Μπορεί να έχουμε ξαναδεί τα Μπολσόι, αυτό όμως που παρουσιάζουν στο Ηρώδειο δεν ξανάγινε! Ο ανερχόμενος Ιβάν Βασίλιεφ ως επικεφαλής ενός ανσάμπλ Ρώσων κορυφαίων σολίστ χορεύει μαζί με τον διακεκριμένο Μιχαήλ Λαβρόφσκι. Το παλιό συναντά το νέο σε μια παράσταση χορού-αφιέρωμα στα 75 χρόνια του σπουδαίου χορευτή, χορογράφου και δασκάλου.
Τα Μπολσόι παραμένουν ένας θρύλος! Για εμάς τους λάτρεις του μπαλέτου είναι αδιαμφισβήτητη η αξία και η προσφορά τους ως εκκολαπτηρίου ταλέντων, διότι πάμπολλοι χορευτές, οι οποίοι ξεκίνησαν από την ακαδημία τους, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ρώσικης χορευτικής σκηνής και, κυρίως, διαμόρφωσαν με τις ερμηνείες τους την παγκόσμια ιστορία του είδους. Για τους Ρώσους, πάλι, τα Μπολσόι είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ένα καλλιτεχνικό συγκρότημα που ακουμπά στην ψυχή τους, διότι αυτό που προτείνει είναι ο συνδυασμός της τεχνικής με την εκφραστική ελευθερία, τη φυσικότητα στην ερμηνεία της χορογραφίας.
Σήμερα το μεγάλο καλλιτεχνικό συγκρότημα αποτελείται από σχήματα που κάνουν παραστάσεις στο ομώνυμο ανακαινισμένο θέατρο ή περιοδεύουν. Μέσα στα 240 χρόνια ιστορίας του κάποιοι από τους χορευτές μάγεψαν με την τεχνική τους και άλλοι σάρωσαν με την εκκεντρική δύναμη που διαθέτουν πάνω στη σκηνή. Ο 75χρονος σήμερα Μιχαήλ Λαβρόφσκι είναι ένας από αυτούς. Σε αυτόν είναι αφιερωμένη η παράσταση «Τα Μπαλέτα Μπολσόι γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι» που θα δούμε στο Ηρώδειο (19-20/9).
Ποιος είναι ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι; Ετεροθαλής αδερφός του Ελληνορώσου γλύπτη Ηρακλή Βαλλιάνου και γόνος της διασημότερης μπαλετικής δυναστείας της Ρωσίας, αφού μητέρα του ήταν η μεγάλη μπαλαρίνα Ελένα Τσικβάιτζε και πατέρας του ο σπουδαίος Λεονίντ Λαβρόφσκι. Αρχικά ήταν χορευτής και χορογράφος του Μαριίνσκι και ακολούθως, επί 20 ολόκληρα χρόνια, πρώτος χορογράφος των Μπολσόι. Δεν ανήκει στη γενιά των Μάγια Πλισέτσκαγια, Μαρίνα Κοντράτιεβα, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ κ.λπ., διάσημων χορευτών που αποφοίτησαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την Ακαδημία Μπολσόι.
Οι ειδικοί περιλαμβάνουν τον Λαβρόφσκι στην ομάδα των καλύτερων χορευτών που εκπαιδεύτηκαν μεταξύ 1960 και 1970, μαζί με τους Μπόρις Ακίμοφ, Ίρεκ Μουχαμέντοφ, Βλαντιμίρ Ντερεβιάνκο και Βλαντιμίρ Μάλακοφ. Οι ερμηνείες του εμπλούτιζαν με πάθος τις χορογραφίες και ήταν τόσο άψογες, που το ελάχιστο κούνημα του κεφαλιού ή η κατακόρυφη κίνηση στηριζόμενη στα δάκτυλα του ποδιού (en pointe) μπορούσαν να αναδείξουν οποιαδήποτε λεπτομέρεια του συνόλου! Ωστόσο, ένα από τα ιδιαίτερα επαγγελματικά προτερήματά του είναι η τεράστια προσφορά του στην προώθηση του μπαλέτου μέσα από τη θητεία του ως καλλιτεχνικού διευθυντή τόσο του Θεάτρου Στανισλάφσκι όσο και της Ακαδημίας Χορού της Μόσχας.
