Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις με το έργο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" του Αντώνη Παπαθεοδούλου και τις "Αισωπομαχίες”, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ζωντανεύει ξανά τις αγαπημένες παραστάσεις για παιδιά στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, στις 20 και 13 Ιουλίου αντίστοιχα, για δύο τελευταίες φορές. Καια τις δύο παραστάσεις παίζουν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Έλσα Λουμπαρδιά.
Αισωπομαχίες
Μάχες, έριδες, συγκρούσεις, ανταγωνισμοί και αψιμαχίες συνθέτουν ένα σκηνικό εκρηκτικό σε μία παράσταση όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν σημαντικό και ενεργό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών. Τύμπανα, κιθάρα, άρπα, βροντή, καζού, magic drum, καλίμπα, ξύστρα, μουσική γαβάθα, καστανιέτες, κρόταλα, ζήλιες, καχόν, δίνουν ζωντάνια και ρυθμό, σε μία παράσταση όπου οι ιστορίες και η ζωντανή μουσική έχουν τον πρώτο λόγο. Τα παιδιά συστήνονται με τους ηθοποιούς και τα μουσικά όργανα, ζουν τα παθήματα και τα μαθήματα από τον κόσμο των ζώων και της φύσης, βιώνουν τις μεταμορφώσεις των ηρώων.
Mε κέντρο της παράστασης την ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, μία παρέα -οι ηθοποιοί και τα παιδιά μαζί- μιλάνε μέσα από ιστορίες και μύθους με ζώα, για αξίες ανεκτίμητες, όπως η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η φιλία, η εργατικότητα, η δύναμη της σκέψης, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η γενναιότητα, η συμφιλίωση.
"Το Τζιτζίκι και το Μυρμήγκι", "Oι δύο Τράγοι", "Ο Βοριάς και ο Ήλιος", "Ο Κάβουρας και το Φίδι", "Ο Λαγός και η Χελώνα" συνθέτουν τη διαδραστική, μουσική παράσταση "Αισωπομαχίες" που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, σε κείμενα & σκηνοθεσία της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος και του Πέτρου Δαμουλή. Μία πολύχρωμη, γεμάτη ζωντάνια, μουσική και κίνηση, παράσταση, που "μιλάει" με αλληγορίες για τη ζωή μέσα από παθήματα ζώων.
Η ιδέα και η καλλιτεχνική επιμέλεια έγινε από την Χρύσα Διαμαντοπούλου, η μουσική είναι του Πέτρου Δαμουλή, η σύνθεση ρυθμικών τοπίων της Έλσας Λουμπαρδιά, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Γεωργίας Μπούρδα, η κίνηση της Έλενας Γεροδήμου, ο επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους της Φλώρας Σπύρου.
Ο Ραφτάκος των λέξεων
"Ο Ραφτάκος των λέξεων", ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων. Με αγνά υλικά, ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση και παντομίμα η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί μία χειροποίητη παράσταση ζεστή και πολύχρωμη σαν τη κουβέρτα του Ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του.
Για την ιστορία
Κάποτε σε μια μικρή πόλη που έμοιαζε ακόμα με χωριό ζούσε ένας ράφτης μοναδικός. Μοναδικός όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε άλλος ράφτης στην πόλη μα επειδή ο ράφτης αυτός έφτιαχνε τα ρούχα του με λέξεις. Διάλεγε προσεχτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο ξεχωριστά κι έτσι φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον Ραφτάκο. Κι έπεσε ένας χειμώνας τόσο βαρύς που κανένα από τα καινούρια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει. Τότε θυμήθηκαν τον Ραφτάκο τους που τόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις και ξαναζεστάθηκαν. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν τελικά κάθε καρδιά.
Η εικαστική επιμέλεια και ενδυματολογική επιλογή έγινε από τη Γεωργία Μπούρδα και η κίνηση έγινε από την Άννα Ανουσάκη.
Λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος
Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλεί τα θέματά της από ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση. "Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί και την ουσιαστική διάδραση και σχέση του με τους ηθοποιούς", τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός - ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. "Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, σχεδιάζουμε την κάθε επιμέρους δράση, από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο".
Περισσότερες πληροφορίες
Αισωπομαχίες
Πέντε μύθοι του Αισώπου, «Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι», «Oι δύο τράγοι», «Ο βοριάς και ο ήλιος», «Ο κάβουρας και το φίδι» και «Ο λαγός και η χελώνα», ενώνονται σε μια επετειακή διαδραστική παράσταση και με όχημα τη ζωντανή μουσική από 13 διαφορετικά μουσικά όργανα-τύμπανα, κιθάρα, άρπα, βροντή, καζού, magic drum, καλίμπα, ξύστρα, μουσική γαβάθα, καστανιέτες, κρόταλα, ζήλιες, καχόν-, τραγούδια, χιούμορ και απρόβλεπτες μεταμορφώσεις. Μάχες, έριδες, συγκρούσεις, ανταγωνισμοί και αψιμαχίες συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό σε μία παράσταση όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών, δίνοντας ζωντάνια και ρυθμό, ενώ μέσα από τα μαθήματα και παθήματα των ηρώων του Αισώπου μαθαίνουν για τις μεγαλύτερες αξίες και της ζωής.
O ραφτάκος των λέξεων
Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Τα βασικά υλικά της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική, η διάδραση, η κίνηση, η παντομίμα, η ευθύνη και ο σεβασμός με τα οποία η ομάδα Μικρός Νότος σχεδιάζει τις παραστάσεις της, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ράφτης με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις και τις διάλεγε προσεκτικά για να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της πόλης. Έτσι, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Όσο, όμως, η πόλη μεγάλωνε οι κάτοικοι ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν ήρθε ένας βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν μπορούσαν να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα με πολύ αγάπη.