Δύο arthouse αποκαλύψεις της Μπερλινάλε στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει φιλμ που συζητήθηκαν όσο ελάχιστα άλλα στην πρόσφατη βερολινέζικη διοργάνωση.

Totem «Τοτέμ»

Μία από τις καλύτερες ταινίες του πρόσφατου φεστιβάλ Βερολίνου και εκείνη που απέσπασε βραβείο γυναικείας ερμηνείας πρόκειται να προβληθούν στο προσεχές 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας (27/9-9/10).

Από τη μία, έχουμε το "Τοτέμ" της Μεξικανής Λίλα Αβιλές η οποία επιστρέφει στις Νύχτες Πρεμιέρας μετά την "Καμαριέρα" (2019). Εν προκειμένω, η ταινία της που αποτελεί και την επίσημη πρόταση του Μεξικού για τα Όσκαρ, έχει στο επίκεντρο ένα επτάχρονο κορίτσι που μαζί με την οικογένειά της ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλια του πατέρα της. Καθώς οι πυρετώδεις προετοιμασίες δίνουν θέση στο πάρτι που ακολουθεί, το κοριτσάκι συνειδητοποιεί (μαζί με εμάς, τους θεατές) ότι η γιορτή αποτελεί ταυτόχρονα ένα μελαγχολικό αποχαιρετισμό και πως η αληθινή αγάπη απομένει μοναδικό καταφύγιο και παρηγοριά κόντρα στις μεγάλες θλίψεις αυτού του κόσμου.

20.000 Species of Bees
©Gariza Films, Inicia Films
"20.000 Είδη Μελισσών"

Από την άλλη, έχουμε το "20.000 Είδη Μελισσών" της πρωτοεμφανιζόμενης Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγκουρέν, για το οποίο η μικρή πρωταγωνίστρια Σοφία Οτέρο απέσπασε το βραβείο ερμηνείας. Το φιλμ περιστρέφεται γύρω από ένα οκτάχρονο τρανς κορίτσι, το οποίο προσπαθεί να κατανοήσει τις σεισμικές αλλαγές που συντελούνται στον εύθραυστο εσωτερικό του κόσμο. Η μητέρα του στέκει ενθαρρυντικά στο πλευρό του, ο περίγυρος όμως αντιμετωπίζει την όλη συμπεριφορά του ως ένα παιδικό καπρίτσιο. Ωστόσο, στη διάρκεια ολιγοήμερων διακοπών στη χώρα των Βάσκων, μέσα από τη συναναστροφή του με συγγενείς λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτόμυαλους, το γενναίο κοριτσάκι θα προσπαθήσει να βρει τον εαυτό του και να τον συστήσει από την αρχή στους άλλους.

Θυμίζουμε πως στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας πρόκειται να προβληθεί και η φετινή Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε, ενώ η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται με τη μικρού μήκους του Πέδρου Αλμοδόβαρ "Strange Way of Life" και τις συγκινητικές "Περασμένες Ζωές" της Σελίν Στρονγκ.

Το πλήρες πρόγραμμα των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της διοργάνωσης στο Άστορ την Τετάρτη 20/9 (19.00). Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από 27/9 έως και 9/10 στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Άστορ, Άστυ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλλάς και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Διαβάστε όλα τα νεότερα για τις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.