Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με την ταινία "Mediterraneo. Ο νόμος της Θάλασσας" στο Βοξ

Ο σκηνοθέτης, Μαρσέλ Μπαρένα, δείχνει παράλληλα τη στάση της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου αλλά και το ρόλο της ελληνικών και διεθνών αρχών στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Mediterraneo -  Ο νόμος της Θάλασσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η ταινία "Mediterraneo -  Ο νόμος της Θάλασσας" κάνει πρεμιέρα στο θερινό Κινηματογράφο Βοξ την Τρίτη 20 Ιουνίου και από 22 Ιουνίου θα προβάλλεται στο θερινό Βοξ και στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο.

Μέσα από την ιστορία του Oscar Camps (Eduard Fernandez) και της ομάδας του, ιδρυτές της ΜΚΟ Proactiva "Open Arms", η ταινία "Mediterraneo -  Ο νόμος της Θάλασσας" παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας. Χρησιμοποιώντας πραγματικά γεγονότα αλλά και προσωπικές ιστορίες εμπνευσμένες από τις ζωές των προσφύγων, ο Ισπανός σκηνοθέτης Μαρσέλ Μπαρένα δείχνει παράλληλα τη στάση της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου αλλά και το ρόλο της ελληνικών και διεθνών αρχών στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Mediterraneo - Ο νόμος της Θάλασσας

Η ιστορία εκτυλίσσεται το φθινόπωρο του 2015 με κεντρικό άξονα όσα συμβαίνουν σε μια παραλία της Λέσβου μερικά χιλιόμετρα από την Τουρκία. Με αφορμή τη φωτογραφία του 3χρονου Σύριου Aylan Kurdi που βρέθηκε πνιγμένος στα τουρκικά παράλια, ο Ισπανός ιδιοκτήτης μια εταιρείας ναυαγοσωστικών υπηρεσιών Oscar Camps αποφασίζει να πάει στη Λέσβο για να βοηθήσει στη διάσωση προσφύγων. Μαζί του θα πάει και ο φίλος και συνάδελφος του Gerard. Μόνο για δύο ημέρες λένε. Σχεδόν μισό χρόνο αργότερα, θα πάνε να τους βρουν η κόρη του Camps, Esther (Άννα Καστίγιο), και ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας, Nico (Σέρζι Λόπεθ). Αυτή θα είναι η αρχή της ΜΚΟ Proactiva "Open Arms", η οποία από το 2015 μέχρι το 2020 (έτος παραγωγής της ταινίας) έσωσε πάνω από 60,000 πρόσφυγες και μέχρι και σήμερα συνεχίζει τη δράση της στη Μεσόγειο. 

Mediterraneo - Ο νόμος της Θάλασσας

Η ταινία "Mediterraneo -  Ο νόμος της Θάλασσας" είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή της Heretic - Creative Producers των Γιώργου Καρναβά και Κωνσταντίνου Κοντοβράκη, τα γυρίσματα της οποίας ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας. Η ομάδα της ισπανικής ΜΚΟ συνεργάστηκε πολύ κοντά με τους συντελεστές της ταινίας από την αρχή, έχοντας ως στόχο το αποτέλεσμα να αντικατοπτρίζει την επείγουσα ανάγκη, την αναταραχή και τη δραματική κατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης στα ελληνικά παράλια. 

Mediterraneo - Ο νόμος της Θάλασσας

"Η Μεσόγειος ήταν τότε - και ακόμα είναι - ένα πεδίο μάχης στο οποίο η επιβίωση διακυβεύεται; ένα μέρος, το οποίο η απραξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μετατρέψει στο μεγαλύτερο τάφο στον πλανήτη. Εμείς αντίθετα, πιστεύουμε ότι η κάθε ζωή μετράει και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα όσο το να κάνουμε μια ταινία που θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό το πρότζεκτ καθώς πιστεύουμε ότι φέρνει στους κινηματογράφους αυτή τη θανατηφόρα θάλασσα στην οποία πλέουμε κάθε μέρα και όπου τόσοι άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά προσπαθώντας να ξεφύγουν τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια", έχει αναφέρει η ομάδα της Open Arms.

Mediterraneo - Ο νόμος της Θάλασσας

Μέχρι σήμερα η ταινία έχει κερδίσει 18 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ συμπεριλαμβανομένου το βραβείο παραγωγής, φωτογραφίας και τραγουδιού (Te Espera el Mar) στα βραβεία Goya (Goya Awards), το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ της Ρώμης (Rome Film Fest) και το Βραβείο Καλύτερης ταινίας 2022 στο CinEuphoria Awards.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ηθοποιούς της ταινίας Βασίλη Μπισμπίκη και Γιώτα Φέστα, καθώς και με τον ακτιβιστή και διασώστη, Ιάσονα Αποστολόπουλο. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος (Reporters United)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.