Το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Evia Film Project

Η οικολογική διοργάνωση αποκαλύπτει όλα τα δρώμενα του φετινού προγράμματός της.

Evia Film Project 2024 5

Προ των πυλών βρίσκεται το 3ο Evia Film Project (2-6/7), ήτοι η οικολογική κινηματογραφική διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η οποία έχει έδρα την Αιδηψό, την Αγία Άννα και τη Λίμνη, όπου και πρόκειται να φιλοξενηθούν πλήθος εκδηλώσεων και εκλεκτών καλεσμένων όπως προδίδει το πλήρες πρόγραμμα του θεσμού.

Το Evia Film Project ξεκινά με την προβολή της "Οδύσσειας" του Ζερόμ Σαλ στο αναγεννημένο θερινό σινεμά Απόλλων, μια ταινία με πρωταγωνιστές τους Λαμπέρ Ουιλσόν, Πιέρ Νινέ και Οντρέ Τοτού, η οποία καταδύεται στον κόσμο του πρωτοπόρου εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό με φόντο τα νερά της Μεσογείου. Την τελετή έναρξης παρουσιάζει ο γνωστός ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης.

jaws_erxodai
"Τα Σαγόνια του Καρχαρία"

Το κυρίως μενού των ταινιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια μεταμεσονύκτια προβολή του κλασικού θρίλερ "Τα Σαγόνια του Καρχαρία" (Στίβεν Σπίλμπεργκ), τις "Μέρες Ξηρασίας" που παίζονται παρουσία του σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ και του παραγωγού Γιώργου Τσούργιαννη, όπως επίσης η νοσταλγική "Winona" με παρόντες το σκηνοθέτη Αλέξανδρο Βούλγαρη και τη Σοφία Κόκκαλη, μία εκ των πρωταγωνιστριών του φιλμ. Επιπλέον, το τέταρτο επεισόδιο της σειράς "Underwonder" της Cosmote TV με τίτλο "Το Σπήλαιο των Ελεφάντων" (Κώστας Καρύδας) μας ταξιδεύει στην Κρήτη, ενώ στο "Υπάρχει Ζωή Μετά τη Φωτιά;" καταγράφεται το οδοιπορικό της ΔΕΗ στη Λίμνη Ευβοίας, όπου ανέλαβε το σχεδιασμό και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή το καλοκαίρι του 2022.

Παράλληλα, στο Evia Film Project έχουν καθιερωθεί οι μουσικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τη διοργάνωση. Φέτος, στο Κύμα ο Αλέξανδρος Βούλγαρης κάνει DJ set στο Κύμα (4/7) και η Λένα Κιτσοπούλου μαζί με τον Δώρο Δημοσθένους παίζουν "Τα δικά μας LikeA" στον κινηματογράφο Απόλλων στην Αιδηψό.

Evia Film Project 2024 4

Ακόμη, σε μια σειρά από masterclasses σε Αγία Άννα και Αιδηψό, κοινό και συμμετέχοντες θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά γνωστών και διακεκριμένων επαγγελματιών του σινεμά και της τηλεόρασης. Πιο συγκεκριμένα, παραδόσεις διεξάγουν ο σκηνοθέτης Εμίν Αλπέρ και ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης, ο μουσικός Κωστής Μαραβέγιας, η σεναριογράφος Κατερίνα Μπέη, η διαμεσική καλλιτέχνις Γιολάντα Μαρκοπούλου, ο σκηνοθέτης Φωκίων Ξένος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Παντελής Παντελόγλου, η σκηνοθέτις Λιν Αλούνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συν τοις άλλοις, το Evia Film Project διεξαγει και την Αγορά, η οποία αυτήν τη χρονιά δίνει έμφαση στην ανάγκη αποσυμπίεση βασισμένη σε τέσσερις άξονες: νους, σώμα, πνεύμα,  εξερεύνση. Όπως σημειώνεται σχετικά, "μέσα σε ένα χαλαρό και επαγγελματικό περιβάλλον, η Αγορά εφαρμόζει ένα καινοτόμο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, προσκαλώντας επαγγελματίες να ανακαλύψουν ή να επανασυνδεθούν με ελληνικά πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί στις Αγορές των ΦΚΘ και ΦΝΘ στο παρελθόν. Επίσης, διοργανώνει μία σειρά συναντήσεων για επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο".

