Τα παιδιά μαθαίνουν την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη σε καλοκαιρινή περιοδεία

Ο θίασος “Μαγικό Καραβάνι” περιοδεύει φέτος το καλοκαίρι με την αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μια διασκευή για παιδιά εμπλουτισμένη με τραγούδια και projection mapping.

Ειρήνη από το Μαγικό καραβάνι

Η θεατρική σκηνή "Μαγικό Καραβάνι” παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι την "Ειρήνη” του Αριστοφάνη σε μια διασκευή για παιδιά. Μια παράσταση φτιαγμένη για να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους, με εναλλασσόμενες προβολές σκηνικού (projection mapping), ευφάνταστες χορογραφίες, ερμηνείες και τραγούδια. Με όλα αυτά τα σκηνικά εργαλεία ζωντανεύει και αναδεικνύεται η αριστοφανική κωμωδία που γράφτηκε εν μέσω του Πελοποννησιακού Πολέμου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 421 π.Χ. στα μεγάλα Διονύσια, κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο. Η Δανάη Μιχοπούλου διασκευάζει και σκηνοθετεί από κοινού με την χορογράφο Αρετή Μώκαλη την παράσταση για παιδιά από 3 ετών, σε μουσική Emm Tyman. "Σκοπός της παράστασης που δημιουργήσαμε για τους μικρούς μας φίλους, είναι να κατανοήσουν με τρόπο ανάλαφρο διασκεδαστικό και διαδραστικό, πως η ποιότητα και η γαλήνη που προσφέρει η ειρήνη στον κόσμο δεν είναι δεδομένη και πρέπει να αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξή της, καθώς είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του!”, σημειώνει η ομάδα "Μαγικό Καραβάνι”.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Γιώργος Τάτσης, Δανάη Μιχοπούλου, Κωνσταντίνα Αργυροπούλου-Πέτροβα, Σπύρος Βαρβαγιάννης, Χρήστος Λοϊζος, ενώ η Ναταλία Δραγούμη χαρίζει τη φωνή της στο ρόλο της "Ειρήνης”, που εμφανίζεται με τη μορφή πρωτότυπου animation avatar χαρακτήρα που μιλάει. 

Η υπόθεση του έργου

Ο αμπελουργός Τρυγαίος, ένας απλός και τίμιος αγρότης, δεν αντέχει άλλο τις συμφορές από τον πόλεμο, και αποφασίζει ν' ανέβει στον ουρανό καβάλα σ' ένα σκαθάρι, που ο ίδιος είχε αναθρέψει γι' αυτόν το σκοπό. Στόχος του είναι να κάνει τα παράπονά του στο Δία και να ζητήσει ειρήνη για το καλό των Ελλήνων. Φτάνοντας στον ουρανό, μαθαίνει από τον Ερμή ότι οι θεοί έχουν μετακομίσει στο πιο ψηλό σημείο του, αγανακτισμένοι από τις διαρκείς εχθροπραξίες των αντιπάλων. Στη θέση τους έχει μείνει ο θεός Πόλεμος, ο οποίος έκλεισε την Ειρήνη σε μια σπηλιά και ετοιμάζεται να βάλει όλες τις πόλεις σ' ένα γουδί για να τις καταστρέψει.

Ο Τρυγαίος τρομοκρατημένος από τα λόγια αυτά του πολέμου, αποφασίζει πως πρέπει πάση θυσία η Ειρήνη να ελευθερωθεί από την σπηλιά. Πάνω στην ώρα, καταφθάνουν οι πιστοί του υπηρέτες. Έτσι όλοι μαζί, και με τη βοήθεια του θεού Ερμή, καταφέρνουν να μετακινήσουν το βράχο που φράζει την είσοδο της σπηλιάς, και να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Το υπόλοιπο της κωμωδίας είναι ένας ύμνος για την ειρήνη, ένα γλέντι για την απελευθέρωση της θεάς. Μετά το θρίαμβο και μέσα στη γενική ευθυμία, βρίσκει ο Αριστοφάνης την ευκαιρία να γελοιοποιήσει τους πολεμοκάπηλους και τους εμπόρους των όπλων. Ο πόθος του ανθρώπου για την εξάλειψη του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης βρίσκεται στον πυρήνα του έργου του μεγάλου κωμωδιογράφου, ένα όραμα για το οποίο έχουν γίνει πολλοί αγώνες. 

Οι σταθμοί της περιοδείας

16 Ιουνίου: Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης
17 Ιουνίου: Σινέ Μαριλένα, Γλυφάδα
26 Ιουνίου: Θέατρο ΑΚΕΛ, Λαύριο
10 Ιουλίου: Σινέ Ορφέας, Σαρωνίδα
12 Ιουλίου: Σινέ Αθηναία, Χαλκούτσι
21 Ιουλίου: Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ειρήνη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Μια διασκευή του αριστοφανικού έργου για παιδιά με εναλλασσόμενες προβολές σκηνικού (projection mapping) αλλά και δημιουργία χαρακτήρα "avatar animation" με τη φωνή της Ναταλίας Δραγούμη. Κύρια φιγούρα του έργου ο αμπελουργός Τρυγαίος. Ο Τρυγαίος είναι ένας απλός και τίμιος αγρότης που δεν αντέχει άλλο τις συμφορές από τον πόλεμο. Έτσι, αποφασίζει να ανέβει στον ουρανό καβάλα σ' ένα σκαθάρι που ο ίδιος είχε αναθρέψει γι' αυτόν το σκοπό. Στόχος του είναι να κάνει τα παράπονά του στο Δία και να ζητήσει ειρήνη για το καλό των Ελλήνων. Φτάνοντας στον ουρανό, μαθαίνει από τον Ερμή ότι οι θεοί έχουν μετακομίσει στο πιο ψηλό σημείο του, αγανακτισμένοι από τις διαρκείς εχθροπραξίες των αντιπάλων. Στη θέση τους έχει μείνει ο θεός Πόλεμος, ο οποίος έκλεισε την Ειρήνη σε μια σπηλιά και ετοιμάζεται να βάλει όλες τις πόλεις σ' ένα γουδί για να τις καταστρέψει. Ο Τρυγαίος, τρομοκρατημένος από τα λόγια αυτά του πολέμου, αποφασίζει πως πρέπει πάση να ελευθερώσει την Ειρήνη από την σπηλιά.

Μαριλένα

Αιγύπτου 123, Άνω Γλυφάδα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.