Εξερευνώντας τη δημιουργική ελευθερία με τα "Εργαστήρια Λάθους" και τη Χριστίνα Τσινισιζέλη

Στα εργαστήρια αυτά κάθε "λάθος" γίνεται ευκαιρία για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη μέσα από βιωματικά προγράμματα τέχνης για όλες τις ηλικίες.

Εργαστήρια λάθους

Στην καρδιά της Ακρόπολης, τα "Εργαστήρια λάθους" έρχονται να μας θυμίσουν ότι η δημιουργικότητα δεν έχει περιορισμούς και ότι το λάθος δεν είναι παρά μια ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη. Η ανοιχτή μέρα γνωριμίας των "Εργαστηρίων λάθους" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου (6-9 μ.μ.), δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τις δημιουργικές δράσεις, τους ανθρώπους και το νέο χώρο τους. Από την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, τα λάθη θα έχουν την τιμητική τους με την έναρξη των προγραμμάτων.

Η Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός και παιδαγωγός, είναι η δημιουργός αυτής της προσέγγισης. Τα "Εργαστήρια λάθους" βασίζονται στην πεποίθηση ότι κάθε λάθος στην τέχνη είναι αποδεκτό, και στην πραγματικότητα, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για νέες ανακαλύψεις και προσωπική ανάπτυξη. Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη να δείξει σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ότι η διαδικασία της δημιουργίας δεν έχει "πρέπει" και "μη", αλλά είναι μια ελεύθερη και διαρκώς εξελισσόμενη έκφραση.

Το πρόγραμμα

"Ένας πίνακας ζωγραφικής περπατά ανάμεσα μας" (Αισθητηριακό Εργαστήρι Τέχνης):

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-4 ετών με συνοδό, προσφέροντας μια πρώτη επαφή με την τέχνη μέσα από αισθητηριακές δραστηριότητες. Μέσα από μια πλούσια αισθητηριακή εμπειρία, ειδικά σχεδιασμένη για την προσχολική ηλικία, παιδιά και συνοδοί απολαμβάνουν την δημιουργική διαδικασία μακριά από τυποποιημένα εικαστικά αποτελέσματα κι ενθαρρύνοντας τα λάθη ως βασικό στοιχείο της ενεργητικής μάθησης και της γνωστικής ανάπτυξης. 

"Ένας πίνακας ζωγραφικής περπατά ανάμεσα μας" (Τέχνη σε Δράση)

Εργαστήριο για παιδιά 4-6 ετών, που ενθαρρύνει τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση με την τέχνη. Ένα διαφορετικό εικαστικό πρόγραμμα που μετατοπίζει το ενδιαφέρον από το παραγόμενο προϊόν, στην ίδια την εμπειρία της εικαστικής εξερεύνησης, βασισμένο στις αρχές της process art  και σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της νηπιακής ηλικίας όπου η τέχνη προσεγγίζεται πολυαισθητηριακά. 

"Λάθος τώρα... παρά ποτέ" (Εικαστικό Εργαστήριο)

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, 9-11 ετών και 12-15 ετών, προωθώντας τη δημιουργική έκφραση μέσω της ελεύθερης εξερεύνησης και του πειραματισμού με διάφορα υλικά. Εικαστικές συναντήσεις στις οποίες τα "λάθη" επιτρέπονται, η φαντασία οδηγεί, η προσωπική έκφραση ανθίζει. Τα "πρέπει" και τα "μη" ανατρέπονται κατά την δημιουργική διαδικασία και μετατρέπονται σε "πειραματίζομαι" και "καταφέρνω". 

Υπεύθυνη για τα εργαστήρια είναι η Χριστίνα Τσινισιζέλη, με τη συνεργασία της Μιχαλίτσας Κοζακοπούλου, επίσης εικαστικού και παιδαγωγού. 

Τα δοκιμαστικά μαθήματα για κάθε παιδί είναι δωρεάν και οι εγγραφές πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όλα τα υλικά παρέχονται από τα "Εργαστήρια λάθους", διασφαλίζοντας ότι η εμπειρία είναι πλήρης και χωρίς άγχη.

  • Για παιδιά Α,Β,Γ' Δημοτικού το εργαστήριο υλοποιείται: Κάθε Πέμπτη: 6.30-8 μ.μ. / Κάθε Σάββατο: 10-11.30 π.μ.
  • Για παιδιά Δ,Ε,ΣΤ' Δημοτικού το εργαστήριο υλοποιείται: Κάθε Παρασκευή: 6.30-8 μ.μ. / Κάθε Σάββατο: 11.45 π.μ.-1.15 μ.μ.
  • Για παιδιά Α,Β,Γ' Γυμνασίου το εργαστήριο υλοποιείται: Κάθε Σάββατο: 1.30-3 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Ένας γάτος που χορεύει εμπνεέι μια παράσταση γεμάτη θάρρος, αποδοχή και μαγεία

Ο "Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας" του Στέφανου Παπατρέχα επιστρέφει στη σκηνή για τρίτη χρονιά και προσκαλεί τα παιδιά σε ένα αξέχαστο ταξίδι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2024

10 παιδικά βιβλία για διάβασμα λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αυτά είναι κάποια βιβλία που μπορούν να κάνουν παρέα στους μικρους μας φίλους.

Ο Καραγκιόζης της Οικογένειας Σπυρόπουλου σταθμεύει στο Άλσος Βεΐκου

Τον Θησέα και τον Μινώταυρο συναντά ο Καραγκιόζης της Οικογένειας Σπυρόπουλου, ενώ κάνει και μια βόλτα στη Μαδαγασκάρη. Ταξιδέψτε μαζί του μέσα από δυο παραστάσεις που έρχονται στο Άλσος Βεΐκου.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις Λέσχες Ανάγνωσης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Οι Λέσχες Ανάγνωσης για παιδιά του Δήμου Ηρακλείου Αττικής επιστρέφουν για την περίοδο 2024-2025, προσκαλώντας τους μικρούς φίλους του βιβλίου σε ένα νέο ταξίδι γεμάτο φαντασία και δημιουργικότητα.

Ο Καραγκιόζης παραμένει στη θερινή σκηνή του Φλοίσβου

Ο Καραγκιόζης θα βρίσκεται και τον Σεπτέμβριο στο Φλοίσβο, πότε ως δάσκαλος, πότε ως μαθητής, πότε ως γραμματικός.