Ο Ιβάν Βασίλιεφ, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια στο βαρύ οπλοστάσιο των Μπολσόι, κουβαλάει την ατίθαση καρδιά του ρώσικου λαού και τη σοφιστικέ περσόνα μιας γνώριμης πλέον παρουσίας στους διεθνείς χορευτικούς κύκλους. Παθιασμένος και αφοσιωμένος καλλιτέχνης, ο υπερταλαντούχος Ιβάν «ζει για το χορό», όπως μας δήλωσε κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, και σίγουρα είναι ένας ιδανικός παρτενέρ για τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι στη χορογραφία που θα ερμηνεύσουν μαζί. Έχει τον τίτλο «Νιζίνσκι», εμπνέεται από τον χορευτή-μύθος για το χορό του 20ού αιώνα Βάτσλαβ Νιζίνσκι, τον οποίο ερμηνεύει ο Βασίλιεφ, και σκιαγραφεί στιγμές από τη σχέση του με τον ιμπρεσάριο και ιδρυτή των Ballets Russes Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, τον οποίο ερμηνεύει ο Λαβρόφσκι. Η συγκεκριμένη χορογραφία αποτελεί μια χειροπιαστή απόδειξη τόσο για το πώς η τεχνική, το συναίσθημα και η εκφραστικότητα δύο σπουδαίων χορευτών μπορούν να αγγίξουν ένα ευρύτερο κοινό όσο και για την παρακαταθήκη που άφησε το Θέατρο Μπολσόι για τους επιγόνους του.
Στην παράσταση που θα δούμε συνυπάρχουν αποσπάσματα από παραστάσεις που χορογράφησε ο Λαβρόφσκι, όπως η «Ρωσίδα Μπαλαρίνα», αλλά και χόρεψε ο ίδιος, φυσικά με το αντάτζιο από τον «Σπάρτακο» και το grande pas de deux από τον «Δον Κιχώτη» σε περίοπτη θέση, αφού είναι δύο μπαλέτα στα οποία μεγαλούργησε. Highlight της παράστασης η παρουσία τριών ανερχόμενων σολίστ, της Νίνα Καπτσόβα, του Ιγκόρ Τσβίρκο και της συζύγου του Ιβάν Βασίλιεφ, της Μαρία Βινογκράντοβα, καθώς και η παρουσίαση σε παγκόσμια πρώτη ενός κομματιού από την όπερα-μπαλέτο «Αμόκ». Δεν είναι ασυνήθιστο για τους καλλιτέχνες να εμπνέονται από μια συναισθηματική αναταραχή ή μια κατάσταση και, υπερβαίνοντας τις σκέψεις ή τα συναισθήματά τους, να τα κάνουν «καύσιμο» για τη δημιουργική «πυρά» τους. Το «Αμόκ» φέρει την υπογραφή του Μιχαήλ Λαβρόφσκι και προγραμματίζεται να παρουσιαστεί μέσα στο 2018 σε δική του σκηνοθεσία και χορογραφία.
Περισσότερες πληροφορίες
Τα μπαλέτα Μπολσόι γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι
Το παλιό συναντά το νέο σε μια παράσταση χορού - αφιέρωμα των μπαλέτων Μπολσόι για τα 75 χρόνια του σπουδαίου χορευτή, χορογράφου και δασκάλου Μιχαήλ Λαβρόφσκι, με τον κορυφαίο Ιβάν Βασίλιεφ αλλά και τον ίδιο τον Λαβρόφσκι επί σκηνής.