Τις φετινές γιορτές το Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε δύο ιστορίες που συνδυάζουν τη διασκέδαση και τη γνώση. Ο λόγος για το αριστούργημα του Λούις Σεπούλβεδα "Η ιστορία του γάτου, που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει" σε θεατρική διασκευή του Νίκου Δαφνή, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Θεάτρου Κάτω απ’ τη Γέφυρα. Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται και το "Κρατάς μυστικό;" για την παιδική κακοποίηση για παιδιά από 6 έως 13 ετών. Και οι δύο παραστάσεις παίζονται κάθε Κυριακή αλλά και τις καθημερινές για σχολεία.
"Η ιστορία του γάτου, που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει"
Η sold out παράσταση ζωντανεύει την διασκεδαστική όσο και συγκινητική ιστορία του μεγάλου Χιλιανού συγγραφέα που μιλάει με τον δικό του μοναδικό τρόπο για την τιμή, τη συντροφικότητα, την υπεράσπιση του αδύνατου και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κάθε πλάσματος. Εκτός από τις Κυριακές, η παράσταση θα παιχτεί και στις 26/12 & 6/1 (12 μ.).
Η υπόθεση
H Κενγκά, μια ετοιμόγεννη γλαρίνα, μεταναστεύει με το κοπάδι σε πιο ζεστές περιοχές. Σε μια στάση μεσοπέλαγα, λερώνει τα φτερά της σε μια πετρελαιοκηλίδα. Ετοιμοθάνατη, καταφέρνει να φτάσει στην πλησιέστερη στεριά και στο μπαλκόνι ενός σπιτιού που μένει ο γάτος Ζορμπάς. Του ζητάει να της υποσχεθεί να μη φάει το αυγό, που από στιγμή σε στιγμή θα γεννήσει, να το … κλωσήσει και όταν έρθει η ώρα, να μάθει στο γλαρόνι να πετάει. Ο Ζορμπάς δίνει το λόγο της τιμής του και … μπαίνει σε μπελάδες. Οι εχθροί πολλοί. Γάτοι λιμανίσιοι, ποντίκια και άνθρωποι. Στο τέλος, θα αποφασίσει να μιλήσει … ανθρώπινα, ζητώντας βοήθεια από έναν ποιητή. Αφού μόνο οι ποιητές πια μπορούν να κάνουν ένα πλάσμα να "πετάξει".
Οι συντελεστές: ο Νίκος Δαφνής (θεατρική μεταφορά ~ σκηνοθεσία), Γιώργος Γιαννακόπουλος (συν-σκηνοθέτης), Νίκος Τσέκος (μουσική), Γιοβάννα Πρασίνου (σκηνικά ~ κοστούμια), Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Νίκος Καραστέργιος, Βασιλική Κουλουμπή, Πασχάλης Μερμιγκάκης, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Κατερίνα Τσεβά, Χρήστος Χρήστου (παίζουν ~ χορεύουν ~ τραγουδούν), Νίκος Μαυρόπουλος (φωτισμοί).
"Κρατάς μυστικό;”
Η παράσταση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πάνω στο θέμα της παιδικής κακοποίησης παίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά. Βασίζεται στο ομότιτλο digital comic της Ελένης Δαφνή.
Η υπόθεση
Ο Νικόλας, 26 ετών πια, αφηγείται την δική του προσωπική ιστορία. Μαθητής της Τετάρτης δημοτικού και μέλος της παιδικής ορχήστρας γνωρίζει τον κύριο Θοδωρή. Είναι ο οδηγός που τον μεταφέρει από το σχολείο στο σπίτι. Στην αρχή θα τον εμπιστευθεί και οι δυο τους θα γίνουν στενοί φίλοι. Σιγά σιγά όμως η συμπεριφορά του κυρίου Θοδωρή θα μπερδέψει τον Νικόλα. Τα "μυστικά” που θα δημιουργηθούν θα τον οδηγήσουν σταδιακά να χάσει την όρεξη του όχι μόνο για τη μουσική που τόσο αγαπάει αλλά και για την ίδια τη ζωή. Για καλή του τύχη η αλλαγή της συμπεριφοράς του δεν θα μείνει απαρατήρητη.
