Ο Νίκολα Τέσλα φωτίζει τον κόσμο των παιδιών στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Μια παιδική παράσταση με ψυχαγωγική και εκπαιδευτική αξία παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά η ομάδα Μαγνήτες, μιλώντας για τη σημασία της εφευρετικότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο

Η παράσταση "Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο" για παιδιά και εφήβους, που την προηγούμενη σεζόν παρακολούθησαν εκατοντάδες μαθητές σε σχολεία, θέατρα και χώρους τέχνης, επιστρέφει στο στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα. Η Στέβη Φόρτωμα και η Σοφία Αθανασοπούλου ενσαρκώνουν χαρακτήρες από τη ζωή του Νίκολα Τέσλα σε σκηνοθεσία της Ευγενίας Τζιρτζιλάκη, στην παράσταση της θεατρικής ομάδας Μαγνήτες, που αφηγείται τη ζωή ενός εμβληματικού επιστήμονα. 

Ο Νίκολα Τέσλα

Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους σπουδαιότερους εφευρέτες στον κόσμο, αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση του ηλεκτρισμού και όχι μόνο! Γεννήθηκε σε μια εποχή όπου τα σπίτια ακόμα φωτίζονταν με κεριά. Ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, ο μικρός Τέσλα κατάφερε να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει ένας σπουδαίος εφευρέτης και μηχανικός που θα άλλαζε τον κόσμο. Λάτρευε επίσης την ποίηση και εμπνέονταν από τις ανθρωπιστικές του αξίες. Ο Τέσλα εργάστηκε για έναν κόσμο όπου η πρόοδος δεν θα απαιτούσε την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά το σεβασμό και την κατανόηση του. "Δεν εργάζομαι για τον άνθρωπο", είχε πει, "αλλά για την ανθρωπότητα".

Η ιστορία της ζωής του Νίκολα Τέσλα, από μικρό παιδί μέχρι τη στιγμή της επιτυχίας του, συνοδεύεται από ηχοτοπία που ενισχύουν την ατμόσφαιρα και ερεθίζουν τη φαντασία, ενώ τα παρεμβαλλόμενα τραγούδια δίνουν μια ευχάριστη ανάσα στην θεατρική δράση. Η πιανίστρια Εύα Μυλωνά ερμηνεύει την πρωτότυπη μουσική επένδυση σχεδιασμένη ειδικά για την παράσταση. Τίποτα δεν είναι "κονσέρβα" στην παράστασή: το ηχητικό αλλά και το οπτικό σκηνικό αναπτύσσονται ζωντανά κάθε στιγμή μπροστά στα μάτια των παιδιών. Με τη συνοδεία χειροποίητων σκηνικών αντικειμένων, υπό την επιμέλεια του Αθανάσιου Καραβίτη, αλλά και μεταμφιέσεων ζωντανεύει ο κόσμος του Τέσλα.

Η παράσταση συνδυάζει την ψυχαγωγική με την εκπαιδευτική αξία του θεάτρου, δίνοντας αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά γύρω από θέματα όπως: η προστασία του περιβάλλοντος, οικολογία και βιωσιμότητα, καινοτομία, εφευρετικότητα, καθώς και το προσωπικό ήθος, η περιέργεια και η επιμονή που μπορεί να αφυπνιστεί μέσα στον άνθρωπο όταν αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.

Ομάδα Μαγνήτες

Η θεατρική ομάδα Μαγνήτες πήρε το όνομά της εμπνεόμενη από τις ιδιότητες των μαγνητών: οι μαγνήτες, όπως και οι ηθοποιοί, μπορούν να ασκούν ακαταμάχητη έλξη από αρκετή απόσταση, δίχως να χρειαστεί να αγγίξουν κάτι. Οι ηθοποιοί, όπως και οι μαγνήτες, δημιουργούν γύρω τους ένα φορτισμένο πεδίο που μοιάζει μαγικό αλλά στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσικό. Η ομάδα φιλοδοξεί να μεταφέρει στα παιδιά αληθινές ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 50 '

Δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν χαρακτήρες από τη ζωή του Νίκολα Τέσλα και μαζί τους, μια μουσικός δημιουργεί ζωντανά τη μουσική επένδυση της παράστασης. Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους σπουδαιότερους εφευρέτες στον κόσμο, αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση του ηλεκτρισμού και όχι μόνο. Ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, ο μικρός Τέσλα κατάφερε να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει ένας σπουδαίος εφευρέτης και μηχανικός ο οποίος, τελικά, επρόκειτο να αλλάξει τον κόσμο. Σε όλη τη ζωή του εργάστηκε για έναν κόσμο όπου η πρόοδος δεν θα απαιτούσε την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά το σεβασμό και την κατανόηση του. Το παράδειγμά του διδάσκει τις αξίες της οικολογίας και του ήθους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του για φέτος

Οι "Αισωπομαχίες" και ο "Ο Ραφτάκος των λέξεων" συνεχίζονται για μερικές παραστάσεις ακόμα.

Μην νιώθεις ενοχές όταν το παιδί σου βαριέται, μάθε γιατί

Η πλήξη διδάσκει στα παιδιά τη ζωή αλλά και βοηθά στην αυτορρύθμιση.

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.