Η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, σκηνοθέτιδα και θεατρολόγος, μετά την μεγάλη επιτυχία που της παράστασης "Το καπλάνι της βιτρίνας" της Άλκης Ζέη, επιστρέφει ξανά στο Θέατρο Βρετάνια με ένα άλλο βαθιά επίκαιρο αντιπολεμικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας, που αναδεικνύει την αλληλεγγύη, την αγάπη και την ειρήνη, "Τα ξύλινα σπαθιά" του Παντελή Καλιότσου, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο από 29 Οκτωβρίου.
Το έργο
Στο χωριό Μανωλίτσα, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ακόμη οι μνήμες είναι νωπές, ένας πονηρός έμπορος παιχνιδιών, αποφασίζει να αλλάξει την βιτρίνα του μαγαζιού του και να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά παιχνίδια, με κάθε λογής πολεμικά, γοητεύοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τον δάσκαλο, ξεσηκώνοντάς τα και παρασύροντάς τα σε ένα ξέφρενο πολεμικό παιχνίδι με σκοπό την αύξηση του κέρδους του. Οι μαθητές, καταστρώνουν σχέδια στα διαλείμματα του σχολείου, για να κατατροπώσουν τον "εχθρό", χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζει η δράση. Τι θα γίνει όμως, όταν τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με τις συνέπειες του "πολέμου";
Ο συγγραφέας, με το ιδιαίτερο χιούμορ του, την αμεσότητα, την ειλικρίνεια και την ευρηματικότητά του, μέσα από ένα ατέλειωτο παιχνίδι, αγγίζει με την τρυφεράδα του τις καρδιές των παιδιών, τα συγκινεί και τα εμπνέει απέναντι στην παναθρώπινη θεματική του πολέμου και τα βοηθάει να αντιληφθούν πως κανένας πόλεμος δεν είναι καλός, ακόμα και αυτός που παίζεται με ξύλινα σπαθιά.
Τη παράσταση πλαισιώνει μια δυνατή ομάδα ερμηνευτών. Πρωταγωνιστούν οι Τάκης Βαμβακίδης, Μάκης Πατέλης, Θωμάς Χαβιανίδης, Παναγιώτης Λέκκας, Γιάννης Τσαλίδης, Μαρία Κοκκινίδου, Ανούς Μπογοσιάν, Θάνος Δεσποτόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης και Βασίλης Πέτρου.
Οι εντυπωσιακές βίντεο προβολές και 3D animation, φιλοτεχνημένες από τον Γιάννη Ντουσιόπουλο, αναπαριστούν τους πολλαπλούς σκηνικούς χώρους του έργου, που φωτίζονται ανάλογα με το κλίμα, σε επιμέλεια της Ζωής Μολυβδά Φαμέλη. Με αριστοτεχνικά σκηνικά, κατασκευασμένα από τον σκηνογράφο Αριστοτέλη Καρανάνο και υπέροχα κοστούμια από την Αλεξάνδρα Σιάφκου, με τις μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη που θα μας μεταφέρουν στη Μανωλίτσα και κυρίως θα μας ταξιδέψουν στη παιδική μας ηλικία, εκεί που η αθωότητα, το παιχνίδι και το νοιάξιμο για τους γύρω μας, ήταν η μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς πολέμους.
Πρόκειται για μια παράσταση με πολλή δράση, παιχνίδι, χιούμορ, συναίσθημα, μουσική, όμορφες εικόνες, σημαντικά νοήματα και κοινωνικά μηνύματα. Το αντιπολεμικό έργο του Παντελή Καλιότσου, με συνεχείς επανεκδόσεις από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε (1974), εξυμνεί την παιδική φιλία, την αλληλεγγύη και την αξία της ειρήνης. Εξαίρει την δηµιουργική δύναµη που επιφέρει στην παιδική ψυχή το ελεύθερο παιχνίδι. Ταυτόχρονα, µέσα από τη φιλία και την ομαδικότητα, τα παιδιά αναπτύσσουν αισθήματα ενσυναίσθησης, µαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τα αισθήµατα των άλλων, μποϊκοτάρουν τον πόλεμο, καθιστώντας εαυτούς παράδειγμα προς μίμηση για τους ενήλικες.
Ο συγγραφέας
Ο Παντελής Καλιότσος (1925-2016), βραβευμένος και πολυγραφότατος, τρυφερός και άμεσος, γράφοντας και ζώντας με "Mνήμη και Όνειρο" όπως ο ίδιος έχει πει, έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά και ενήλικες. Εργάστηκε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, σε προγράμματα, κυρίως παιδικά. Το έργο του "Τα ξύλινα σπαθιά" τιμήθηκε με το βραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα (1997).
Περισσότερες πληροφορίες
Τα ξύλινα σπαθιά
Στο χωριό Μανωλίτσα, λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν ακόμη οι μνήμες του είναι νωπές, ένας πονηρός έμπορος παιχνιδιών αποφασίζει να αλλάξει τη βιτρίνα του μαγαζιού του και να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά παιχνίδια με κάθε λογής πολεμικά, γοητεύοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τον δάσκαλο, ξεσηκώνοντάς τα και παρασύροντάς τα σε ένα ξέφρενο πολεμικό παιχνίδι με μόνο σκοπό την αύξηση του κέρδους του. Οι μαθητές καταστρώνουν σχέδια στα διαλείμματα του σχολείου, για να κατατροπώσουν τον «εχθρό», χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζει η δράση. Τι θα γίνει, όμως, όταν τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με τις συνέπειες του «πολέμου»;