Το "Only Murders in the Building" κατακτά το Χόλιγουντ αγγίζοντας νέα επίπεδα (αυτοαναφορικής) σάτιρας

Η αγαπημένη σειρά επέστρεψε στο Disney+ ανανεωμένη και «χολιγουντιανή», με ένα ολόφρεσκο καστ και μια ιντριγκαδόρικη υπόθεση προς διαλεύκανση.

Only Murders in the Building Only Murders in the Building

Με περίσσια φαντασία κι ένα συγκεκριμένο όραμα, οι δημιουργοί Στιβ Μάρτιν και Τζον Χόφμαν συνέθεσαν το πιο αντισυμβατικό πρωταγωνιστικό τρίο της μικρής οθόνης: έναν ξεπεσμένο μεσήλικα ηθοποιό (Μάρτιν), έναν συνομήλικο εξτραβαγκάντ θεατράνθρωπο (Μάρτιν Σορτ) και μια κυνική μιλένιαλ (Σελίνα Γκόμεζ), τους οποίους ενώνει ένα κοινό χόμπι: τα μυστήρια φόνων. Είναι εύκολο να δυσκολευτεί κανείς να δει το appeal σε μια whodunnit σειρά με τρεις ερασιτέχνες και φαινομενικά αταίριαστους ντετέκτιβ, όμως το "Only Murders in the Building" πείθει από την πρώτη στιγμή πως επρόκειτο να μας μυήσει σε έναν (ξεχασμένο) κόσμο ατόφιας κωμωδίας, συνδυάζοντας ένα top-tier καστ με ένα αψεγάδιαστο σενάριο.

Η σειρά υιοθετεί εξ αρχής χαρακτήρα επιτραπέζιου παιχνιδιού: τρία βασικά πιόνια και ένα οριοθετημένο ταμπλό. Ο σκοπός; "Βρες τον δολοφόνο". Ο Τσαρλς, ο Όλιβερ και η Μέιμπελ είναι κάτοικοι του νεουγιορκέζικου συγκροτήματος The Arconia, ένα οικοδόμημα-ορόσημο στην καρδιά του Μανχάταν. Ένας νέος γύρος ξεκινά με κάθε σεζόν η οποία αντιστοιχεί σε έναν φόνο που λαμβάνει χώρα εντός του κτηρίου. Οι πρωταγωνιστές όχι μόνο αναλαμβάνουν την επίλυση της υπόθεσης, αλλά καταγράφουν παράλληλα τις εμπειρίες τους στο πλαίσιο ενός real-time podcast, το "Only Murders in the Building", το οποίο αποκτά σταδιακά κοινό, φτάνοντας στην τέταρτη σεζόν να κεντρίζει το ενδιαφέρον της Paramount Pictures.

Only Murders in the Building
Only Murders in the Building

Το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς μένει πιστό στην κεντρική ιδέα – ένας ακόμα φόνος στο The Arconia, αυτήν τη φορά με θύμα την μακροχρόνια φίλη και stunt-double του Τσαρλς, Σαζ Πατάκι (Τζέιν Λιντς), θα απασχολήσει τους πρωταγωνιστές - αλλά τολμά παράλληλα να διαφοροποιηθεί από τα προηγούμενα, φεύγοντας για λίγο τη Νέα Υόρκη και περνώντας στην ανατολική ακτή, στην πόλη των άστρων, το Λος Άντζελες. Εκεί θα βρεθεί η πρωταγωνιστική τριάδα, καθένας τους με διαφορετική διάθεση, ως καλεσμένοι της επίμονης επικεφαλής της Paramount, Μπεβ Μέλον (Μόλι Σάνον), η οποία είναι αποφασισμένη να κάνει τις ζωές και τα μυστήριά τους, ταινία.

