Η νέα σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ, "Απ’ το Χωράφι, στο Ράφι", έρχεται φέτος με στόχο να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη την ελληνική επικράτεια, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Αυτήν την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, στις 18:30 μας μαθαίνει τα πάντα για την τρούφα:
Νωπή ή αποξηραμένη, σε φλούδες τύπου καρπάτσιο ή σε μορφή πατέ, η τρούφα, μελανόμορφη ή λευκή, είναι ένα γαστρονομικό καρύκευμα, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και "απογειώνει" τις γεύσεις. Στην Ελλάδα ο ακριβοθώρητος μύκητας, που θαρρείς και παίζει κρυφτό ωριμάζοντας στα σωθικά της γης σε αρμονική συμβίωση με μια σειρά από διάφορα δασοπονικά είδη της εγχώριας χλωρίδας, απαντάται τόσο σε άγρια μορφή όσο και σε εντατικές καλλιέργειες.
Η εκπομπή επισκέφθηκε την περιοχή της λίμνης Πρέσπας, όπου παρέα με τον Νίκο και τη Μόκα, έναν τρουφοσυλλέκτη από τη Φλώρινα και το εκπαιδευμένο "τρουφόσκυλό" του, βγήκε για το ιδιότυπο "κυνήγι" τρούφας. Μαθαίνουμε για τα είδη άγριας τρούφας στην Ελλάδα, αλλά και πού βρίσκονται συνήθως οι βιότοποί της καθώς και πώς μπορούμε να τους εντοπίζουμε, και φυσικά για το πώς εκπαιδεύεις έναν απλό σκύλο και τον μετατρέπεις σε… λαγωνικό για υπόγεια μανιτάρια και τρούφες.