Evia Film Project 2024 3

Σημειώνουμε, ακόμη, πως για δεύτερη χρονιά φιλοξενείται το εργαστήριο ανάπτυξης ντοκιμαντέρ CIRCLE Women Doc Accelerator που απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες που ασχολούνται με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και παραγωγή, στο τμήμα XR προβάλλονται ταινίες εικονικής πραγματικότητας, στο Κύμα ακούμε το "Παγκάκι Podcast", στο παιδικό εργαστήριο του WWF αναζητείται ένας κρυμμένος θησαυρός και με τον 17χρονο σκηνοθέτη Πάμπλο Σότο Γκονζάλες μαθητές μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν μια ταινία.

Κι όμως, το Evia Film Project επιφυλάσσει ακόμα περισσότερα. Καθώς, φέρνει σε πρώτο πλάνο τη γαστρονομία και τη σχέση της με τη βιωσιμότητα, προσκαλώντας τις δημοσιογράφους γεύσης Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Σταμούλου να συστήσουν τον μεζέ στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Τέλος, διοργανώνονται περιηγήσεις σε ξεχωριστές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με το WWF θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στο Ξηρό Όρος. Με αφετηρία το μαγευτικό τοπίο των καταρρακτών του Δρυμώνα, θα δούμε από κοντά την επίδραση της πυρκαγιάς σε είδη που δεν έχουν δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, αλλά και το πώς η φύση έχει αρχίσει να αναγεννάται.

Τέλος, ο 23χρονος φοιτητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πάνος Αρβανιτάκης (Entelechus), ο οποίος είναι αυτοδίδακτος από μικρή ηλικία στην τέχνη του animation, σκηνοθετεί το σποτ του 3ου Evia Film Project.

Διαβάστε περισσότερα για το 3ο Evia Film Project εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

15α βραβεία Ίρις: Στα παρασκήνια της απονομής των "ελληνικών Όσκαρ"

Παρακολουθήσαμε από κοντά την προετοιμασία της μεγάλης γιορτής του ελληνικού κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
29/06/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (27/6-3/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η πρωταγωνίστρια Κλέλια Ανδριολάτου μιλά στο "α" για τον "Τελευταίο Ταξιτζή"

Θέσαμε τις ερωτήσεις μας στην ταχύτατα ανερχόμενη ηθοποιό που πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Στέργιου Πάσχου.

Ορίζοντας: Ένα Αμερικανικό Έπος - Κεφάλαιο 1

Παλιομοδίτικο, στιβαρά σκηνοθετημένο γουέστερν, το οποίο προσπαθεί να συνθέσει την τοιχογραφία της γέννησης ενός έθνους μέσα από ημιτελείς, ασύντακτες υποπλοκές, βγαλμένες θαρρείς από μίνι τηλεοπτική σειρά.

Ένα Ήσυχο Μέρος: Ημέρα Πρώτη

Εύρυθμο θρίλερ φαντασίας που, ως πρίκουελ, εκμεταλλεύεται τη σιωπηλή συνταγή των δυο πρώτων ταινιών, κορυφώνοντάς την όμως με αφέλεια και υπερβολικό συναισθηματισμό.

Ο Τελευταίος Ταξιτζής

Η ερωτική εμμονή καθοδηγεί ένα βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ψυχολογικό θρίλερ με αφηγηματικές αρετές, το οποίο αναμειγνύει με υπερβολική αυτοπεποίθηση τα μισά κινηματογραφικά είδη.

Μικρά Πρόστυχα Γράμματα

Κωμωδία στα χνάρια της σατιρικής βρετανικής παράδοσης. Με πικάντικη ιδέα, εξαιρετικές πρωταγωνίστριες, χωρίς όμως διάθεση να διαφοροποιηθεί από τα κλισέ και τις εύκολες λύσεις.