Η δασκάλα μουσικής θα μιλήσει στα παιδιά της ορχήστρας για το σώμα τους, το πόσο σημαντικό είναι να λένε όχι σε ό,τι δεν τους αρέσει και φυσικά στο να ζητούν βοήθεια. Ο Νικόλας παίρνοντας δύναμη από τα λόγια της δασκάλας θα καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους του και να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που του συνέβη. Τώρα πια γνωρίζει και μεταφέρει το μήνυμα παντού "το σώμα μας μας ανήκει κι όποιος δεν το καταλαβαίνει του λέμε ένα δυνατό όχι. Μιλάμε πάντα για αυτά που μας ενοχλούν μέχρι να μας ακούσουν”.
Μετά την παράσταση ακολουθεί θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με την ενεργή συμμετοχή του κοινού που θα αφορά και θα παρέχει υλικό σχετικό με το θέμα της παράστασης.
Οι συντελεστές: Κατερίνα Παπαναστασάτου (θεατρική απόδοση), Ελένη Δαφνή (σκηνοθεσία), Θράσος Σταθόπουλος (ερμηνεία - μουσική σύνθεση), Νίκος Μαυρόπουλος (σχεδιασμός φωτισμού).
Η "Ιστορία του γάτου παίζεται καθημερινές για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το "Κρατάς μυστικό;" για δεύτερη χρονιά επισκέπτεται τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Προπώληση εισιτηρίων από το more.com για την "Ιστορία του γάτου, που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει" & το "Κρατάς μυστικό;"
Περισσότερες πληροφορίες
Κρατάς μυστικό;
Ο Νικόλας, 26 ετών πια, αφηγείται την δική του προσωπική ιστορία. Μαθητής της Τετάρτης δημοτικού και μέλος της παιδικής ορχήστρας (παίζει κιθάρα) γνωρίζει τον κύριο Θοδωρή. Είναι ο οδηγός που τον μεταφέρει από το σχολείο στο σπίτι. Στην αρχή θα τον εμπιστευθεί και οι δυο τους θα γίνουν στενοί φίλοι. Σιγά σιγά όμως η συμπεριφορά του κυρίου Θοδωρή θα μπερδέψει τον Νικόλα. Τα “μυστικά” που θα δημιουργηθούν θα τον οδηγήσουν σταδιακά να χάσει την όρεξη του όχι μόνο για τη μουσική που τόσο αγαπάει αλλά και για την ίδια τη ζωή. Για καλή του τύχη η αλλαγή της συμπεριφοράς του δεν θα μείνει απαρατήρητη. Η δασκάλα μουσικής θα μιλήσει στα παιδιά της ορχήστρας για το σώμα τους, το πόσο σημαντικό είναι να λένε όχι σε ό,τι δεν τους αρέσει και φυσικά στο να ζητούν βοήθεια. Ο Νικόλας παίρνοντας δύναμη από τα λόγια της δασκάλας θα καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους του και να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που του συνέβη. Τώρα πια γνωρίζει και μεταφέρει το μήνυμα παντού “το σώμα μας μας ανήκει κι όποιος δεν το καταλαβαίνει του λέμε ένα δυνατό όχι. Μιλάμε πάντα για αυτά που μας ενοχλούν μέχρι να μας ακούσουν”. Βασισμένο στο ομότιτλο digital comic της Ελένης Δαφνή.
Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει
Με αγάπη και πολύ χιούμορ, το έργο μιλάει για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, την αγάπη για τα ζώα, την άδολη φιλία αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Στο έργο η Κενγκά, μια ετοιμόγεννη γλαρίνα, μεταναστεύει με το κοπάδι σε πιο ζεστές περιοχές. Σε μια στάση μεσοπέλαγα, λερώνει τα φτερά της σε μια πετρελαιοκηλίδα. Ετοιμοθάνατη, καταφέρνει να φτάσει στην πλησιέστερη στεριά και στο μπαλκόνι ενός σπιτιού που μένει ο γάτος Ζορμπάς. Του ζητάει να της υποσχεθεί να μη φάει το αυγό, που από στιγμή σε στιγμή θα γεννήσει, να το … κλωσήσει και όταν έρθει η ώρα, να μάθει στο γλαρόνι να πετάει. Ο Ζορμπάς δίνει το λόγο της τιμής του και … μπαίνει σε μπελάδες.