Οι 5 πιο συγκινητικοί κινηματογραφικοί μπαμπάδες της δεκαετίας

Ανήμερα της Γιορτής του Πατέρα θυμόμαστε εκείνους που μας έκαναν να δακρύσουμε στις σκοτεινές αίθουσες.

aftersun «Aftersun»

Κάπως απροσδόκητα, τα τελευταία χρόνια το σινεμά μας έχει προσφέρει αρκετούς πατρικούς ρόλους οι οποίοι έχουν καταφέρει να μας κάνουν αβίαστα να δακρύσουμε. Έτσι, λοιπόν, με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, θυμόμαστε τους πιο συγκινητικούς κινηματογραφικούς μπαμπάδες της δεκαετίας.

"Aftersun" (Σάρλοτ Γουέλς, 2022)

aftersun

Στην ερμηνεία που απογείωσε τη δημοφιλία του, ο Ιρλανδός Πολ Μεσκάλ υποδύεται έναν απόμακρο μα τρυφερό πατέρα, ο οποίος περνά ολιγοήμερες διακοπές με την κόρη του, σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. Ο πραγματικός λόγος, όμως, που βρίσκεται πίσω από το ταξίδι, θα σας πλακώσει το στέρνο. Το "Aftersun", ένα από τα καλύτερα και πιο συγκινητικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, πραγματεύεται τη σχέση της μνήμης με την ενηλικίωση και την απώλεια τόσο εύστοχα, που σε αφήνει ανοχύρωτο. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

"Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου" (Λούκα Γκουαντανίνο, 2017)

Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου πατέρας

Σε μια από τις πιο συγκινητικές σκηνές του στιλάτου ρομαντικού δράματος του σκηνοθέτη Λούκα Γκουαντανίνο, ο Μάικλ Στούλμπαργκ που υποδύεται τον πατέρα ενός ερωτοχτυπημένου έφηβου (Τιμοτέ Σαλαμέ), κάνει μια υποδειγματική συζήτηση με το γιο του γύρω από την αποδοχή και την επούλωση των πληγών που έρχονται μετά από μια συναισθηματική απογοήτευση, με τρόπο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και οι πραγματικοί γονείς. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

"Interstellar" (Κρίστοφερ Νόλαν, 2015)

Εσείς μέχρι πού θα φτάνατε για το παιδί σας; Τι θα λέγατε ως την άκρη μιας μαύρης τρύπας, στο τέλος του χρόνου, για να σώσετε κιόλας την ανθρωπότητα; Κάπως έτσι κινείται και ο χαρακτήρας του Μάθιου Μακόναχι στο θεαματικό sci-fi του Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος εδώ έχει βαλθεί να κάνει να κλάψουν μέχρι και τα τσιμέντα. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

"Ο Πατέρας" (Φλόριαν Ζέλερ, 2020)

ο πατέρας

Με ένα συγκλονιστικό Άντονι Χόπκινς στο πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος δικαίως έφερε στον ηθοποιό το δεύτερο Όσκαρ της αμίμητης καριέρας του, ο σκηνοθέτης Φλόριαν Ζέλερ παραδίδει μια λεπτοδουλεμένη, ευφυή και άκρως κινηματογραφική διασκευή ενός πολυβραβευμένου θεατρικού πάνω στην ταυτότητα, τη μνήμη, την εξουσία και το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α".

"CODA" (Σίαν Χέντερ, 2021)

coda_movie_new

Πανάξιο βραβείο Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για τον κωφό ηθοποιό Τρόι Κότσουρ, ο οποίος κλέβει την παράσταση στο γλυκόπικρο αμερικάνικο ριμέικ της "Οικογένειας Μπελιέ", όπου η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη 17χρονη Ρούμπι. Ένα παιδί κωφών ενηλίκων που όμως έχει την ακοή της και διατηρεί μια καθημερινότητά αφιερωμένη αποκλειστικά στο να συνδράμει τους δικούς της στο ψάρεμα, τη βασική πηγή εσόδων της οικογένειας. Οι προτεραιότητές της, όμως, θα αρχίσουν να αλλάζουν, όταν ξαφνικά προκύπτει ένα χειροπιαστό ενδεχόμενο να κερδίσει υποτροφία για μουσικές σπουδές. Τότε μέσα της διχάζεται βαθιά: να ακολουθήσει το όνειρό της ή να μείνει και να βοηθήσει, ενδεχομένως για πάντα, τους γονείς της; Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.