Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο ©Θόδωρος Μανολόπουλος

Την τιμητική τους είχαν οι Κυκλάδες στο τραπέζι που παρέθεσε η Π.τ.Δ. κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 8 Απριλίου προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, με την επιμέλεια μιας μπριγάδας από κυκλαδίτες σεφ και ενορχηστρωτή τον συριανό Κώστα Μπουγιούρη. Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή. 

Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, ελάχιστα ή καθόλου γνωστής στο εξωτερικό, υπήρξε μέλημα της Π.τ.Δ. κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου από την αρχή της θητείας της. Είναι γνωστό, ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια, οι κουζίνες της Προεδρίας έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς μια σειρά από Έλληνες σεφ, με στόχο τα γεύματα που απευθύνονται σε υψηλούς καλεσμένους να λειτουργούν ως πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας, του ελληνικού κρασιού και των εξαιρετικών προϊόντων του τόπου μας. 

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο
©Θόδωρος Μανολόπουλος

Η πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, σε συνδυασμό με τον ζεστό ανοιξιάτικο καιρό, έδωσε στην Προεδρία την ιδέα ενός γεύματος εμπνευσμένου από την κυκλαδίτικη γαστρονομική παράδοση. Προσκλήθηκε να το αναλάβει ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης από τη Σύρο -επί σειρά ετών βραβευμένος από το Αθηνόραμα- ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να οργανώσει μια…πανκυκλαδική μπριγάδα!  

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν μ' ενθουσιασμό καταξιωμένοι μάγειροι και ζαχαροπλάστες κυκλαδίτικης καταγωγής, που ταξίδεψαν με κέφι και αφιλοκερδώς για να πλαισιώσουν τον οργανωτή, προσθέτοντας ο καθένας μια πινελιά και τον αέρα του νησιού του σ’ ένα θαλασσινό τραπέζι απ’ άκρη σ’ άκρη κυκλαδίτικο: όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από τις Κυκλάδες, από τα ψάρια μέχρι τα εσπεριδοειδή, τα βότανα και τα κρασιά, ενώ τα πιάτα είχαν τη βάση τους σε αρχέγονες κυκλαδίτικες παραδόσεις του τρόπου συντήρησης των ψαριών και της αξιοποίηση του παραμικρού υλικού ή περισσεύματος, όπως μας μετέφερε ο εμπνευστής τους, Κώστας Μπουγιούρης.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Προφανώς, πίσω από τις λεπτοδουλεμένες παρασκευές, δύσκολα θα αναγνώριζαν κάτι τέτοιο οι καλεσμένοι, που τα τίμησαν δεόντως -μάθαμε ότι όλα τα πιάτα γύρισαν άδεια στην κουζίνα. Όμως, η ιδέα ήταν εκεί, στην ψυχή κάθε συνταγής και λειτουργούσε! Το μενού:

  • Μια μπρουσκέτα από ψωμί ζέας που φιλοξένησε ένα βουτυράτο ρείκι με ελαιόλαδο, λεμόνι, τζελ αγγουριού, αναφορά στο πάστωμα ως τρόπο συντήρησης των ψαριών. Το ψωμί από ξυλόφουρνο ήταν από το "Φουρναράκι”, στον Όρμο Κορθίου της Άνδρου.
  • "Σούπα κακαβιά με μενταγιόν από σκυλλαρίδα (κολοχτύπα), πίκλες πατάτας, κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι και κρουτόν από μυκονιάτικο παξιμάδι". Η σούπα έγινε με ζωμό από το κεφάλι της κολοχτύπας και πολύ μικρά ψαράκια, αυτά που στα κυκλαδίτικα σπίτια εύρισκαν τη θέση τους μόνο στην κακαβιά. 
  • "Σαλάτα αλμύρα με λαδολέμονο αχινού και ξύσμα από άγουρο λεμόνι". Ένα ταίριασμα καθημερινών στα νησιά υλικών, signature πιάτο του Κώστα Μπουγιούρη στο εστιατόριο "Ηλιοβασίλεμα" της Σύρου.
    "Λευκό σαβόρο μπαρμπουνιού με ραφιόλι με συριανό ανθότυρο, κορινθιακή σταφίδα και μυρωδικά". Το σαβόρο είναι γνωστός τρόπος συντήρησης των ψαριών. Εδώ, συνδυάστηκε με ένα μυκονιάτικο ραφιόλι, γεμισμένο με αρωματικά χόρτα, σταφίδα μαριναρισμένη στην τηνιακή μαλαγουζιά του Βόλακα, τρίμμα κολοχτύπας και συριανό ανθότυρο του τυροκομείου "Ζωζεφίνος".
  • "Κρέμα από εσπεριδοειδή, ζαχαρωμένα πορτοκάλια, χιώτικα μανταρίνια, βασιλικό και τραγανή μαρέγκα". Επιδόρπιο του pastry chef Μανώλη Στήθου και τoυ συριανού εξπέρ του παγωτού Κωνσταντίνου Καρακατσάνη. 

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Τα κρασιά που συνόδεψαν το γεύμα ήταν η Μαλαγουζιά του οινοποιείου Volacus, Τήνος 2023, το Ασύρτικο "Σαν τα Μάραθα" του οινοποιείου Χατζάκη, Σύρος 2023 και ο επιδόρπιος οίνος Malvasia 4 ετών του οινοποιείου Μωραΐτη, Πάρος 2014.  

Η ομάδα δέχτηκε συγχαρητήρια για το ενδεικτικό της απλότητας και της νοστιμιάς της κυκλαδίτικης κουζίνας γεύμα. Αλλά υπάρχουν και άλλα συγχαρητήρια, που αφορούν την ομαδική δουλειά και το ανιδιοτελές πνεύμα συνεργασίας και ανήκουν στον εμπνευστή Κώστα Μπουγιούρη και σε όσους ξεκίνησαν από τα νησιά τους Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Ηρακλειά, Νάξο, με κινητήρια δύναμη τον πόθο ανάδειξης της κουζίνας του τόπου τους: Γιάννη Γαβαλά, Δημήτρη Γιγίνη, Κωνσταντίνο Καρακατσάνη, Χρήστο Λαλαούνη, Παναγιώτη Μενάρδο, Δημήτρη Πλυτά, Λεονάρδο Ρούσσο, Μαρία Ρηγούτσου, Μανώλη Στήθο, Ελευθέριο Τρανουδάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.