Το γάλα

Το γάλα

  • Διάρκεια: 110'
  • 3,5

Το γάλα στα ρωσικά λέγεται «μαλακό». Έτσι, περίεργα, μια άλλη ελληνική λέξη, σπαρμένη μέσα σε μια άλλη γλώσσα, δίνει εκεί, στο ξένο χωράφι, πολύ πιο άμεσα και ανάλαφρα την αίσθηση του πράγματος, απ’ ότι η αντίστοιχη που το ονοματίζει στα ελληνικά. Γι’ αυτήν ακριβώς την αίσθηση θέλει να μιλήσει «Το γάλα» και οι ήρωες του. Μια μητέρα από την πρώην Σοβιετική ένωση και οι δυο της γιοι συνθέτουν μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία όπου φωτίζεται δεξιοτεχνικά από τον συγγραφέα ο συναισθηματικός κόσμος των ηρώων και οι ανησυχίες τους, όπως αυτές πηγάζουν μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά κυρίως η αίσθηση που έχει κανείς πως όλα μέσα του μαλακώνουν και ζεσταίνονται, όταν σταματάει πια να κλαίει και να πονάει γιατί δέχεται την τροφή του. Αγαπιέται... Κι όταν αυτό δε συμβαίνει, τότε νιώθει ξένος. Σαν πρόσφυγας ανάμεσα σε δυο πατρίδες. Ξένες κι αυτές.


Ερμηνεύουν: Σ. Γκίκα, Δ. Πασσάς, Ελ. Σακκά, Μ. Καρατζογιάννης. Σκην.-κοστ.: Άγγ. Αγγελής. Μουσ.: Ν. Νεοφυτίδης. Φωτ.: Άγγ. Παπαδόπουλος.

Αναλυτική κριτική

Το έργο-σταθμός της νεοελληνικής δραματουργίας αφηγείται τη δραματική ιστορία μιας επαναπατρισμένης οικογένειας από τη Γεωργία. Είκοσι χρόνια μετά τη συγγραφή του, συνεχίζει να συγκινεί σε μια παράσταση υψηλής συναισθηματικής θερμοκρασίας. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική