Οι 5 πιο συγκινητικοί κινηματογραφικοί μπαμπάδες της δεκαετίας

Ανήμερα της Γιορτής του Πατέρα θυμόμαστε εκείνους που μας έκαναν να δακρύσουμε στις σκοτεινές αίθουσες.

aftersun «Aftersun»

Κάπως απροσδόκητα, τα τελευταία χρόνια το σινεμά μας έχει προσφέρει αρκετούς πατρικούς ρόλους οι οποίοι έχουν καταφέρει να μας κάνουν αβίαστα να δακρύσουμε. Έτσι, λοιπόν, με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, θυμόμαστε τους πιο συγκινητικούς κινηματογραφικούς μπαμπάδες της δεκαετίας.

"Aftersun" (Σάρλοτ Γουέλς, 2022)

aftersun

Στην ερμηνεία που απογείωσε τη δημοφιλία του, ο Ιρλανδός Πολ Μεσκάλ υποδύεται έναν απόμακρο μα τρυφερό πατέρα, ο οποίος περνά ολιγοήμερες διακοπές με την κόρη του, σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. Ο πραγματικός λόγος, όμως, που βρίσκεται πίσω από το ταξίδι, θα σας πλακώσει το στέρνο. Το "Aftersun", ένα από τα καλύτερα και πιο συγκινητικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, πραγματεύεται τη σχέση της μνήμης με την ενηλικίωση και την απώλεια τόσο εύστοχα, που σε αφήνει ανοχύρωτο. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

"Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου" (Λούκα Γκουαντανίνο, 2017)

Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου πατέρας

Σε μια από τις πιο συγκινητικές σκηνές του στιλάτου ρομαντικού δράματος του σκηνοθέτη Λούκα Γκουαντανίνο, ο Μάικλ Στούλμπαργκ που υποδύεται τον πατέρα ενός ερωτοχτυπημένου έφηβου (Τιμοτέ Σαλαμέ), κάνει μια υποδειγματική συζήτηση με το γιο του γύρω από την αποδοχή και την επούλωση των πληγών που έρχονται μετά από μια συναισθηματική απογοήτευση, με τρόπο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και οι πραγματικοί γονείς. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

"Interstellar" (Κρίστοφερ Νόλαν, 2015)

Εσείς μέχρι πού θα φτάνατε για το παιδί σας; Τι θα λέγατε ως την άκρη μιας μαύρης τρύπας, στο τέλος του χρόνου, για να σώσετε κιόλας την ανθρωπότητα; Κάπως έτσι κινείται και ο χαρακτήρας του Μάθιου Μακόναχι στο θεαματικό sci-fi του Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος εδώ έχει βαλθεί να κάνει να κλάψουν μέχρι και τα τσιμέντα. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

"Ο Πατέρας" (Φλόριαν Ζέλερ, 2020)

ο πατέρας

Με ένα συγκλονιστικό Άντονι Χόπκινς στο πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος δικαίως έφερε στον ηθοποιό το δεύτερο Όσκαρ της αμίμητης καριέρας του, ο σκηνοθέτης Φλόριαν Ζέλερ παραδίδει μια λεπτοδουλεμένη, ευφυή και άκρως κινηματογραφική διασκευή ενός πολυβραβευμένου θεατρικού πάνω στην ταυτότητα, τη μνήμη, την εξουσία και το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

"CODA" (Σίαν Χέντερ, 2021)

coda_movie_new

Πανάξιο βραβείο Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για τον κωφό ηθοποιό Τρόι Κότσουρ, ο οποίος κλέβει την παράσταση στο γλυκόπικρο αμερικάνικο ριμέικ της "Οικογένειας Μπελιέ", όπου η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη 17χρονη Ρούμπι. Ένα παιδί κωφών ενηλίκων που όμως έχει την ακοή της και διατηρεί μια καθημερινότητά αφιερωμένη αποκλειστικά στο να συνδράμει τους δικούς της στο ψάρεμα, τη βασική πηγή εσόδων της οικογένειας. Οι προτεραιότητές της, όμως, θα αρχίσουν να αλλάζουν, όταν ξαφνικά προκύπτει ένα χειροπιαστό ενδεχόμενο να κερδίσει υποτροφία για μουσικές σπουδές. Τότε μέσα της διχάζεται βαθιά: να ακολουθήσει το όνειρό της ή να μείνει και να βοηθήσει, ενδεχομένως για πάντα, τους γονείς της; Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.