Πρώτη γεύση από το ανανεωμένο "The Zillers"

Αφήνοντας πίσω του τη Σαντορίνη για χάρη της πρωτεύουσας, ο ταλαντούχος σεφ Βασίλης Ρούσσος παρουσιάζει τη δική του οπτική για τη μοντέρνα ελληνική γεύση στο βραβευμένο εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως.

zillers1

Γεμάτος προσμονή ανέβηκα τις προάλλες ξανά, ύστερα από καιρό, στην κορυφή του boutique ξενοδοχείου "The Zillers" στη Μητροπόλεως. Με τον καινούργιο σεφ του εστιατορίου, Βασίλη Ρούσσο, δεν είχε τύχει να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας στη Σαντορίνη, όπου μαγείρευε μέχρι πρόσφατα στην εμβληματική "Σελήνη" υπό την καθοδήγηση του Έκτορα Μποτρίνι, και είχα περιέργεια να δοκιμάσω την κουζίνα που θέλησε να παρουσιάσει ερχόμενος πλέον σε ρόλο πρωταγωνιστή στην πρωτεύουσα. 

zillers2

Η πρώτη έκπληξη, ωστόσο, προήλθε από τον ίδιο τον χώρο καθώς ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Βλαχογιάννης, πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα μια γενναία ανακαίνιση στις εγκαταστάσεις της κουζίνας, η οποία μεγάλωσε και είναι πλέον ανοικτή, χαρίζοντας άλλη ενέργεια στην ατμόσφαιρα και μαζί μιαν αίσθηση περισσότερο εστιατορική σε σχέση με το παρελθόν. Από την άλλη μεριά της σάλας τώρα, η θέα προς τον Ιερό Βράχο παραμένει χαρισματική και φαίνεται πως ενέπνευσε τον Ρούσσο να προτείνει ένα μοντέρνο γευστικό τουρ ανά την Ελλάδα μέσα από τα μάτια του και δη αποκλειστικά μέσα από τα μενού γευσιγνωσίας "Συνεκδοχή" (€ 95) και "Σύνθεση" (€ 125) που σερβίρει το εστιατόριο.

zillers3

Τον ακολουθώ στο δεύτερο, που ξεκινά να ξεδιπλώνεται με μικρά τοπία του βυθού και της στεριάς σερβιρισμένα σε μπουκιές. Αθηναϊκή σαλάτα σε μια αλλιώτικη απόδοση με σαλάχι, αβγοτάραχο και χαβιάρι, ένα κοράλλι της θάλασσας στολισμένο με αχινό και γαρίδα, ένα πολύ εύγεστο μανιταροπιτάκι με ανάμεικτα φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια που κρύβεται στον κατάλογο κάτω από την κωδική ονομασία "Βίτσι για Βέρνο". Προχωρώντας, τα πιάτα μεγαλώνουν και το ενδιαφέρον εξάπτουν ωραίες ιδέες όπως η παντρειά μιας σχεδόν ωμής γαρίδας Κοιλάδας με ντομάτα, περγαμόντο και κουμκουάτ αλλά και ο απρόοπτος συνδυασμός χτένι-αρακάς-καρότο-αγκινάρα σε ένα προχωρημένο αλά πολίτα που γειώνει επιτυχημένα τη θάλασσα. 

zillers4

Σε ένα τόσο καινούργιο μενού και μια νεοσύστατη κουζίνα είναι λογικό να μην λείπουν και ορισμένα παραστρατήματα, όπως η τριλογία μπακαλιάρου "Αγάπη, χαρά και παράδοση" που βρίσκω πως σε ορισμένα σημεία χρειάζεται αναθεώρηση, η πρώτη εικόνα, ωστόσο είναι ήδη πολύ καλή κι έχει κι άλλα ωραία στιγμιότυπα σαν την "Αιώνια Σαρδέλα" που ξεχωρίζω, διότι κάνει το αιώνια ταπεινό και καταφρονεμένο αυτό ψάρι να λάμπει από χάρη και φινέτσα. Τα κοκτέιλ που επιμελείται ο Στέφανος Δραγανιδάκης παραμένουν πολύ ενδιαφέροντα και τα επιδόρπια του Γιώργου Πλατινού στέκονται όπως πάντα στο ύψος τους, με πρώτο και καλύτερο το εκπληκτικό του ρυζόγαλο που μοσχοβολά βανίλια, σαφράν, κανέλα και γλυκάνισο. 

Περισσότερες πληροφορίες

Zillers (The)

(ξεν. «The Zillers») Μητροπόλεως 54, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.