Έτσι, τρεις ηθοποιοί εισέρχονται στο καστ υποδυόμενοι τους εαυτούς τους, ως οι υποτιθέμενοι πρωταγωνιστές της βιογραφικής ταινίας που θα αποκτήσουν στενή επαφή με τους πρωταγωνιστές, για τους σκοπούς του γνωστού character study. Γιουτζίν Λέβι, Έβα Λονγκόρια και Ζακ Γαλιφιανάκις (αργότερα θα δούμε και την Μελίσα ΜακΚάρθι σε έναν άγνωστο ακόμα ρόλο) προστίθενται στην κωμική γιορτή του "Only Murders in the Building", στην οποία πρωτοστατούν οι Στιβ Μάρτιν και Μάρτιν Σορτ. Και ενώ η σειρά απογειώνεται κυρίως χάρη στο κωμικό ταλέντο των θρυλικών ηθοποιών σε συνδυασμό με το σασπένς της πλοκής, η πραγματική αίγλη της προκύπτει από την αυτοαναφορική διάθεση των δημιουργών να διερευνήσουν τη θέση των καλλιτεχνών μιας άλλης εποχής στο σήμερα, φέρνοντας τους σε συνύπαρξη και σύγκρουση με τη νέα γενιά – στο πρόσωπο της Μέιμπελ, τοποθετώντας τους στον κόσμο των podcast και των iMessage, αντιμέτωπους με το σύγχρονο εργοστασιακό Χόλιγουντ το οποίο δε θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν κάποτε.


Αν η προηγούμενη σεζόν μπορεί να θεωρηθεί ένας φόρος τιμής στο Broadway – με την Μέριλ Στριπ (η οποία συνεχίζει και στα νέα επεισόδια) και τον Πολ Ραντ ως πρωταγωνιστές του θεατρικού που αποπειράθηκε να ανεβάσει ο Όλιβερ - η νέα σεζόν συστήνεται ταυτόχρονα ως μια ωδή στο κλασικό Χόλιγουντ και μία ευφάνταστη σάτιρα της σύγχρονης βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Το πιλοτικό "Once Upon a Time in the West" δανείζεται τον τίτλο του από το γουέστερν του 1968, την 8λεπτη εισαγωγή του οποίου εξυμνεί ο Τσαρλς ως αφηγητής – ίσως και ο Στιβ Μάρτιν ως δημιουργός – αφήνοντας να εννοηθεί πως τα χαρακτηριστικά εκείνου του σινεμά, του σινεμά που παίρνει τον χρόνο του, που αγκαλιάζει τις σιωπές, που εφιστά όλες μας τις αισθήσεις, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για το νέο κεφάλαιο της σειράς.

Η τέταρτη σεζόν είναι διαθέσιμη στο Disney+, με νέο επεισόδιο κάθε Τρίτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Το "Nobody Wants This" είναι η νέα rom-com του Netflix που ανυπομονούμε να δούμε

Ίσως να επηρεαστήκαμε βλέποντας το dream-boy της εφηβείας μας, Ανταμ Μπρόντι a.k.a. Σεθ Κόεν του "The O.C.", στο νέο τρέιλερ που θα βρείτε παρακάτω.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Σεπτέμβριος στη Nova: Aυτές είναι οι πρεμιέρες που δεν πρέπει να χάσετε

Η νέα σεζόν ξεκινά με καταιγιστική διάθεση στα Novacinema και το Novalifε. Δείτε τις ταινίες και σειρές που κάνουν πρεμιέρα στις ποικίλες ζώνες της Nova.

Το Disney+ αφηγείται τις "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Πρεμιέρα στην streaming πλατφόρμα για την τελευταία και απόλυτα weird ταινία του Έλληνα δημιουργού, την Παρασκευή 30 Αυγούστου.

Οι καθημερινές σειρές "Η Παραλία", "Ηλέκτρα" & "Αρχελάου 5" έρχονται τον Σεπτέμβριο στην ΕΡΤ1

Οι σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ τα έχουν όλα και έρχονται για να μας συντροφεύσουν τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

Το σαρωτικό "Only Murders in the Building" επιστρέφει αύριο στο Disney+

Μια από τις πιο αναμενόμενες πρεμιέρες του καλοκαιριού είναι μόλις μια μέρα μακριά. Ραντεβού με την Νο1 κωμική τριάδα (και τους σούπερ guests), αύριο 27/8.