"Shōgun": Πέντε facts για τη σειρά που σάρωσε στα Emmy

Τι ήταν οι shōgun; Τι σημαίνει η ονομασία τους στα ιαπωνικά; Υπήρξε στα αλήθεια ο Τζον Μπλάκθορν; Οι απαντήσεις για αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο εντός.

Shogun 1

Με αφορμή τη μεγάλη νίκη της αμερικάνικης δραματικής σειράς "Shōgun" στην 76η απονομή των βραβείων Emmy, μαθαίνουμε τις απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα που ενδιαφέρουν όλους τους φαν. Τι ήταν στα αλήθεια οι shōgun και τι σημαίνει το όνομά τους; Υπήρξε στα αλήθεια ο Τζον Μπλάκθορν; Έχουμε ξαναδεί κάπου το πρωταγωνιστικό καστ και ποιο ρεκόρ έσπασε, τελικά, η σειρά (που φαίνεται ότι βάζει πλώρη για δύο ακόμη σεζόν) στα Emmy; Οι απαντήσεις στο κείμενο που ακολουθεί.

Shogun
Shogun

#1 Τι ήταν οι shōgun;

Με αυτόν τον όρο περιγράφονταν οι ανώτατοι στρατιωτικοί ηγέτες της Ιαπωνίας κατά την περίοδο 1192-1867 (η σειρά λαμβάνει χώρα το 1600). Τυπικά, το αξίωμά τους ήταν κληρονομικό και βρίσκονταν υπό την εξουσία του αυτοκράτορα. Σταδιακά , όμως, απέκτησαν δύναμη τέτοια ώστε να θεωρούνται de facto αρχηγοί του κράτους. 

Shogun
Shogun

#2 Από που βγαίνει η λέξη;

"Shōgun” είναι ο συντετμημένος τύπος της λέξης "sei-i taishōgun”, η οποία αποτελείται από πέντε χαρακτήρες (κάντζι). Ο καθένας από αυτούς, με τη σειρά, σημαίνει: "κατακτώ” (sei), "βάρβαρος” (i), "μεγάλος” (dai), "διοικητής” (shō), "στρατός” (gun). Επομένως, η κατά λέξη μετάφραση του όρου θα ήταν "αρχιστράτηγος του εκστρατευτικού σώματος ενάντια στους βαρβάρους”.

Shogun 2

#3 Υπήρξε στα αλήθεια ο Τζον Μπλάκθορν;

Τα γεγονότα που περιγράφει ο Τζέιμς Κλαβέλ στο ομότιτλο βιβλίο όπου βασίστηκε το "Shōgun” είναι ελεύθερα βασισμένα στην ιστορική πραγματικότητα. Οπότε και ο χαρακτήρας αυτός, αν και δεν μπορούμε να τον ταυτίσουμε πλήρως με ένα πραγματικό πρόσωπο, έχει πολλά κοινά με τον Γουίλιαμ Άνταμς, τον πρώτο Άγγλο που έπλευσε ποτέ ως την Ιαπωνία. Από ναυαγός στις ακτές της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο Άνταμς έγινε σύμβουλος στον shōgun Τοκουγκάβα Ιεγιάσου και τελικά απέκτησε το στάτους του σαμουράι κι έλαβε το όνομα Miura Anjin (Anjin, όπως είναι ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου της σειράς, σημαίνει πιλότος).

Shōgun
Shōgun

#4 Πού έχουμε ξαναδεί τους πρωταγωνιστές;

Το καστ του "Shōgun” περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο γνωστούς Ιάπωνες ηθοποιούς -σε σημείο να μιλάμε για γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει σε αυτό το βαθμό σε αμερικάνικη παραγωγή. Γι ’αυτό και κάποιοι ίσως να σας θυμίζουν κάτι. Για παράδειγμα, ο Χιρογιούκι Σανάντα (Γιόσιι Τορανάγκα) πρωταγωνιστούσε στην ταινία "Ο Σαμουράι του Λυκόφωτος” (2002) ενώ έχει υποδυθεί και τον Σίνγκεν Γιάσιντα στο "Wolverine” (2013). Παράλληλα, ο Ταντανόμπου Ασάνο, που υποδύεται τον χαρισματικό Κασίγκι Γιαμπουσίγκε, ανήκε στο καστ της "Σιωπής” (2016) του Μάρτιν Σκορσέζε.

FYI: Ο Χιρογιούκι Σανάντα δήλωσε στο "α" σχετικά με τον ρόλο του: "Ήθελα να αποφύγω η ερμηνεία μου να θυμίζει τις στερεοτυπικές απεικονίσεις των σαμουράι, για αυτό φρόντισα ο χαρακτήρας μου να αναδύει μια ανθρωπιά με την οποία οι θεατές μπορούν να ταυτιστούν. Ειλικρινά, απόλαυσα πολύ να υποδύομαι αυτόν το ρόλο". Διαβάστε τι άλλο μας είπε εκείνος αλλά και ο Κόσμο Τζάρβις και η Άννα Σαβάι, κάνοντας κλικ εδώ.

Shogun 4

#5 Τι ρεκόρ έσπασε το "Shōgun”στα Emmy;

Τα 76α βραβεία Emmy σηματοδοτούν την πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που μια ξενόγλωσση (μη αγγλόφωνη) σειρά, το "Shōgun”, διακρίθηκε με το βραβείο Καλύτερης Δραματικής Σειράς. Αναλυτικότερα, η παραγωγή του FX που προβάλλεται στο Disney+ σάρωσε με 18 διακρίσεις και έσπασε ρεκόρ κερδίζοντας τα περισσότερα βραβεία που έχει αποσπάσει ποτέ σειρά με την πρώτη συμμετοχή της.

Διαβάστε περισσότερα για τη φετινή απονομή των Emmy, εδώ:

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το "Ταμπού" ξεκινάει στο MEGA με διπλό επεισόδιο

Ένα ψηφιδωτό από συνταρακτικές ιστορίες αρχίζει να αποκαλύπτεται από το βράδυ της πρεμιέρας, αυτήν την Κυριακή (29 Σεπτεμβρίου).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

Κάτια Γκουλιώνη και Σοφία Κόκκαλη πρωταγωνιστούν στη νέα σειρά του STAR

Η πρωτότυπη σειρά μυστηρίου του STAR "Μαύροι Πίνακες", με ένα κινηματογραφικό καστ, κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο. Δείτε το τρέιλερ παρακάτω.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα της ΕΡΤ για την τηλεοπτική σεζόν 2024-2025

Με κεντρικό μήνυμα "Η δική μας ΕΡΤ", και με βασικούς άξονες την αξιόπιστη ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία, ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική μυθοπλασία.

Το "So Long, Marianne" έρχεται στην COSMOTE TV

Μια βιογραφική σειρά για τον Λέοναρντ Κόεν και την Μαριάν Φέιθφουλ, τα 60s και την Ύδρα, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων.

Οι συγκλονιστικές "Τρωάδες" του Κακογιάννη στην ΕΡΤ3

Αυτό το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, βλέπουμε το έπος του Μιχάλη Κακογιάννη στη μικρή οθόνη.

Το κορυφαίο animation "Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2" ήρθε στο Disney+

To σίκουελ που έσπασε τα ταμία και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους είναι πλέον διαθέσιμο στην streaming πλατφόρμα.

"Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα" έμεινε παγωμένη στον χρόνο

Δυο λόγια για τη νέα "σύγχρονη" σειρά των Ρέππα-Παπαθανασίου που έκανε πρεμιέρα στον Alpha.