Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

  • Διάρκεια: 90'
  • 4

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο και το ξέσπασμα του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει είκοσι ένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». «Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος» έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή έδωσε στους δημιουργούς το έναυσμα να ανεβάσουν στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ή ίσως γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε εμάς.


Ερμηνεύουν: Ι. Ιωσηφίδης, Κ. Πασσάς, Δ. Μαμιός, Γ. Μάνθος. Σκην.-κοστ.: Γ. Μπούρδα. Μουσ.: Μ. Αντωνιάδης. Φωτ.: Β. Γώγου.

Παραστάσεις έως:

Αναλυτική κριτική

Μεστή όσο και επώδυνη, η παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Καραγιάννη με τέσσερις εξαιρετικούς ερμηνευτές ζωντανεύει ένα συνταρακτικό αυτοβιογραφικό αφήγημα και παραδίδει σπουδαία μαθήματα θεάτρου και ζωής. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική