Κάτι πολύ ενδιαφέρον θα συμβεί τις επόμενες μέρες στην πόλη. Το MIRfestival, περιπετειώδες και απρόσμενο, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει αλλά και να λάβει μέρος σε παραστάσεις και δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικούς αλλά και ανοιχτούς χώρους της πόλης. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Χριστιάνα Γαλανοπούλου μας εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ…
Η βασική ιδέα πάνω στην οποία στήνεται το MIRfestival φέτος είναι το μοίρασμα της ευθύνης των αποφάσεων, γι’ αυτό και το κοινό θα συμμετέχει με έναν τρόπο παιχνιδιάρικο και ευχάριστο. Οι θεατές συν-αποφασίζουν για την εξέλιξη των περφόρμανς. Από το 2010 και μετά αποφάσισα ότι δεν μπορώ να ζητάω από το κοινό να παρακολουθεί πράγματα που δεν σχετίζονται με αυτό που ζουν. Το 2014 πια, είναι πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη για ανάληψη ευθύνης που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες ώστε οι φθαρμένες αξίες να αποκτήσουν πάλι νόημα. Ταprojects που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ αποτυπώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και την ανάγκη των ανθρώπων για αυθόρμητες πρωτοβουλίες.
Η επιλογή των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν γίνεται μέσω ενός δικτύου πληροφοριών αλλά και μέσω της παρακολούθησης παρόμοιων φεστιβάλ. Οι παράγοντες που καθορίζουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι πολλοί. Φέτος πάντως, το πρόγραμμα είναι ακριβώς όπως το ήθελα.
Το φεστιβάλ αν και εντελώς ανεξάρτητο, είναι μέλος δύο ευρωπαϊκών δικτύων ενίσχυσης και καλλιτεχνικής παραγωγής. Ως μέλος λοιπόν του Open Latitudes και της πλατφόρμας SPACE έχει την δυνατότητα να μεσολαβήσει ώστε να ενισχύονται οι Έλληνες καλλιτέχνες με συμπαραγωγές. Δεν υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση για το φεστιβάλ και δεν επιχορηγείται από κανέναν κρατικό φορέα. Τα προηγούμενα χρόνια σε μία προσπάθεια να είναι περισσότερο προσιτό στους νέους υπήρχαν έργα με ελεύθερη είσοδο. Δυστυχώς όμως φέτος τα έξοδα της διοργάνωσης είναι μεγαλύτερα και κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Η αγορά έχει πολύ λιγότερα χρήματα και δεν υπάρχουν πολλοί χορηγοί. Ωστόσο θα πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που αναλαμβάνουν την φιλοξενία και την εστίαση των συμμετεχόντων.
Όλες οι δράσεις θα συμβούν σε ορατά και…αόρατα σημεία της πόλης. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα δούμε έργα σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους, αλλά και σε μέρη «κρυφά». Ένα από τα έργα που θα δείτε σε ανοιχτό χώρο είναι το Reindeer Safari των Φιλανδών Other Space. Οι συμμετέχοντες θα σχηματίσουν μια αγέλη ελαφιών, θα βγουν στην πόλη και θα πρέπει να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας τον κώδικα επικοινωνίας των ελαφιών, ζώντας την καταπληκτική εμπειρία του να είσαι ελάφι στην Αθήνα! Το «Lecture for everyone» της Σάρας Φανέε θα παιχτεί «μυστικά» δηλαδή σε ιδιωτικό χώρο, που δεν θα μπορούσε να πάει κανείς αν δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Ο σκοπός αυτός μπορεί να είναι το meeting μιας εταιρίας, μία προπόνηση, ή το μάθημα κάποιων φοιτητών. Η καλλιτέχνης θα διακόπτει ο,τι συμβαίνει στο χώρο- έχοντας πάντα κάποιον «συνένοχο» από τους παρεβρισκόμενους- με μία ομιλία δεκαπέντε λεπτών, με την οποία θα μοιραστεί τους προβληματισμούς της και θα θέσει το ερώτημα τι κάνουμε για τους εαυτούς μας και για τους γύρω μας. Ο σκοπός λοιπόν της συνάντησης θα αναπροσαρμόζεται, δίνοντας την ευκαιρία να συμμετέχουν στο φεστιβάλ, άνθρωποι που, υπό άλλες συνθήκες δεν θα έρχονταν σε εμάς.
Το project «Atlas_ Athina» θα κλείσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η πορτογαλική ομάδα CasaBranca θα φέρει στη σκηνή 100 Αθηναίους επαγγελματίες, ύστερα από ένα εργαστήρι που θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Οι επαγγελματίες, θα εκπροσωπούν τους πολίτες, ο καθένας με τη δική του ιστορία, σηκώνοντας το βάρος της οικονομικής τους ζωής, όπως ο Άτλας τον ουρανό. Το έργο έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις, με τη ίδια φόρμα, παντού όμως είναι διαφορετικό, αφού οι συμμετέχοντες δημιουργούν ένα ετερόκλητο ψηφιδωτό, που απεικονίζει την κατάσταση που επικρατεί και αποδεικνύει πόση δύναμη έχουν οι άνθρωποι όταν δρουν όλοι μαζί.
Βάσια Κυριάκου
Περισσότερες πληροφορίες
MIRfestival 2014
Το καθιερωμένο φεστιβάλ συνάντησης των παραστατικών τεχνών και των οπτικοακουστικών μέσων με έργα που φωτίζουν το πώς συνυπάρχουμε. Κυρ. 30/11, στις 1-6 μ.μ. «Reindeer Safari», περιπατητική περφόρμανς με την ομάδα Other Spaces για όσους θέλουν να δουν την πόλη ως... ελάφια (συμμετοχή με σνακ € 8.) Δωρεάν παρουσίαση της δράσης, στις 7 μ.μ., στον Χώρο Τέχνης -ισμός. Τετ. 3/12, στις 7 μ.μ. «Lecture for everyone», παρουσίαση της guerilla παρέμβασης της Sarah Vanhee, στο Rabbithole Art & Performance Space (είσοδος ελεύθερη) / στις 9 μ.μ. «Atlas_Athina», συμμετοχική παράσταση από την ομάδα casaBranca κι εκατό Αθηναίους επαγγελματίες, στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (είσ.: € 10)