Βραβευμένο με 10 βραβεία Ίρις και 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου παίζει σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 22.00 στην ΕΡΤ1. Στο κοινωνικό δράμα, παραγωγής 2022, πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας.
Η υπόθεση
Ένας ψαράς και αγρότης, κάτοικος παραλίμνιου χωριού στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, πνιγμένος στα χρέη, μεταφέρει μετανάστες με τη βάρκα του έναντι αδράς αμοιβής. Η γυναίκα του, νοικοκυρά και εκκλησάρισσα του χωριού, αναζητά τον πραγματικό Λόγο του Θεού, ενώ η κόρη τους προσπαθεί να ορίσει τη ζωή της μέσα σ’ αυτό το καταπιεστικό περιβάλλον. Ένα τραγικό γεγονός θα φέρει τους τρεις ήρωες μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα και αδυναμίες, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεων του.
Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε η Ασημίνα Προέδρου στον κριτικό κινηματογράφο του "α" Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο.
Το σκηνοθετικό σημείωμα της σκηνοθέτριας
"Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται το 2015, σε ένα μικρό ελληνικό χωριό κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, όπου συγκεντρώνεται ένα τεράστιο κύμα προσφύγων με στόχο να διαφύγουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Πρόκειται για ένα κοινωνικό-οικογενειακό δράμα με στοιχεία ‘crime’ και σπονδυλωτή δομή, το οποίο αναπτύσσεται μέσα από τις τρεις διαφορετικές οπτικές τριών χαρακτήρων, και διερευνά το πώς μια ολόκληρη κοινότητα μπορεί να διαβρωθεί, να οδηγηθεί στην υποταγή, στο έγκλημα, στη συγκάλυψη και στη συλλογική άρνηση. Με φόντο την υποκρισία των ‘πολιτισμένων’ Δυτικών κοινωνιών, που από τη μία πλευρά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδιά που ξεβράζονται στις ακρογιαλιές του Αιγαίου, και από την άλλη είναι συνένοχες στην εκμετάλλευση, στην εξαθλίωση, στο διωγμό και στο θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, η ταινία αποτελεί τελικά μια αναζήτηση για το πού οδηγείται η σύγχρονη κοινωνία, και το πώς οι ανθρώπινες σχέσεις τσακίζονται μέσα στους κόλπους της. Μια διερεύνηση, η οποία δεν έχει ωστόσο, καμία πρόθεση να καταδικάσει τον καθημερινό άνθρωπο που υποτάσσεται στις διεφθαρμένες κοινωνικές δομές. Αντίθετα, προσπαθεί να φωτίσει ο,τιδήποτε όμορφο και ανθρώπινο βρίσκεται στην καθημερινή του πάλη για επιβίωση, στην ανάγκη του να αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί, να ζήσει τη ζωή του και να βελτιώσει τον κόσμο γύρω του."