Όλο και πληθαίνουν οι φωνές στήριξης των κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ που απειλούνται με οριστικό λουκέτο. Μετά από τις παρεμβάσεις των Κώστα Γαβρά, Φατίχ Ακίν, Κεν Λόους και Εμίρ Κουστουρίτσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου σχετικά με την κατάσταση των σινεμά, τώρα έρχονται να ενώσουν τις φωνές τους και οι σκηνοθέτες Γιώργος Λάνθιμος και Ρούμπεν Έστλουντ.
Προτού περάσουμε στα μηνύματα των σκηνοθετών, πολύ συνοπτικά, θυμίζουμε πως στην παρούσα φάση ο e-ΕΦΚΑ έχει καταβάλλει ένσταση στη διαδικασία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την ανακήρυξη των Ιντεάλ-Άστορ ως χώρους διατηρητέους προς τη χρήση τους. Καθεστώς, δηλαδή, που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη μελλοντική λειτουργία τους. Ενώ παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η διάθεση των ακινήτων που στεγάζονται τα σινεμά σε επενδυτές, με το Ιντεάλ να έχει ήδη πουληθεί σε ξενοδοχειακό όμιλο. Διαβάστε το αναλυτικό χρονικό των γεγονότων εδώ. Έτσι, εύλογα τίθεται σε ανοιχτή αμφισβήτηση το μέλλον των δύο κινηματογράφων, γεγονώς που έχει κινητοποιήσει επαγγελματίες σινεφίλ και μη σε δράσεις προς την έμπρακτη στήριξή τους. Αποκορύφωμα, η απόλυτα επιτυχημένη πρωτοβουλία "Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας" η οποία γέμισε τόσο τις σκοτεινές αίθουσες όσο και τους δρόμους του κέντρου. Την ίδια στιγμή, συγκεντρώνονται υπογραφές υπέρ των κινηματογράφων σε κάλεσμα που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Κώστας Γαβράς απευθύνθηκε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, λέγοντας: "Είμαι σίγουρος πως έχει πολιτιστικό πατριωτισμό. Και ελπίζω να έχει και κινηματογραφικό πατριωτισμό για να σώσει αυτές τις αίθουσες". Από τη μεριά του, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν δήλωσε: "Έλαβα τα δυσάρεστα νέα πως απειλούνται με κλείσιμο οι δύο κινηματογράφοι. Το Ιντεάλ που είναι πάνω από 100 χρονών, αλλά και το Άστορ, με το οποίο διατηρώ προσωπική σχέση αφού εκεί προβλήθηκε η ταινία μου 'Το Χρυσό Γάντι'. Τα σινεμά είναι η κληρονομιά μας. Είναι η φυσική συνέχεια των προγόνων μας, όταν εκείνοι μαζεύονταν σε σπηλιές για να αφηγηθούν ιστορίες ώστε να παρηγορηθούν και να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Επομένως, οι κινηματογράφοι αποτελούν πολιτισμική κληρονομιά μας. Πιστεύω πως το να τους θέτεις σε κίνδυνο είναι αμαρτία. Σώστε το Ιντεάλ και το Άστορ".
Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης διάβασε τα μηνύματα που έλαβε από τους κατόχους αθροιστικά τεσσάρων Χρυσών Φοινίκων Κεν Λόουτς και Εμίρ Κουστουρίτσα. Ο Λόουτς δήλωσε χαρακτηριστικά πως "όσα περισσότερα επιτρέπουμε στους επιχειρηματίες να καταστρέφουν, τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα μας επισκέπτονται και λιγότεροι άνθρωποι θα βλέπουν τις ταινίες μας". Ενώ ο Κουστουρίτσα στάθηκε, όπως και ο Ακίν, στην προσωπική σχέση που έχει με ένα από τα εν λόγω σινεμά: "Περισσότερες από μία φορές συναντήθηκα με το ελληνικό κοινό στο Ιντεάλ, όπως όταν προσκλήθηκα από το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τιμήθηκα για το έργο μου. Έτσι σοκαρίστηκα όταν έμαθα πως αίθουσες σαν το Ιντεάλ, το Άστορ και η Ίριδα πρόκειται να κατεδαφιστούν". Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Κουστουρίτσα επισήμανε ότι: "Η κατεδάφιση παρόμοιων σημαντικών για την τέχνη του κινηματογράφου κτιρίων είναι έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό και ελπίζω οι υπεύθυνοι γι’ αυτό πολιτικοί να το ξανασκεφτούν πριν επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική, απολίτιστη ενέργεια". Διαβάστε ολόκληρα τα μηνύματα και των δύο σκηνοθετών εδώ.
Τη σκυτάλη των τοποθετήσεων πήρε μέσω social media ο επίσης διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ρούμπεν Έστλουντ, ο οποίος μάλιστα απέσπασε φέτος για δεύτερη φορά το μεγάλο βραβείο των Καννών με το γυρισμένο στην Ελλάδα "Τρίγωνο της Θλίψης". Ο Σουηδός δημιουργός περιέγραψε τους δύο κινηματογράφους ως "σημαντικούς θεσμούς στην ιστορία του σινεμά", προτού στη συνέχεια αναφερθεί σε μια τάση που παίρνει ευρωπαϊκές διαστάσεις: "Μαθαίνω πως οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν κάνουν αυτό που πρέπει σε σχέση με τους κινηματογράφους. Όμως, φοβάμαι ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Ακόμα και στο Γκέτεμποργκ από το οποίο κατάγομαι, ένα σινεμά και ένα θέατρο απειλούνται με εξαγορά. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουν οι πολιτικοί είναι πως η αγορά δεν πρόκειται να φροντίσει την ποιότητα ζωής μιας πόλης. Το μόνο που θα φροντίσει είναι να βοηθήσει όποιον θέλει να κερδοσκοπήσει. Έτσι, όμως, άμα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αποξενωθούν οι κάτοικοι της πόλης, αφού δε θα θέλουν πια να μένουν εκεί. Στέλνω όλη τη στήριξή μου στο Ιντεάλ, στο Άστορ και την Ίριδα, ελπίζοντας να επιστρέψω στην Ελλάδα για να προβάλλω την επόμενη ταινία μου".
Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει δύο ταινίες - το "Poor Things" και το "And". Αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κινηματογράφους, δήλωσε: "Θεωρώ αυτονόητο να καταλαβαίνουμε την αξία τους κοινωνικά και πολιτιστικά στο κέντρο μιας τέτοιας πόλης. Παρακαλώ τους αρμόδιους και όσους έχουν την πραγματική δύναμη, να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να χαρακτηριστούν αυτοί οι κινηματογράφοι διατηρητέοι".