες ώρες μακριά από το να ανάψει τους προβολείς του για τρίτη συνεχή χρονιά, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να αναζωογονήσει πολιτισμικά το βόρειο κομμάτι του νησιού της Εύβοιας. Σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα, η διοργάνωση που αποτελεί δημιούργημα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σμίγει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες με το οικολογικό σινεμά, ενώ παράλληλα αναζητά τρόπους να στηρίξει έμπρακτα την τοπική κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θερινός κινηματογράφος Απόλλων της Αιδηψού, ο οποίος είχε παραδοθεί στην εγκατάλειψη αλλά τώρα, εκτός του ότι έχει ανανεωθεί πλήρως, αποτελεί σημείο αναφοράς του θεσμού. Εκεί, μάλιστα, φιλοξενούνται μερικές από τις εκδηλώσεις που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε από κοντά και τις οποίες ξεχωρίζουμε παρακάτω.

evia_film_project_new3

Κινηματογραφική "Οδύσσεια"

Το Evia Film Project ξεκίνησε με την προβολή της "Οδύσσειας" του Ζερόμ Σαλ (2/7), η οποία καταδύεται στον κόσμο του πρωτοπόρου εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό στα νερά της Μεσογείου με πρωταγωνιστές τους Λαμπέρ Ουιλσόν, Πιέρ Νινέ και Οντρέ Τοτού, ενώ τη σκυτάλη πήρε η νοσταλγική "Winona" (3/7) με παρόντες το σκηνοθέτη Αλέξανδρο Βούλγαρη και τη Σοφία Κόκκαλη, μία εκ των πρωταγωνιστριών του φιλμ. Στη συνέχεια, με αφετηρία τη σημερινή ημέρα, το κυρίως μενού των ταινιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια late night προβολή του κλασικού θρίλερ "Τα Σαγόνια του Καρχαρία" (Στίβεν Σπίλμπεργκ, 5/7) και τις "Μέρες Ξηρασίας" (5/7) που θα παιχτούν παρουσία του σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ και του παραγωγού Γιώργου Τσούργιαννη. Να σημειώσουμε εδώ πως την ίδια ημέρα οι Αλπέρ και Τσούργιαννης θα παραδώσουν masterclass με αφορμή την παρουσίαση του φιλμ τους, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο Βούλγαρης ετοιμάζει DJ set στο "Κύμα". Όσον αφορά τις μουσικές εκδηλώσεις, δεν ξεχνάμε "Τα δικά μας LikeA" (6/7), τη συναυλία που ετοιμάζουν στον Απόλλωνα η Λένα Κιτσοπούλου και ο Δώρος Δημοσθένους με αγαπημένα λαϊκά τραγούδια.
Έπειτα, στην Εύβοια θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ξανά τις ταινίες δύο σκηνοθέτων με διακριτό στίγμα στο χολιγουντιανό σινεμά. Από τη μία το αγωνιώδες θρίλερ "Ο Επισκέπτης" (6/7) του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο ("Παράσιτα") και από την άλλη το δράμα μυστηρίου "Οι Μνήμες του Νερού" (4/7) της Κάθριν Μπίγκελοου ("The Hurt Locker") με τον Σον Πεν στον κεντρικό ρόλο.

Evia Film Project 2024 2

Γαστρονομική βιωσιμότητα

Όπως το συνηθίζει, η διοργάνωση δεν περιορίζει τις δράσεις της στον κινηματογράφο. Γι’ αυτό και μεταξύ των εκλεκτών καλεσμένων βρίσκονται οι δημοσιογράφοι γεύσης Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Σταμούλου. Οι δυο τους αναλαμβάνουν να συστήσουν στον εγχώριο και διεθνή Τύπο την έννοια του μεζέ, αλλά πρωτίστως τη συμβιωτική σχέση της ελληνικής γαστρονομίας με την αειφορία. Επιπλέον, μέλη της επιστημονικής ομάδα της WWF ετοιμάζουν πεζοπορία στο Ξηρό Όρος (6/7) με στόχο τη διερεύνηση των επιπτώσεων της εφιαλτικής πυρκαγιάς του 2021.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο έρχεται στην Αθήνα

Η διοργάνωση σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment παρουσιάζουν μια από τις πιο ποιοτικές ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2024

Σκάρλετ Γιόχανσον & Τσάνινγκ Τέιτουμ μιλούν για τη "σχέση" τους στο "Fly Me to the Moon"

Το πρωτοκλασάτο δίδυμο που πρωταγωνιστεί στην αναμενόμενη "διαστημική" κομεντί μοιράζεται την εμπειρία των γυρισμάτων στο αποκλειστικό κλιπ που εξασφάλισε το "α".

"We Rebuild, We Reclaim": Μαύρος κινηματογράφος στην καρδιά της πόλης

Μια βραδιά σινεμά που αναδεικνύει παραγνωρισμένες φωνές της μεγάλης οθόνης έρχεται από τις ομάδες των Afrosocially και We Are Community σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Μια έξυπνη καμπάνια της Ακαδημίας διαφημίζει τα ταξίδια του ελληνικού σινεμά

Η διεθνής καταξίωση των εγχώριων παραγωγών αναδεικνύεται σε μια πετυχημένη σειρά από τηλεοπτικά σποτ.

Updated | Η Αθήνα γιορτάζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με πέντε προβολές

Δήμος Αθηναίων και Ταινιοθήκη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά εκδηλώσεων που τιμούν την πρόσφατη ελληνική ιστορία.

Ο "Μικρόκοσμος" γίνεται 20 ετών και μας καλεί σε ένα κινηματογραφικό πάρτι

Με ποτό, φαγητό DJ sets και ταινίες – ορόσημα για τη διαδρομή του "Μικρόκοσμου" συν δύο ακυκλοφόρητες στην Ελλάδα.